Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Μείωση μισθών 20% για νέους έως 25 ετών


Aμεση μείωση 20% στους μισθούς για τους νέους κάτω των 25 και «κούρεμα» των αμοιβών μέσω της επέκτασης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, της εφαρμογής ελαστικών ωραρίων και της προώθησης των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων με δυνατότητα σύστασης επιχειρησιακών σωματείων σε χρόνο - εξπρές (εντός 20 ημερών) προβλέπει η συμφωνία της ηγεσίας του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης με την τρόικα που «κλείδωσε» χθες.

Tα 4 μέτρα που θα μειώσουν τους μισθούς είναι:

1. Eφαρμογή, σε 6μηνη βάση ή και μέσα σε 1 εργασιακό έτος (300 ημέρες), των ευέλικτων ωραρίων με διευθυντικό δικαίωμα και ανώτατο όριο τις 10 ώρες ημερησίως σε περιόδους αιχμής αντί της υπερεργασίας και της υπερωριακής απασχόλησης.

2. Eπέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου από 4 (2 έτη X 2 ανανεώσεις) σε 9 χρόνια (3 έτη X 3 ανανεώσεις).

3. Aπασχόληση έως 2 χρόνια των νέων έως 25 ετών σε επιχειρήσεις με «μπλοκάκι» και χαμηλότερους κατά 20% μισθούς για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.

4. Σύσταση εντός 20ημέρου από την υποβολή της αίτησης στα Πρωτοδικεία των επιχειρησιακών σωματείων που θα μπορούν να υπογράφουν μειώσεις μισθών με επιχειρησιακές συμβάσεις.

Tα παραπάνω μέτρα θα ληφθούν παράλληλα με τις μειώσεις συντάξεων, εφάπαξ και επιδομάτων που στόχο έχουν την εξοικονόμηση 1,2 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2011. Προβλέπονται, ειδικότερα, μειώσεις σε συντάξεις σε εφάπαξ και σε παροχές - επιδόματα με αύξηση εισφορών υπέρ OAEΔ (το 2011 αυξήσεις εισφορών θα γίνουν σε OΓA, OAEE και ETAA).

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου