Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ


   
  Με κλίμακα συντελεστών που ξεκινά από 22% για εισοδήματα από 0 έως 25.000 ευρώ, συνεχίζει με 32% για εισοδήματα από 25.001 έως 42.000 ευρώ και καταλήγει σε 42% για τα μεγαλύτερα εισοδήματα, θα φορολογηθούν οι αγρότες για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν το 2013.
Ενώ, όπως προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή το βράδυ της Πέμπτης, 13 Δεκεμβρίου, από το 2014 τα αγροτικό εισόδημα θα υποβάλλεται σε φόρο με συντελεστή 13%.
        Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, μαζί με το φορολογικό νομοσχέδιο, από την 1/1/2014 οι περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι που δηλώνουν αγροτικά εισοδήματα θα πρέπει να τηρούν βιβλίο εσόδων-εξόδων και να φορολογούνται με βάση αυτό, ενώ σημειώνεται πως θα υπάρξουν εξαιρέσεις για τα μικρά αγροτικά εισοδήματα.


Πρακτικά  τι  θα  συμβεί .
                 Οι αγρότες θα είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν παραστατικά για κάθε τους δραστηριότητα και να τηρούν με ευλαβική συνέπεια βιβλία εσόδων-εξόδων. Από τα τελευταία θα προκύπτει  μέσω αφαίρεσης το καθαρό γεωργικό εισόδημα το οποίο –εφόσον καταργηθεί το αφορολόγητο- θα φορολογείται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή  13%. 
Ένα   μεγάλο  πρόβλημα  που  θα  ανακύψει  θα  είναι  η  απασχόληση  των  αλλοδαπών  , που   όπως  όλοι  γνωρίζουμε  στη  μεγάλη  πλειοψηφία  είναι  ανασφάλιστοι   και  έτσι  αφού  θα  τηρούν  βιβλία  δεν  θα  αναγνωρίζονται  ως  έξοδο μισθοδοσίας   .


Πρόταση  της  στήλης 
Να  καθορισθεί  κατώτατο  μεροκάματο  από  την  Πολιτεία  σε  συνεργασία  φυσικά  με  την  ΠΑΣΕΓΕΣ   και  επί  του  οποίου  να  καταβάλλεται  το  αντίστοιχο  εργόσημο .
Επίσης  η  πολιτεία  τουλάχιστον  σε  πρώτη  φάση  να επιδοτήσει το λογιστικό κόστος της τήρησης των βιβλίων.

                    Η θεσμοθέτηση βιβλίων θα έχει ως συνέπεια την κατάργηση της επιστροφής ΦΠΑ. Κι αυτό γιατί ο ΦΠΑ θα συμψηφίζεται πλέον με βάση τα έσοδα-έξοδα, όπως δηλαδή γίνεται σήμερα με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Παράλληλα, αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού της επιστροφής φόρου που λαμβάνουν οι παραγωγοί από το αγροτικό πετρέλαιο.
Για την επόμενη χρονιά, πάντως, οι επιστροφές ΦΠΑ και φόρου πετρελαίου θα πραγματοποιηθούν κανονικά σύμφωνα με τα ισχύοντα συστήματα. Τα ποσά, όμως, θα είναι σημαντικά μειωμένα καθώς το υπουργείο Οικονομικών περιέκοψε τα σχετικά κονδύλια. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στον Προϋπολογισμό, μειώνεται από το 11% στο 6% ο συντελεστής υπολογισμού του κατ΄ αποκοπήν επιστρεφόμενου ΦΠΑ στους αγρότες ενώ αυξάνεται από τα 21 ευρώ στα 66 ευρώ (αύξηση 300%) το λίτρο ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο που χρησιμοποιούν οι αγρότες.

                        H υποχρέωση τήρησης βιβλίων βάσει των οποίων θα γίνεται η φορολόγηση εκτιμάται ότι θα φέρει και το
 τέλος των εικονικών τιμολογίων.
 Τα τελευταία, παρά το όποιο βραχυχρόνιο όφελός τους, κρατούν τον παραγωγό δέσμιο των μεσαζόντων και, παράλληλα, του στερούν τη δυνατότητα να διεκδικήσει τα μακροπρόθεσμα κέρδη που προκύπτουν από τη διατροφική αλυσίδα. Παράλληλα αποτελούν και τη βασική αιτία για τη μεγάλη διαφορά τιμής που παρατηρείται από το χωράφι στο ράφι. Η έκδοση φορολογικών στοιχείων και παραστατικών δίνει πλέον τη δυνατότητα να καταπολεμηθεί αυτή η ψαλίδα προς όφελος και του καταναλωτή.

                      Μια ακόμα πτυχή του ισχύοντος καθεστώτος που δεν έχει φωτισθεί αρκετά είναι ο «περιορισμός» του αγρότη στο ρόλο του απλού παραγωγού. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ο καλλιεργητής που θα ήθελε π.χ. να συσκευάσει σε ένα απλό βάζο το προϊόν του (και να αντλήσει έτσι μεγαλύτερη υπεραξία) αντιμετωπιζόταν από το κράτος ως έμπορος. Με το νέο φορολογικό πλαίσιο κάτι τέτοιο καθίσταται δυνατό.



Για  την  εφαρμογή  ενός  ενιαίου  συντελεστή  13%   πιστεύουμε  ότι  είναι  ισοπεδωτική   , ευνοεί  τα  μεγάλα  αγροτικά  τζάκια  και  καταδικάζει  τους  μικρούς  και  μεσαίους  αγρότες 

Πρόταση  της  στήλης 
Θα  πρέπει  να  καθιερωθούν  τρεις  φορολογικοί  συντελεστές  ήτοι  :
Για  εισοδήματα   μέχρι    5.000  €   αφορολόγητα 
Για  εισοδήματα  5001-  20.000    συντελεστής  φορολογίας   6% 
Για  εισοδήματα  20.001-  50.000    συντελεστής  φορολογίας   12% 
Για  εισοδήματα  50.001  και  πάνω     συντελεστής  φορολογίας   30% 

           Θεωρούμε ως απαράδεκτη και παράλογη  τη σκέψη του Υπουργείου  Οικονομικών να φορολογήσει τα παραγωγικά αγροτεμάχια των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Είναι άλλο πράγμα να φορολογείς το οικονομικό αποτέλεσμα που προκύπτει από τα μέσα παραγωγής, γεγονός θεμιτό και λογικό και άλλο να φορολογείς τα ίδια τα μέσα. Η πρόταση αυτή είναι πέρα για πέρα αντιαναπτυξιακή  .

           Επίσης    πρέπει  άμεσα  να  εφαρμοσθεί  το παραγωγικό ηλεκτρονικό τιμολόγιο , όπου με αυτό τον τρόπο και θα ισχυροποιήσει τη διαφάνεια των συναλλαγών και θα χτυπήσει τις ελληνοποιήσεις
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου