Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Πρόσθετα μέτρα φέρνει το Μεσοπρόθεσμο

Σε σκληρό «μπρα ντε φερ» αναμένεται να επιδοθούν σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι επικεφαλής της τρόικας προκειμένου να καταλήξουν στη διαμόρφωση των τελικών μέτρων που θα περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, για το τρέχον έτος αλλά και για την περίοδο 2012-2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να γίνουν αλλαγές που θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους. Στις αλλαγές της τελευταίας στιγμής που προωθούνται περιλαμβάνονται η αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, η διεύρυνση των εισοδηματικών κλιμακίων για την επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις που έχουν να κάνουν με τις επιστροφές φόρου του μέτρου των αποδείξεων και τον καθορισμό στους όρους πώλησης ΔΕΚΟ και ακινήτων του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, θα δρομολογηθεί ο καθορισμός της εποπτείας του νέου Ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που θα αναλάβει τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ αναμένεται να οριστικοποιηθεί το επίμαχο θέμα που αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους των οργανισμών που συγχωνεύονται ή καταργούνται και γενικότερα το πώς θα λειτουργήσει τελικά η εργασιακή εφεδρεία και η αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ.

Προκειμένου να επικυρωθούν οι παραπάνω αλλαγές και να μπουν οι τελευταίες πινελιές, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα έχει σήμερα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας που κατέφθασαν χθες στην Αθήνα. Οι κ.κ. Πόουλ Τόμσεν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ματίας Μορς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα περάσουν από εξονυχιστικό έλεγχο τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, προκειμένου να σιγουρευτούν ότι είναι επαρκή για την εισροή εσόδων στα κρατικά ταμεία.

Χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή και το Υπουργικό Συμβούλιο για την πορεία στην οποία βρίσκεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα για την οριστικοποίηση των πινάκων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και ως εκ τούτου του περιεχομένου του Εφαρμοστικού Νόμου, αλλά και της επικαιροποίησης του Μνημονίου που ως συνήθως προηγείται της καταβολής κάθε δόσης. Το κείμενο του Εφαρμοστικού Νόμου θα δοθεί στα κόμματα την Παρασκευή, ώστε να μπορέσουν να το επεξεργαστούν έως την έναρξη της κοινοβουλευτικής συζήτησης. Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το Μεσοπρόθεσμο.

Την Τρίτη θα αρχίσει στη Διαρκή Επιτροπή η συζήτηση του Εφαρμοστικού Νόμου, ο οποίος θα πρέπει να ψηφιστεί έως τις 30 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι σήμερα, στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας, η συνεδρίαση του οποίου θα προηγηθεί της οριστικής συμφωνίας με την τρόικα, ο κ. Βενιζέλος θα παρουσιάσει αναλυτικά τα δεδομένα και ορισμένες εναλλακτικές λύσεις μεταξύ των οποίων πρέπει να γίνει η τελική επιλογή.

Πηγή: REAL.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου