Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Πρόταση των Ελλήνων εμπόρων για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων



Την εφαρμογή «flat tax» για χαμηλότερη φορολόγηση των επιχειρήσεων με ισοδύναμη δημοσιονομική απόδοση προτείνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου για τη φοροελάφρυνσή τους.

Η ΕΣΕΕ καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την έως τώρα φορολογική στρατηγική της και να σκεφτεί την εφαρμογή ενός flat tax, ο οποίος θα επιβαρύνει λιγότερο την επιχείρηση και θα βελτιώσει το κλίμα στην αγορά, καθώς το ελληνικό εμπόριο πιστεύει ότι η εφαρμογή ενός σταθερού συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων (maximum flat tax) στο 20% μπορεί να αποτελέσει αποδοτικότερη σύνδεση της φορολογικής πολιτικής με τη «φορολογική συνέπεια» στην αγορά.

Απαραίτητη προϋπόθεση θεωρείται ότι είναι η κατάργηση των αναδρομικών φόρων και των έκτακτων εισφορών προηγούμενων χρήσεων, που δημιουργούν επιβαρύνσεις στα επίπεδα του 48% του τζίρου των ΜμΕ.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, «πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το δημοσιονομικό και κοινωνικοοικονομικό κόστος από το κλείσιμο μιας επιχείρησης είναι τεράστιο και πρέπει να αναθεωρηθούν όροι του Μνημονίου, ώστε να σταματήσει επιτέλους αυτή η... επιδημία λουκέτων.
Η παύση λειτουργίας των ΜμΕ Επιχειρήσεων, εκτός από στρατιές ανέργων εργοδοτών και εργαζομένων, προκαλεί τεράστιες απώλειες εσόδων για το Δημόσιο, αφού του στερεί τουλάχιστον δέκα πηγές φορολογικών εσόδων όπως: ΦΕΝΠ, ΦΕΦΠ, ΦΠΑ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΤΕΑΥΕΚ, ΦΜΥ, ΦΑΠ, ΕΤΑΚ, χαρτόσημο και δημοτικά τέλη.

Από τα τέλη του 2009 έως και τις αρχές του 2011 υπολογίζεται ότι έχουν χαθεί, λόγω της μείωσης του αριθμού των επιχειρήσεων, περίπου 8 δισ. ευρώ δημοσίων εσόδων. Είναι ενδεικτικό ότι τα έσοδα του κράτους για το 2010, τόσο από άμεσους όσο και από έμμεσους φόρους, μειώθηκαν το 2010 κατά 11% και 12% αντίστοιχα και αυτή η τάση συνεχίζεται και στο πρώτο τετράμηνο του 2011. Η αγωνία όλων των εμπόρων εστιάζεται σήμερα στο εάν θα υπάρξει τέλος στην ύφεση, προτού υπάρξει τέλος στην επιχείρηση».


5/5/2011
Πηγή: www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου