Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Νέοι φόροι και αποκρατικοποιήσεις




Σε άμεση προώθηση αποκρατικοποιήσεων συγκεκριμένων φορέων του Δημοσίου, νέους οριζόντιους φόρους, αύξηση υπάρχοντων φόρων και περικοπές επιδομάτων κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, με στόχο να εξοικονομηθούν 6 δισ. ευρώ για το 2011, καθώς και να εξασφαλιστούν άλλα 22 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2012-2015.

Ειδικότερα, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι:

- Θα επιβληθεί νέος ειδικόε φόρος στο φυσικό αέριο

- Θα επιβληθούν ειδικοί φόροι στα αναψυκτικά, θα εξισωθεί ο φόρος του πετρελαίου θέρμανσης με αυτόν του πετρελαίου κίνησης.

Θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά 20% τα τέλη κυκλοφορίας των επιβατικών αυτοκινήτων


Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αποφασίστηκε,

- να επιβληθεί εισφορά στις επικουρικές συντάξεις από την 1η Ιουλίου

- να επανακαθοριστεί η απόδοση των κοινωνικών επιδομάτων με βάση οικονομικά κριτήρια

- να περικοπούν επιδόματα, κίνητρα απόδοσης και υπερωρίες στο Δημόσιο τομέα


Έρχονται άμεσες αποκρατικοποιήσεις

Σύμφωνα επίσης με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, καθορίστηκαν 2 «κύματα» ιδιωτικοποιήσεων φορέων του Δημοσίου, τα οποία προωθούνται άμεσα προς υλοποίηση.

Στο πρώτο κύμα ιδιωτικοποιήσεων θα περιλαμβάνονται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τα λιμάνια, ενώ το δεύτερο κύμα θα περιλαμβάνει τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και την ΕΥΔΑΠ.

Ειδικότερα, σχεδιάζεται η πώληση:

- ποσοστού έως 34% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου μέχρι το τέλος του 2011

- ποσοστού έως 34% του ΟΠΑΠ μέσα στο πρώτο 3μηνο του 2012

- ποσοστού μέχρι 17% της ΔΕΗ έως το τέλος του 2012

- ποσοστού έως 25% της ATEbank μέχρι το τέλος του 2013

- ποσοστού 75% του ΟΛΠ μέχτι το τέλος του 2011


Από τις παραπάνω αποκρατικοποιήσεις το ελληνικό Δημόσιο αναμένει έσοδα 3,5 - 5,5 δισ. ευρώ για το 2011, και 4-6 δισ. ευρώ για το 2012.


Οι στόχοι

Μετά το τέλος του υπ. συμβουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής ανάφερε ότι στόχος είναι το έλλειμμα να περιοριστεί στο 1% το 2015 και να δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 6% που θα βοηθήσουν στη δραστική μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, καθώς και να επιτευχθεί ο στόχος για έλλειμμα στο 7,5% για το 2011.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ο κ. Πεταλωτής είπε ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα δημιουργηθεί Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας με ειδικά χαρτοφυλάκια για την κινητή και ακίνητη περιουσία και ανάμεσα στις υπό αποκρατικοποίηση επιχειρήσεις που ανέφερε ήταν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η ΔΕΠΑ, λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι, κ.ά.

Αύριο Τρίτη ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, εκτός από την Αλέκα Παπαρήγα, η οποία δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση, ενώ την Τετάρτη θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Από την Τετάρτη επίσης αρχίζουν οι νέες κρίσιμες διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας.

πηγη κερδος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου