Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Το Μεσοπρόθεσμο ψηφίστηκε, οι εκκρεμότητες παραμένουν

Στα χαρτιά παραμένουν κρίσιμες  πρωτοβουλίες για τις οποίες ο χρόνος που έχει δώσει η τρόικα λήγουν σήμερα, καθώς όλο το βάρος επικεντρώνεται στην ψήφιση των νέων μέτρων.

Τελειώνει σήμερα η προθεσμία για να...  πωληθεί ο ΟΤΕ, να ανακοινωθούν τα Stress Test, να ανακοινωθούν τα Business Plan των ΔΕΚΟ, να ολοκληρωθεί το Γενικό μητρώο Επιχειρήσεων, η ενιαία αρχή Προμηθειών στο δημόσιο, να εκδοθούν δεκάδες εφαρμοστικές διατάξεις για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, να ενεργοποιηθεί το σύνολο του επενδυτικού νόμου, η απορρόφηση κονδυλίων άνω  του 1 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, αλλά και να ανακοινωθεί η νέα λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.





Η κυβέρνηση, μετά τον ανασχηματισμό, επικέντρωσε τις δυνάμεις της στη ψήφιση χθες του Μεσοπρόθεσμου και σήμερα του Εφαρμοστικού  Νόμου. Όμως πολλές και σημαντικές  εκκρεμότητες έχουν μείνει πολύ πίσω, δημιουργώντας το εύλογο ερώτημα αν αυτά τα πακέτα μέτρων θα είναι τα τελευταία ή αν όταν έρθει ξανά η τρόικα στην Αθήνα αποφασίσει ότι λόγω  των γνωστών καθυστερήσεων που φαίνεται να παραμένουν θα πρέπει να ληφθούν και άλλα.

Οι δεσμεύσεις προκύπτουν από το αναθεωρημένο Μνημόνιο. Εως το τέλος του Ιουνίου η Ελλάδα έχει αναλάβει πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις οι οποίες θεωρητικά συνδέονταν με την εκταμίευση της δόσης.

Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι κάποιες  από αυτές θα πάρουν για μία ακόμη φορά παράταση χρόνου ώστε να υλοποιηθούν.

Οι καθυστερήσεις δεν συνδέονται με τα νέα νομοσχέδια, ξεκίνησαν μήνες πριν και αποτυπώνουν αυτό που λέει διαρκώς το τελευταίο διάστημα η τρόικα: ότι το κυβερνητικό  έργο επιβραδύνεται.

Τα κρίσιμα stress test των τραπεζών δεν είναι ακόμη έτοιμα και αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι οι ανακοινώσεις πρέπει να αναμένονται μέσα στον Ιούλιο. Επιπλέον, δεν έχει  ολοκληρωθεί ο διαχωρισμός των εμπορικών δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Επίσης δεν έχει ανακοινωθεί η  αναλυτική έκθεση για το μισθολόγιο του δημοσίου και δεν έχει καταστεί εφικτή  η δημοσίευση των μηνιαίων στοιχείων για τις μετακινήσεις προσωπικού εντός του δημοσίου.  Έπρεπε να είναι έτοιμα τα επιχειρησιακά σχέδια των ΔΕΚΟ, να κοινοποιούνται μηνιαία λογαριασμοί και να δημοσιευθεί το πρόγραμμα δράσης για την αναδιάρθρωσή τους.

Αναμένονται οι ρυθμίσεις για την αναγνώριση των επαγγελματικών πτυχίων, για την εφαρμογή της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, η πλήρης ενεργοποίηση του επενδυτικού νόμου, οι γενικές ρυθμίσεις  για την ταχύτερη  περιβαλλοντική αδειοδότηση, απαλλοτριώσεις και η εύρεση χρηματοδότησης  για την ολοκλήρωση  του κτηματολογίου. Έπρεπε να έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα μέτρα άρσης των περιορισμών  στην επιχειρηματική δραστηριότητα και να λειτουργεί πλήρως το  Γενικό Εμπορικό Μητρώο. 

Λήγει σήμερα και η προθεσμία για να έρθουν έσοδα  400 εκατ. ευρώ από την πώληση του ΟΤΕ ως ένα πρώτο δείγμα προθέσεων στην αγορά και την τρόικα με τελικό στόχο τα 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2011.


Πηγή: Capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου