Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Στα εισοδήματα του 2011 η μείωση του αφορολογήτου.



Αυξάνεται ο ΦΠΑ στο 23% στις υπηρεσίες εστίασης

Οι υπηρεσίες εστίασης θα βρεθούν στο «στόχαστρο» του αυξημένου συντελεστή ΦΠΑ 23% και στη συνέχεια θα εξεταστεί, ανάλογα και την πορεία των εσόδων, αν θα υπάρξουν μετατάξεις στον υψηλό ΦΠΑ και για άλλα προϊόντα και υπηρεσίες.

Ο Γενικός Γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων κ. Ι. Καπελέρης αποκάλυψε χθες με δηλώσεις του σε στο ραδιόφωνο του flash ότι «η μόνη σκέψη η οποία υπάρχει είναι και αυτό το οποίο συζητείτε με την τρόικα και το οποίο τίθεται από την πλευρά της να μεταταγεί ο κλάδος στο χώρο της εστίασης, των εστιατορίων κι αυτός από το φθινόπωρο προκειμένου να μην υπάρχει πρόβλημα στις τουριστικές περιοχές».

Ωστόσο υπάρχουν σημαντικές αντιδράσεις από επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου ότι αυτή η μετάταξη από το χαμηλό στον υψηλό συντελεστή, δηλαδή από το 13% στο 23%, θα επιφέρει γενναίο πλήγμα στην τουριστική κίνηση και στην προσέλκυση πολιτών από ξένα κράτη.

Ο νέος Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε επίσης και στο αφορολόγητο και τις φοροαπαλλαγές δηλώνοντας ότι η Ελλάδα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ διατηρεί από τα υψηλότερα αφορολόγητα.

Επίσης είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που δεν είχαν τεθεί ποτέ όροι από το ύψος των απαλλαγών. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα ότι το 2009 από τα 98 δισεκατομμύρια που δηλώθηκαν ως δηλωθέν εισόδημα τα 68 δισεκατομμύρια δεν φορολογήθηκαν καθόλου λόγου αφορολογήτου και άλλων απαλλαγών και μόνο τα 30 δισεκατομμύρια φορολογήθηκαν.

Πάντως, ο ίδιος δεν μιλά για περικοπή των φοροαπαλλαγών αλλά για διαφορετικό τρόπο υπολογισμού, ενώ εξετάζει η κυβέρνηση το αφορολόγητο να μειωθεί από τα εφετινά εισοδήματα. Θα εξαιρεθούν από τη μείωση του αφορολογήτου οι συνταξιούχοι.


Πηγή Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου