Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Στη μέγγενη των μέτρων μπαίνουν όλα τα εισοδήματα.



Στα 4 δισ. ευρώ ο λογαριασμός της κρίσης μόνο στις συντάξεις
Φορολογική επιδρομή
σε όλα τα εισοδήματα μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών και συνταξιούχων σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, υπό την πίεση της τρόικας, για την άντληση εσόδων. Οι μισθωτοί θα επιβαρυνθούν από φέτος και συγκεκριμένα από την 1η Ιουλίου 2011 με την αυξημένη παρακράτηση φόρου. Ο φόρος που θα παρακρατείται κάθε μήνα στους μισθούς θα υπολογίζεται με τη νέα κλίμακα και το μειωμένο αφορολόγητο όριο το οποίο θα είναι μεταξύ 6.000 ή 8.000 ευρώ. Η λίστα των επιβαρύνσεων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, άνοδο του ΦΠΑ στο 23% στα είδη εστίασης, εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, αύξηση 10% στα τέλη κυκλοφορίας και επιβολή νέου φόρου στα αναψυκτικά και στο φυσικό αέριο. Αυξήσεις αναμένονται και στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων από τον Σεπτέμβριο που θα προκαλέσουν ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη.

Σαρωτικές αλλαγές αναμένονται και στις φοροαπαλλαγές, οι οποίες θα είναι «οδυνηρές», όπως είπε αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Ολες οι εκπτώσεις θα γίνονται από τον φόρο και όχι από το εισόδημα όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, οι τόκοι στεγαστικών δανείων που έχουν συναφθεί μέχρι το 2002, τα αμοιβαία κεφάλαια, ενώ δεν έχει ξεκαθαρισθεί ακόμα η φορολογική αντιμετώπιση των ασφαλίστρων.

Επιπλέον, έρχεται νέα έκτακτη εισφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων και σε όσους έχουν σκάφη αναψυχής και πολυτελή αυτοκίνητα.

Οσον αφορά τους συνταξιούχους, εξετάζεται η μείωση έως και 30% σε όλες τις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ. Ακόμη δρομολογείται δραστική περικοπή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τη θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων, ψαλίδισμα στις συντάξεις που χορηγούνται σε αλλοδαπούς και δραματική μείωση του εφάπαξ.

Σημαντικές παρεμβάσεις θα γίνουν και στα προγράμματα του ΟΑΕΔ, καθώς και στις στεγαστικές ή άλλες κοινωνικές παροχές.


Πηγή Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου