Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Η Ελληνική Κυβέρνηση αγωνίζεται να κερδίσει υποστήριξη για μεγαλύτερη λιτότητα

Παρά την πίεση από τους δανειστές για να δείξει η Ελλάδα ένα ενιαίο μέτωπο για την επίλυση της κρίσης και του χρέους, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δεν είχε μεγάλη επιτυχία την Τρίτη στο να πείσει τους πολιτικούς του αντιπάλους να στηρίξουν πρόσθετες αυξήσεις φόρων και περικοπές των δαπανών.
Στις Βρυξέλλες, εν τω μεταξύ, η απογοήτευση για τον αργό ρυθμό των προσπαθειών ιδιωτικοποίησης στην Ελλάδα έχει δώσει νέα ώθηση στις σκέψεις για μια εξωτερική υπηρεσία διαχείρισης των πωλήσεων των κρατικών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη, μια ιδέα που εκφράσθηκε την περασμένη εβδομάδα σε συνεδρίαση των υποθργών Οικονομικών της Ε.Ε.
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση στην Αθήνα προσπάθησε να απαντήσει στις κατηγορίες για κωλυσιεργία από τους Ευρωπαίους εταίρους στην Ελλάδα, ανακοινώνοντας νέες πρωτοβουλίες για αύξηση εσόδων, προκειμένου να εξασφαλισθεί η επόμενη δόση της χρηματοδότησης έκτατης ανάγκης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αργά τη Δευτέρα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει αμέσως με την πώληση συμμετοχών του οργανισμού τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ, τα κύρια λιμάνια της χώρας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, και του κρατικού Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Λοιπά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων και της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, τη ΔΕΗ, και της εταιρείας ιπποδρομιών ΟΔΙΕ, βρίσκονται στον κατάλογο των περιουσιακών στοιχείων που η Ελλάδα σχεδιάζει να ιδιωτικοποιήσει, εν όλω ή εν μέρει, μέχρι το 2015.
Την Τρίτη, ο κ.Παπανδρέου συναντήθηκε με ηγέτες της αντιπολίτευσης, προσπαθώντας να κερδίσει υποστήριξη για ένα ευρύτερο πρόγραμμα πρόσθετων μέτρων, ύψους €6 δισ. ευρώ, ή 8,45 δισεκατομμύρια δολάρια, για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας στο 7,5 τοις εκατό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος αυτή τη χρονιά - από 10,5% το 2010 - παρά τα διψήφια ποσοστά ανεργίας και την αυξημένη ύφεση.
Το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με τα νέα μέτρα, λέγοντας πως θα οριστικοποιηθούν μόνο μετά τις συνομιλίες του κ.Παπανδρέου με την αντιπολίτευση και τις συζητήσεις αυτή την εβδομάδα με τους εκπροσώπους της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.
Μεταξύ των υπό εξέταση μέτρων, είναι η αύξηση των τελών κυκλοφορίας, η αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας των πωλήσεων για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες που σήμερα απολαμβάνουν μειωμένου συντελεστή, επιβολή φόρων για το φυσικό αέριο και τα αναψυκτικά και την κατάργηση των πρόσθετων φορολογικών ελαφρύνσεων. Η εισαγωγή ενός φόρου για τις συντάξεις, πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο, πιστεύεται ότι ελιναι στα υπό εξέταση μέτρα.
Οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές έχουν ισχυρή πλειοψηφία στις 300 έδρες του Κοινοβουλίου και θα πρέπει να είναι σε θέση να περάσουν τα μέτρα χωρίς τη στήριξη της αντιπολίτευσης. Αλλά, πιστωτές της Ελλάδας πιέζουν τον κ.Παπανδρέου να επιδιώξει συναίνεση για τις βαθιές αλλαγές. Υποστηρίζουν πως κάποιος βαθμός πολιτικής συναίνεσης θα καθιστούσε την εφαρμογή ευκολότερη.
Ο εκπρόσωπος οικονομικών και νομισματικών θεμάτων της Ευρώπης, Olli Rehn, την περασμένη εβδομάδα έφερε το παράδειγμα δύο άλλων χωρών της ευρωζώνης με προβλήματα χρέους, όπου είχε επιτευχθεί κάποια συμφωνία μεταξύ των κομμάτων σχετικά με τα μέτρα λιτότητας. "Είναι δυνατό για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, γιατί όχι για την Ελλάδα;", είπε ο κ.Rehn.
Αλλά, ο Αντώνης Σαμαράς, επικεφαλής της συντηρητικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, έχει απορρίψει επανειλημμένα τις προτεινόμενες αλλαγές της κυβέρνησης ως "αποδεδειγμένα λανθασμένες".
Αυτόν τον μήνα ο κ.Σαμαράς, παρουσίασε ένα εναλλακτικό πρόγραμμα σημισιονομικής πολιτικής, με μειώσεις φόρων, αλλά ταχύτερες ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης της ΔΕΗ.
Η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε ακόμη σε κάποια κίνηση για τη ΔΕΗ, αν και είπε πως αυτόν τον μήνα θα μειώσει το μερίδιό της στο 34% από 51%. Οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές έχουν παραδοσιακά στενούς δεσμούς με την εργατική ένωσή της.
Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Τρίτη, ο κ.Σαμαράς δήλωσε πως πρόσθετες φορολογικές αυξήσεις θα πνίξουν την βραδυκίνητη ελληνική οικονομία.
"Δεν θα υποστηρίξουμε αυτό το εσφαλμένο οικονομικό πρόγραμμα", δήλωσε ο κ.Σαμαράς. "Αυτό που χρειάζεται έιναι ένα δημοσιονομικό σοκ, μέσω της μείωσης των φόρων. Λέμε ναι στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά όχι στα μέτρα του φορολογικού πανικού."
Η απάντηση από τους ηγέτες των αριστερών κομμάτων στην Ελλάδα ήταν ακόμη πιο αποθαρρυντική. Η επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος, Αλέκα Παπαρρήγα, αρνήθηκε να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, λέγοντας πως οι απόψεις τους είναι "εκ διαμέτρου αντίθετες". Ο ηγέτης του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ, Αλήξης Τσίπρας, χαρακτήρισε τις προτεινόμενες αλλαγές ως "έγκλημα κατάτου ελληνικού λαού" και απηύθυνε έκκληση στον κ.Παπανδρέου να παραιτηθεί.
Μόνο ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, Γιώργος Καρατζαφέρης, έδειξε κάποια θετική διάθεση. "Λέμε όχι σε αορίστου συναίνεση, αλλά ναι στην κοινή ευθύνη", είπε.
Καθώς ο πρωθυπουργός συνέχισε τις συναντήσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, δήλωσε ότι το κυβερνών κόμμα ενδιαφερόταν μόνο για "προτάσεις που θα μειώσουν το έλλειμμα". Πρόσθεσε ότι το πρώτο κύμα ιδιωτικοποιήσεων θα πραγματοποιηθεί "σύντομα".
Τα Ελληνικά Συνδικάτα ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για άλλη μια ημέρα απεργίας τον επόμενο μήνα.
"Η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης, η οποία αποτελεί κλειδί για την μείση του χρέους", ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Jan Kees de Jager, δήλωσε την Τρίτη, επαναλαμβάνοντας την πρότασή του να συσταθεί "ένας ανεξάρτητος, διεθνής οργανισμός για τη διαχείριση των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων".
Το ζήτημα δημιουργίας ενός εξωτερικού φορέα για τη διαχείριση της ιδιωτικοποίησης είναι πολύ ευαίσθητο για την Ελλάδα, καθώς προτείνει παράδοση της οικονομικής κυριαρχίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προσφέρει τεχνική βοήθεια στην ελληνική κυβέρνηση στο παρελθόν, κυρίως κατά την αναδιάρθρωση της οικονομικής στατιστικής υπηρεσίας της. Οποιαδήποτε βοήθεια με την ιδιωτικοποίηση είναι πιθανό να ακολουθήσει ανάλογη γραμμή, αν και θα έπρεπε να ζητηθεί από την κυβέρνηση πρώτα.

Πηγή: The New York Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου