Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

«Ευφορία» από την απόφαση για την εποπτεία των τραπεζών στην Ευρωζώνη

Την ικανοποίησή τους για την απόφαση που έλαβαν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να προχωρήσει η δημιουργία ενός μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών για την Ευρωζώνη, υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) εξέφρασαν η Γερμανία και η Γερμανία.  απόηχος της απόφασης, μάλιστα, είχε ήδη θετικό αντικτυπο για την Ιταλία, όπου τα επιτόκια «έπεσε» σε χαμηλά δύο ετών σχεδόν, βελτιώνοντας το κλίμα που είχαν επιβαρύνει οι πολιτικές διεργασίες.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. συμφώνησαν για το πλαίσιο ενός κοινού μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της νύχτας, έπειτα από περισσότερες από 14 ώρες συνομιλιών για τον μηχανισμό αυτό, ο οποίος αποσκοπεί στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ευρώ.
Ο μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών, ο οποίος θα λειτουργεί υπό την αιγίδα της ΕΚΤ, θα επιβλέπει άμεσα μόνον τις τράπεζες με στοιχεία ενεργητικού άνω των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ ή που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 20% του ΑΕΠ της χώρας τους.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, κυρία Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι αποδίδουν τα μέτρα λιτότητας στην ζώνη του ευρώ, εξαίροντας τις προσπάθειες της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας. «Επιτύχαμε να διασφαλίσουμε τα βασικά αιτήματα της Γερμανίας», δήλωσε στο κοινοβούλιο η κυρία Μέρκελ. «Θα έχουμε έναν σαφή διαχωρισμό μεταξύ των ευθυνών για την νομισματική πολιτική και για την τραπεζική επίβλεψη», πρόσθεσε.

Η Καγκελάριος σημείωσε επίσης ότι η μη δημοφιλής πολιτική λιτότητας στην Ευρωζώνη έχει αρχίσει να αποδίδει. «Η προσπάθεια δεν έγινε για το τίποτα», δήλωσε. «Αρχίζουμε να βλέπουμε επιτυχίες».

Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος, κ. Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε σε σημερινή του ανακοίνωση την ικανοποίηση του για «τη σημαντική και συνολική συμφωνία». Αυτή η συμφωνία είναι «συνολική γιατί αφορά όλες τις τράπεζες» και αποδεικνύει την «επιθυμία να φροντίζουμε από κοινού για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος στην ευρωζώνη και πέρα από αυτή», πρόσθεσε ο κ. Ολάντ.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, πρόκειται «για ένα αποφασιστικό βήμα προς την οριστική σταθεροποίηση της ευρωζώνης και προς την ανάκτηση της εμπιστοσύνης, που αποτελεί προϋπόθεση για την επιστροφή στην ανάπτυξη, για την οποία η Γαλλία εργάζεται ακατάπαυστα μετά τη σύνοδο του Ιουνίου του 2012». «Με αυτό τον τρόπο η Ευρώπη και η ευρωζώνη αποδεικνύουν ότι είναι σε θέση να ξεπεράσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν», σημείωσε ο κ. Ολάντ.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβεβαιώνει ότι είμαστε στη διαδικασία εξόδου από την κρίση στην ευρωζώνη και καθορισμού των αρχών και των κανόνων που θα είναι αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον της», καταλήγει η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Κάποιες τράπεζες της Ευρωζώνης θα μπορούσαν υπό όρους να ανακεφαλαιοποιηθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) το 2013, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Είναι ένα σχετικά απίθανό σενάριο», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε στους δημοσιογράφους λίγες ώρες μετά το πέρας της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών επιθυμούν να είναι σε θέση να δράσουν σε μια έκτακτη περίσταση, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

«Ο όρος για την παροχή αυτής της βοήθειας είναι η ομόφωνη απόφαση του ΕΜΣ, γεγονός που για την περίπτωση της Γερμανίας σημαίνει ότι χρειάζεται προηγούμενη συμφωνία από τη Μπούντεσταγκ (κάτω βουλή)», πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναλάβει τον ρόλο της εποπτείας των τραπεζών από το 2014.

Χαμηλά οι αποδόσεις στην Ιταλία
Το κόστος δανεισμού της Ιταλίας για τα 3ετή ομόλογα μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2010 κατά τη σημερινή δημοπρασία που έκανε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Η Ιταλία διέθεσε σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ ομολόγων που λήγουν το Δεκέμβριο του 2015 με μία απόδοση 2,50%, χαμηλότερη από το 2,64% στην αντίστοιχη δημοπρασία πριν από ένα μήνα.

Η δέσμευση της ΕΚΤ ότι θα βοηθήσει τις ευάλωτες χώρες της Ευρωζώνης θωράκισε την Ιταλία από την πολιτική αναταραχή που προκάλεσε η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό Μάριο Μόντι ότι προτίθεται να παραιτηθεί. Η αναγγελία αυτή προκάλεσε τη Δευτέρα μεγάλες πωλήσεις των ιταλικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, αλλά οι αγοραστές επέστρεψαν σύντομα, δεδομένου ότι η ΕΚΤ προσφέρει στήριγμα για το χρέος των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης.

Με τη σημερινή δημοπρασία, η Ιταλία ολοκληρώνει το πρόγραμμα δανεισμού της για φέτος, ενώ το 2013 θα πρέπει να εκδώσει ομόλογα 420 δισ. ευρώ για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της συνολικού ύψους 2 τρισ. ευρώ.

Πηγή: kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου