Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

H νέα εταιρική μορφή Ι.Κ.Ε.

         Η νέα εταιρική μορφή, η «Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία»   Ι.Κ.Ε.,  σχεδιάστηκε στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου από ειδική επιστημονική επιτροπή που  στα  επόμενα  χρόνια  θα  μπει  για  τα  καλά  στη  ζωή  μας  και  συγκεκριμένα  στο  χώρο  της  Οικονομίας   .
        Με τον πρόσφατο νόμο 4072/2012 (Άρθρα 43 έως 120 του Ν.4072/2012) δημιουργήθηκε μια νέα εταιρική μορφή που ονομάστηκε «Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία» (ΙΚΕ). Η ΙΚΕ θεσπίστηκε στα πλαίσια αναμόρφωσης του εταιρικού δικαίου που προχωρούν τα τελευταία χρόνια οι ευρωπαϊκές νομοθεσίες σε μια προσπάθεια να εισαχθεί ένας νέος τύπος «ιδιωτικής εταιρίας» που θα προορίζεται για την μικρομεσαία επιχείρηση καθότι ο πλησιέστερος στην ΙΚΕ εταιρικός τύπος στην χώρα μας είναι αυτός της ΕΠΕ  με τη σχετική του νομοθεσία όμως (Ν.3190/1955) να εξακολουθεί να ισχύει αμετάβλητη χωρίς ουσιαστική  εναρμόνιση    και προσαρμογή στις τρέχουσες συνθήκες αγοράς.
      Τα  μηνύματα  από  το  χώρο  της  Οικονομίας  είναι  ότι  εντός  του  2013  θα  έχουμε  μεγάλο  ρεύμα  μετατροπών  από  τη  νομική  μορφή  της  ΕΠΕ  σε  Ι.Κ.Ε.
         Σύμφωνα με τον Ν. 4072/12 η ΙΚΕ διαθέτει νομική υπόσταση και είναι εμπορική, ακόμη και εάν ο σκοπός της δεν είναι εμπορικός. Η νέα εταιρεία που είναι κεφαλαιουχική, δηλαδή από τη μία μεριά διαθέτει κεφάλαιο και από την άλλη περιορισμένη ευθύνη των εταίρων της για τα χρέη της εταιρείας, προέκυψε ως εξελικτικός τύπος εταιρείας στο πλαίσιο αναμόρφωσης του εταιρικού δικαίου που προχωρούν τα τελευταία χρόνια οι ευρωπαϊκές νομοθεσίες καθώς και από την προσπάθεια της ΕΕ να εισαγάγει έναν νέο ευρωπαϊκό τύπο «ιδιωτικής» εταιρείας που θα προορίζεται για τη μικρομεσαία επιχείρηση. Ως εκ τούτου, όπου στην κείμενη νομοθεσία υπάρχουν ρυθμίσεις που αναφέρονται γενικά στις κεφαλαιουχικές εταιρείες, οι ρυθμίσεις αυτές επεκτείνονται και στην ΙΚΕ, ενώ όπου ορίζεται ότι η δραστηριότητα μπορεί να ασκείται από ΕΠΕ, εφεξής θα μπορεί να ασκείται και από ΙΚΕ.

       Οι εκάστοτε ισχύουσες φορολογικές διατάξεις για τις ΕΠΕ εφαρμόζονται και στις ΙΚΕ.   Η ΙΚΕ συστήνεται μέσω της Υπηρεσίας μίας Στάσης (διαδικασία σύμφωνα με το άρθρο 5Α του Ν. 3853/10 που προστέθηκε με το άρθρο 117 παρ. 3 του Ν. 4072/12) και η υποβολή αιτημάτων σε αυτή για σύσταση εταιρείας έχει ήδη αρχίσει από 12/06/12.

ΑΜΕΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗ
       Οι   ΙΚΕ συστήνονται, παρακάμπτοντας συνήθεις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, μέσω της Υπηρεσίας μίας Στάσης, με μοναδικό υποβαλλόμενο δικαιολογητικό μία υπεύθυνη δήλωση εκ μέρους των υπόχρεων προσώπων. Η αίτηση αφορά στη σύσταση και την καταχώριση στο ΓΕΜΗ, συνοδευόμενη με έγγραφη εντολή, όπου δεν περιλαμβάνεται αίτηση για χορήγηση αντιγράφου ασφαλιστικής ενημερότητας των εταίρων από ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΟΑΕΕ. Μάλιστα, αντί της αίτησης για εγγραφή των εταίρων στα εν λόγω ασφαλιστικά ταμεία περιλαμβάνεται αίτηση για αποστολή ανακοίνωσης προς τους αρμόδιους κατά περίπτωση ασφαλιστικούς οργανισμούς της σύστασης της ΙΚΕ και αποστολή των στοιχείων των εταίρων και του/των διαχειριστή/ων στα κατά περίπτωση αρμόδια Ταμεία. Εν συνεχεία η Υπηρεσία μίας Στάσης οφείλει να αποστείλει τη σχετική ανακοίνωση για τη σύσταση της εταιρείας καθώς και τα στοιχεία των εταίρων και των διαχειριστών αυτής στον ΟΑΕΕ.

        Η ΙΚΕ είναι το ακριβές αντίστοιχο αυτού που στην Ευρώπη ονομάζεται Private Company (P.C.)  και  μάλιστα  δίνεται  η  δυνατότητα η επωνυμία της εταιρείας να απεικονίζεται  εξ   ολοκλήρου με λατινικούς χαρακτήρες  ή  σε  ξένη  γλώσσα, ακολουθούμενη από την ένδειξη P.C.

Η συγκεκριμένη μορφή επιχείρησης διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα καθώς:
·         Δεν χρειάζεται κεφάλαια
·         Δεν απαιτείται συμβολαιογραφική πράξη τουλάχιστον για τις απλές περιπτώσεις.
·         H σύστασή της μπορεί να γίνεται μέσα σε μία ημέρα, μέσω της υπηρεσίας μίας στάσης του ΓΕΜΗ.
Ειδικότερα :
1. Η ΙΚΕ ανήκει στην μορφή των κεφαλαιουχικών εταιρειών και είναι επιπλέον εμπορική και έχει νομική προσωπικότητα. Το ελάχιστο κεφάλαιο της ΙΚΕ είναι ένα ευρώ (1€), χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να οριστεί από τους ενδιαφερόμενους υψηλότερο μέγεθος κεφαλαίου είτε κατά τη σύσταση είτε μεταγενέστερα, με αύξηση κεφαλαίου.
2. H ΙΚΕ συστήνεται με ιδιωτικό έγγραφο, εκτός και αν προβλέπονται περιουσιακά στοιχεία πχ. ακινήτων, για τη μεταβίβαση των οποίων απαιτείται η συμμετοχή συμβολαιογράφου.
3.  Για τη σύστασή της η ΙΚΕ ακολουθεί τη διαδικασία της Υπηρεσίας μιας στάσης και μπορεί να ιδρυθεί σε μία μέρα. Και αυτό ισχύει ακόμα και για εταιρείες που η επιδίωξη του σκοπού τους απαιτεί αδειοδότηση. Το νομικό πρόσωπο μπορεί να συσταθεί, να λάβει ΑΦΜ και να λειτουργήσει. Έως  ότου  όμως η άδεια δεν έχει χορηγηθεί, η λειτουργία του θα πρέπει να περιορίζεται σε άλλες πράξεις (προπαρασκευαστικές εργασίες) και όχι εκείνες για τις οποίες απαιτείται η άδεια.
4. Στην διάρκεια της λειτουργίας της, απαιτείται δημοσιότητα (πχ εταιρικών μεταβολών) αποκλειστικά δια μέσου του ΓΕΜΗ ή ιστοσελίδας.
5. Προβλέπονται απλοποιημένες διαδικασίες για τις γενικές συνελεύσεις, την έγκριση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων, την συνεδρίαση των οργάνων της κλπ. ενώ αποφάσεις μπορούν να ληφθούν τόσο εντός όσο και εκτός συνέλευσης
5. Μπορεί να λειτουργήσει και ως μονοπρόσωπη.
6.  Ο χρόνος ζωής της ΙΚΕ είναι ορισμένης διάρκειας. Αν δεν οριστεί στο καταστατικό της, ισχύει η 12ετία. Έχει την έδρα της στον δήμο που ορίζεται στο καταστατικό και υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς της καταστατικής έδρας σε άλλο κράτος-μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.
7. Η ΙΚΕ δεν θα εκδίδει μετοχές, αλλά μερίδια, τα οποία κατανέμονται ισομερώς στους εταίρους, ανάλογα με το είδος των εισφορών τους, είτε αυτές μπορούν να αποτιμηθούν και να εγγραφούν στον ισολογισμό είτε όχι.
8. Τα εταιρικά μερίδια ανάγονται όχι αποκλειστικά στο κεφάλαιο, των μετόχων αλλά στην συνολική αξία των εισφορών. πχ, εταίρος μπορεί να προσφέρει αντί για κεφάλαιο εργασία, ή οποιαδήποτε άλλη παροχή υπηρεσιών.
Επειδή οι παροχές αυτές δεν μπορούν να αποτιμηθούν, η αξία τους καθορίζεται στο καταστατικό.
9. Το ύψος των εγγυητικών εισφορών (π.χ. από τράπεζες, άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα), καθορίζεται από το καταστατικό και δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το 75% του ποσού για το οποίο ο εταίρος έχει αναλάβει ευθύνη καταβολής. Τα στοιχεία των εγγυητικών εισφορών (χρόνος, ύψος, σύνθεση) δημοσιοποιούνται υποχρεωτικά.
10. Πριν από κάθε διανομή κερδών στους εταίρους, το αποθεματικό της εταιρείας θα πρέπει υποχρεωτικά να ενισχύεται με το 1/20 των καθαρών κερδών, ώστε να διαφυλάσσονται τα συμφέροντα των πιστωτών. Το αποθεματικό μπορεί να κεφαλαιοποιείται ή να συμψηφίζεται με ζημίες.
11. Η ΙΚΕ είναι υποχρεωμένη να τηρεί βιβλίο εταίρων και ενιαίο βιβλίο πρακτικών. Κάθε χρόνο συντάσσει ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, που περιλαμβάνουν τον ισολογισμό, τον λογαριασμό αποτελεσμάτων χρήσεως, τον πίνακα διάθεσης αποτελεσμάτων και προσάρτημα, που περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες και επεξηγήσεις, καθώς και την ετήσια έκθεση του διαχειριστή για την εταιρική δραστηριότητα κατά τη χρήση που έληξε.
                    ΖΩΪΤΣΑ    ( από  την  ομάδα  εργασίας  του  ΜΝΤ )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου