Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Συνέπειες από ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο .


        Σήμερα  τα  φυσικά  και  νομικά  πρόσωπα  που  έχουν  καταστεί  ληξιπρόθεσμα  προς  το  Δημόσιο  ανέρχονται  σε  πάνω  από  1.500.000 .
        Μετά  από  συχνά  ερωτήματα  αναγνωστών  μας  , παραθέτουμε  συνοπτικά ,  τις  συνέπειες  που  πιθανόν  να  προκύψουν  όταν  τα  χρέη    προς  το  Δημόσιο  έχουν  καταστεί  ληξιπρόθεσμα  και  απαιτητά  και  υπάρχει  αδυναμία  πληρωμής  των  .
1)    Κατάσχεση απαιτήσεων του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτων, δηλαδή κατάσχεση μισθών κ΄ συντάξεων(σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ κινδυνεύουν να χάσουν το ποσό που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ)   ενοικίων, επιδοτήσεων και τυχόν άλλων εισοδημάτων που δικαιούται να εισπράξει από τρίτους.
Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη και της περίπτωσης όπου ο οφειλέτης του Δημοσίου λαμβάνει τα ανωτέρω από δύο ή περισσότερους φορείς, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών και επιτρέπεται η κατάσχεση του 25% αυτών, όμως το εναπομένον ποσό από το σύνολό τους να μην είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.
2)    Κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη που βρίσκονται είτε στα χέρια του είτε σε χέρια τρίτων. Στο πλαίσιο αυτό, είναι δυνατή και η κατάσχεση ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικές καταθέσεις των οφειλετών.
3)    Κατάσχεση ακινήτων.

4)     Μπορεί να ασκηθεί   ποινική δίωξη, εφόσον το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων, υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ και εφόσον η καθυστέρηση καταβολής υπερβαίνει τους 4 μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής.
 Μετά την επιβολή της κατάσχεσης κινητού ή ακινήτου, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ εκδίδει πρόγραμμα πλειστηριασμού, στο οποίο ορίζεται η ημερομηνία διενέργειάς του, εντός συγκεκριμένης συντόμου προθεσμίας.
Εν τω μεταξύ, ο οφειλέτης του Δημοσίου μπορεί, ύστερα από αίτησή του, να υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των χρεών ή σε ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση, επιτυγχάνοντας και την αναστολή εκτέλεσης του σχετικού προγράμματος. Η κυριότητα πλειστηριασθέντος ακινήτου μεταβιβάζεται στον υπερθεματιστή μετά τη μεταγραφή της περίληψης της έκθεσης κατακύρωσης στο οικείο υποθηκοφυλακείο ή κτηματολογικό γραφείο όπου υφίσταται. Μέχρι τότε η κυριότητα του ακινήτου παραμένει στον έως τότε κύριο του ακινήτου.
       Είναι δυνατή η άρση κατάσχεσης και η εξάλειψη υποθήκης επί ακινήτου για χρέη προς το Δημόσιο μετά την εξόφληση ή τη διαγραφή του χρέους για το οποίο επιβλήθηκε το μέτρο ή μετά την έκδοση απόφασης από το αρμόδιο όργανο με συγκεκριμένους, κατά περίπτωση, όρους αποδέσμευσης.
                                    SPYROS    (από   την  ομάδα  εργασίας  του  ΜΝΤ ) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου