Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

΄Eκπτωση των εξόδων μισθοδοσίας από τα ακαθάριστα έσοδα ( υποπερ. αα΄ της περ.α΄ της παρ.1 του άρθρου 31 του Ν. 2238/94)



          Εκπίπτουν τα  έξοδα  μισθοδοσίας  από τα ακαθάριστα έσοδα, εφόσον έχουν καταβληθεί ή βεβαιωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές όχι μόνο υπέρ του ΙΚΑ, αλλά και οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού οργανισμού, όπως Τ.Σ.Α. κλπ…..
          Οι   Α.Π.Δ.  σε  καμία  περίπτωση  δεν  θεωρείται  βεβαίωση  κατά  την  έννοια των  διατάξεων  του  άρθρου  31  Ν.  2238/94 . 
         Βεβαίωση  θεωρείται  μόνο  οι  Π.Ε.Ε. και  αυτές  να  έχουν  εκδοθεί  πριν  την  έναρξη   του  φορολογικού  .


Σύμφωνα  με  την  με  αριθ.  πρωτ. 1024099/10325/Β0012/9-7-2007  απάντηση  του  ΥΠΟΙΚ , αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, έχει  ως  εξής  :

1.            Σύμφωνα με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της υποπερ. αα΄ της περ.α΄ της παρ.1 του άρθρου 31 του ν.2238/1994, από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων που τηρούν επαρκή και ακριβή βιβλία και στοιχεία δεύτερης και τρίτης κατηγορίας του Κ.Β.Σ. εκπίπτουν τα γενικά έξοδα διαχείρισης στα οποία περιλαμβάνονται και τα έξοδα μισθοδοσίας και αμοιβής του προσωπικού, εφόσον έχουν καταβληθεί ή βεβαιωθεί  οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του Ι.Κ.Α. ή άλλου ασφαλιστικού οργανισμού, εκτός αν από την κείμενη νομοθεσία προβλέπεται μερική ή ολική απαλλαγή από την υποχρέωση για την καταβολή εισφορών.
2.            Με την αριθ. πρωτ. 1003821/10037/Β0012/ΠΟΛ. 1005/14.1.2005 Α.Υ.Ο., η οποία εκδόθηκε κατά εξουσιοδότηση των διατάξεων της παρ.21 του άρθρου 31 του Κ.Φ.Ε., ορίζεται, ότι οι αποδοχές του προσωπικού (μισθοί, ημερομίσθια, κ.λπ.), εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης και όταν έχει γίνει βεβαίωση ή καταλογισμός των αναλογουσών επί αυτών ασφαλιστικών εισφορών από τους δικαιούχους ασφαλιστικούς οργανισμούς, πριν από την έναρξη του φορολογικού ελέγχου.
3.            Με τις διατάξεις της περ.α΄ της παρ.11 του άρθρου 26 του α.ν.1846/1951, όπως αυτές αντικαταστάθηκαν με την παρ.2 του άρθρου 60 του ν.2676/1999, ορίζεται, ότι Πράξη Επιβολής Εισφορών (Π.Ε.Ε.) συντάσσεται:
α.α. Σε βάρος των εργοδοτών οι οποίοι παραβαίνουν τις υποχρεώσεις που ορίζονται στις παραγράφους 1 και 2 και δεν καταβάλλουν τις εισφορές ή δεν επικολλούν τα ελλείποντα ένσημα.
α.β. Σε βάρος των εργοδοτών οι οποίοι παραβαίνουν τις υποχρεώσεις που ορίζονται στην παράγραφο 9, με συνέπεια να δυσχεραίνεται η εξακρίβωση των προσώπων που υπάγονται στην ασφάλιση, καθώς και οι εισφορές που πρέπει να καταβληθούν. Στην περίπτωση αυτή, η πράξη επιβολής εισφορών συντάσσεται κατά την κρίση των αρμόδιων οργάνων του Ι.Κ.Α..
α.γ. Σε βάρος των εργοδοτών για τους οποίους, με ειδικές διατάξεις, έχει οριστεί η παρακολούθηση, με μηχανογραφικά συστήματα, από το ΙΚΑ, των ασφαλιστικών στοιχείων των ασφαλισμένων του και του λογαριασμού των εισφορών και για τι περιπτώσεις που ορίζονται σε αυτές τις ειδικές διατάξεις.
α.δ. Σε βάρος των εργοδοτών οικοδομικών εργασιών οι οποίοι δεν καλύπτουν τις εισφορές Ι.Κ.Α. που υπολογίσθηκαν με βάση το άρθρο 38 του Κανονισμού Ασφάλισης Ι.Κ.Α., όπως τροποποιήθηκε με τις Φ21/2930/1992 (Β.686) και Φ21/478/1997 (Β.252) Υπουργικές Αποφάσεις.
Η Πράξη Επιβολής Εισφορών (Π.Ε.Ε.) πρέπει να περιέχει, σύμφωνα με την περ.β΄ της ίδιας παραγράφου:
β.α. Τα στοιχεία του εργοδότη σε βάρος του οποίου συντάσσεται το. σύνολο των οφειλόμενων εισφορών, καθώς και τη χρονική περίοδο στην οποία ανάγονται αυτές και
β.β. Τα ασφαλιστικά στοιχεία των ασφαλισμένων, για τους οποίους καταλογίστηκαν οι εισφορές, δηλαδή τον αριθμό μητρώου, ονοματεπώνυμο, κλάδο ασφάλισης, αποδοχές, αριθμό ημερών εργασίας, εισφορές και μισθολογική περίοδο στην οποία ανάγονται οι εισφορές κάθε ασφαλισμένου.
Τυχόν έλλειψη του αριθμού μητρώου ή ανακριβής αναγραφή αυτού καθώς και του ονόματος των ασφαλισμένων, από τα στοιχεία της προηγούμενης υποπερίπτωσης, δεν συνεπάγεται ακυρότητα των πράξεων επιβολής εισφορών.
γ. Όταν συντάσσεται πράξη επιβολής εισφορών για μη καταβολή τους ή για μη επικόλληση των ελλειπόντων ενσήμων, αυτή πρέπει να περιέχει το σύνολο των στοιχείων που αναφέρονται στην ανωτέρω περίπτωση β΄. Αντίθετα, για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, για τις οποίες συντάσσεται πράξη επιβολής εισφορών, αρκεί η παράθεση σε αυτήν των στοιχείων που αναφέρονται στην υποπερίπτωση βα΄ αυτής.
1.            Επιπλέον, με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 33 της αρ.πρωτ.Φ21/544/28.3.2002 Απόφασης του Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΦΕΚ Β΄ 414/5.4.2002 - Κανονισμός διαδικασιών ασφάλισης για την εφαρμογή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης), η οποία εκδόθηκε κατ' εξουσιοδότηση των διατάξεων του άρθρου 16 του α.ν. 1846/1951, ορίζεται, ότι ο υπόχρεος οφείλει να καταβάλει εισφορές εντός του χρονικού διαστήματος που ορίζεται στο άρθρο 13 του ν.2972/2001 ανεξαρτήτως χρόνου υποβολής της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.).
2.            Εξάλλου, με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 9 του ν.3302/2004 ορίζεται, ότι μειώνονται, κατά παρέκκλιση των διατάξεων της παρ.5 του άρθρου 51 του ν.2676/1999, όπως ισχύουν μετά την αναρίθμησή της σε παρ.6 με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 16 του ν.2747/1999, την τροποποίηση της με την παρ.6 του άρθρου 11 του ν.3232/2004, τα πρόσθετα τέλη και λοιπές πρόσθετες επιβαρύνσεις των οφειλόμενων απαιτητών εισφορών προς το Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ. χρονικής περιόδου μέχρι 30.11.2004. κατά 80%, εφόσον αυτές καταβληθούν εφάπαξ και κατά 50% εφόσον ρυθμιστεί η εξόφλησή τους μέχρι και ογδόντα (80) μηνιαίες δόσεις, με την προϋπόθεση της κανονικής καταβολής των τρεχουσών εισφορών. Το ποσό μείωσης των πρόσθετων τελών και λοιπών πρόσθετων επιβαρύνσεων στην περίπτωση τμηματικής καταβολής αφαιρείται από τις τελευταίες δόσεις.
3.            Με το αρ.πρωτ. «…» σχετικό έγγραφό σας, προκειμένου για την εφαρμογή των διατάξεων της υποπερ.αα΄ της περ.α΄ της παρ.1 του άρθρου 31 του Κ.Φ.Ε (αναγνώριση της μισθοδοσίας ως δαπάνης), μας ζητήσατε να σας γνωρίσουμε αν με βάση τη νομοθεσία του Ι.Κ.Α. υπάρχει βεβαίωση στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) κατά τον χρόνο έναρξης του φορολογικού ελέγχου η επιχείρηση έχει υποβάλλει τις Α.Π.Δ. (Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις) και τα δεδομένα των οποίων συμφωνούν με αυτά των βιβλίων και στοιχείων της (διαπίστωση του φορολογικού ελέγχου),
β) κατά τον χρόνο έναρξης του ελέγχου η επιχείρηση έχει υποβάλλει τις Α.Π.Δ. (Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις) και επιπλέον, αίτηση στην επιτροπή αναστολών του ΙΚΑ για ρύθμιση των οφειλών της (ασφαλιστικών εισφορών που προκύπτουν από τις Α.Π.Δ.), βάσει του άρθρου 9 του ν.3302/04, πριν την έναρξη του φορολογικού ελέγχου και ο έλεγχος του ΙΚΑ καθώς και η έκδοση της σχετικής πράξης βεβαίωσης γίνεται μετά τον φορολογικό έλεγχο.
Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Διεύθυνσης Ασφάλισης - Εσόδων του Ι.Κ.Α. (Τμήμα Ελέγχου Κοινών Επιχειρήσεων), η οποία μας απάντησε με το αρ.πρωτ. «..» έγγραφό της, ότι σε βάρος των εργοδοτών που δεν καταβάλλουν το σύνολο των απαιτούμενων εισφορών για την ασφάλιση του προσωπικού τους συντάσσονται Πράξεις Επιβολής Εισφορών (Π.Ε.Ε.). Η σύνταξη Π.Ε.Ε. προϋποθέτει την διενέργεια ελέγχου από τους εντεταλμένους προς τούτο υπαλλήλους του Ι.Κ.Α., όπου συνεκτιμώνται τόσο τα στοιχεία που τηρεί ο εργοδότης (Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις, συμβάσεις εργασίας, πίνακες προσωπικού κ.λπ.) όσο και άλλα που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ι.Κ.Α. (εκθέσεις ελέγχου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας κ.λπ.), ώστε με την ολοκλήρωσή του να διαμορφωθεί μια όσο το δυνατόν σαφέστερη εικόνα ως προς την εκπλήρωση εκ μέρους του εργοδότη των υποχρεώσεων του έναντι του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. για την ορθή και πλήρη ασφάλιση του προσωπικού του. Η διαδικασία αυτή αποτελεί την μοναδική διαδικασία μέσω της οποίας βεβαιώνονται (καταλογίζονται) σε κάθε περίπτωση οι μη καταβληθείσες εισφορές.
4.            Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένου ότι, η μοναδική διαδικασία μέσω της οποίας βεβαιώνονται ή καταλογίζονται από το Ι.Κ.Α. μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές από εργοδότες αποτελεί η σύνταξη Πράξεων Επιβολής Εισφορών (Π.Ε.Ε.), σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.11 του άρθρου 26 του α.ν.1846/1951, κατόπιν διενέργειας ελέγχου από τους εντεταλμένους υπαλλήλους του Ι.Κ.Α., προκύπτει, ότι για τις επιχειρήσεις (εργοδότες) που έχουν υποβάλλει τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (Α.Π.Δ.) αλλά δεν έχουν καταβάλλει τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές δεν υπάρχει βεβαίωση και επομένως, δεν μπορούν να εκπέσουν τη δαπάνη μισθοδοσίας από τα ακαθάριστα έσοδα τους, κατεφαρμογή των διατάξεων της υποπερ.αα΄ της περ.α΄ της παρ.1 του άρθρου 31 του Κ.Φ.Ε.

                                         ΣΠΥΡΟΣ  (ομάδα  εργασίας  του  ΜΝΤ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου