Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Οι επιχειρήσεις οδηγούνται εξ ανάγκης σε στάση πληρωμών


   Για κίνημα αγανακτισμένων επιχειρηματιών που μπορεί σύντομα να κατέβουν στους δρόμους, έκανε λόγο χθες ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δ. Μπακατσέλος, επισημαίνοντας ότι οι πολιτικοί πρέπει άμεσα να ομονοήσουν γιατί το πρόβλημα είναι η σωτηρία της χώρας και ο χρόνος είναι πολυτέλεια.


Κατά τη διάρκεια
κοινής συνέντευξης των Προέδρων των Επιμελητηρίων της Κεντρικής Μακεδονίας ο κ. Μπακατσέλος χαρακτήρισε ως εισπρακτικά τα τελευταία φορολογικά μέτρα, τα οποία στραγγαλίζουν τη ζήτηση, την ίδια στιγμή που μικροσυμφέροντα υπονομεύουν το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι αποκρατικοποιήσεις είναι θετικές και οι σχετικές πρωτοβουλίες στηρίζονται από τις επιχειρήσεις όχι όμως για να κλείνουν άπαξ τρύπες στα έσοδα, αλλά για να συνδυαστούν με ανάπτυξη.
Παράλληλα δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις οδηγούνται σε στάση πληρωμών εξ ανάγκης, ενώ πλέον σχεδόν καμία δεν μπορεί να είναι συνεπής σε όλες τις υποχρεώσεις της. «Τα περιθώρια της ελληνικής οικονομίας τα έβαλε μόνος του ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακατσέλος.
Εγγραφές
Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του προέδρου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, κ. Γ. Γκιλή, ο οποίος είπε πως παρ' όλο που η θερινή περίοδος έχει ξεκινήσει, στο νομό του για πρώτη φορά οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων είναι λιγότερες από τις διαγραφές.
Μάλιστα παρουσίασε στοιχεία έρευνας (σε δείγμα 400 επιχειρηματιών της Χαλκιδικής), όπου το 68% δηλώνει απαισιόδοξο για το μέλλον της επιχείρησής του, ενώ για το επόμενο εξάμηνο το 51% εκτιμά ότι θα σημειωθεί μείωση του τζίρου του. Η συρρίκνωση του τζίρου από τις επιχειρήσεις της Χαλκιδικής είναι της τάξης του 37% κατά μέσο όρο, σε σχέση με πέρσι, ενώ ο μεγαλύτερος «χαμένος» από την κρίση δείχνει να είναι ο κλάδος της βιοτεχνίας και της μεταποίησης.
Το αίτημα, που προβλήθηκε σχεδόν απ' όλους τους προέδρους των Επιμελητηρίων, είναι η ανάγκη επέκτασης της διάρκειας αποπληρωμής των παλαιών δανείων του ΤΕΜΠΜΕ κατά 36-48 μήνες, καθώς επισήμαναν ότι οι επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να πληρώσουν, χάνουν τη φορολογική ενημερότητα. Τέλος ζήτησαν το ΕΤΕΑΝ να λειτουργήσει με νέο σύστημα παρέχοντας εγγύηση απευθείας στις επιχειρήσεις χωρίς να παρεμβάλλονται οι τράπεζες.
ΔημοψήφισμαΕπιμένει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος , χαρακτηρίζοντάς το ως την πιο υγιή πολιτικά λύση. «Κανείς δεν μπορεί να εκφράσει το λαό καλύτερα από το λαό» δήλωσε χθες ο κ. Δασκαλόπουλος σε δημοσιογράφους τονίζοντας ότι αυτή είναι η βαθύτερη ουσία της πρότασης για το δημοψήφισμα.
«Ηταν μία πρόταση κρυστάλλινη, που όμως επιχειρήθηκε να διαστρεβλωθεί από όσους τρομάζουν στη σκέψη ότι ο λαϊκός παράγοντας μπορεί να αποφασίσει και να αναλάβει την ευθύνη για το μέλλον του», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι θεσμικά αρμόδιοι είναι αυτοί που πρέπει να διατυπώσουν το ακριβές ερώτημα ως προς το εθνικό διακύβευμα: Aν είμαστε διατεθεμένοι να εξαλείψουμε τις παθογένειες και να κάνουμε τις αναγκαίες αλλαγές, ώστε να μην τεθούμε εκτός ευρωπαϊκής τροχιάς.
Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα υποχρεωθούν όλοι οι πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς να εξηγήσουν στο λαό τις συνέπειες της μίας ή της άλλης απόφασης και τότε ο κόσμος θα μπορέσει να καταλάβει και να αποφασίσει, είπε ο κ. Δασκαλόπουλος. «Σε όσους εκφράζουν φόβους για την έκβαση του δημοψηφίσματος η απάντηση είναι ας μη φοβόμαστε το λαό, ας έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση του», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
Πηγή Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου