Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ή ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ


Συχνά    ερωτήματα  και  απαντήσεις  περί  προσφυγών  , διοικητικών  ή δικαστικών   συµβιβασµών
 Ποιά είναι η προθεσµία άσκησης προσφυγής;
Η προσφυγή για καταλογιστικές πράξεις που εκδίδονται από 21.9.2012 και µετά ασκείται εντός προθεσµίας τριάντα (30) ηµερών από την επίδοσή τους (ν.4079/2012 και ν.4093/2012 σχετ. ΠΟΛ.1007/10-1-2013), εκτός αν ο νοµιµοποιούµενος για την άσκησή της διαµένει στην αλλοδαπή, οπότε η προθεσµία άσκησης της προσφυγής είναι ενενήντα (90) ηµέρες.
Ειδικά στις περιπτώσεις που υποβάλλεται ιδιαίτερη αίτηση διοικητικής επίλυσης της διαφοράς και µαταιώνεται η επίλυση ή επιτυγχάνεται µερική µόνο επίλυση αυτής, η προθεσµία για την άσκηση της προσφυγής αναστέλλεται µε την υποβολή της αίτησης για την διοικητική επίλυση της διαφοράς, µη υπολογιζόµενης της ηµέρας υποβολής αυτής και συνεχίζει από την επόµενη εργάσιµη για τις δηµόσιες υπηρεσίες ηµέρα της ηµέρας υπογραφής της πράξης µαταίωσης ή µερικής επίλυσης της διαφοράς (άρθρο 70 Ν.2238/94) Επισηµαίνεται ότι από την 29.2.2012 και µετά (έναρξη ισχύος του ν.4051/2012), προκειµένου ο φορολογούµενος να έχει το δικαίωµα άσκησης προσφυγής κατά των καταλογιστικών πράξεων του ελέγχου των οποίων η αµφισβητούµενη διαφορά του κύριου φόρου, τέλους, εισφοράς ή
προστίµου, υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ, υποχρεούται πρώτα στην υποβολή αίτησης διοικητικής επίλυσης ενώπιον της Επιτροπής Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών (Ε.Δ.Ε.Φ.Δ.) του άρθρου 70 Α του Κ.Φ.Ε. (ν.2238/1994), η οποία κατατίθεται στην αρµόδια φορολογική αρχή σε κάθε περίπτωση εντός εξήντα (60) ηµερών από την κοινοποίηση της οικείας καταλογιστικής πράξης. Η εν λόγω αίτηση έχει το χαρακτήρα της ενδικοφανούς προσφυγής, δηλαδή αποτελεί προϋπόθεση του παραδεκτού για την άσκηση προσφυγής σύµφωνα µε τον Κώδικα Διοικητικής Δικονοµίας. Συνεπώς, για τις περιπτώσεις αυτές, η πράξη η οποία προσβάλλεται µε την προσφυγή του υπόχρεου ενώπιον των Διοικητικών
Δικαστηρίων εντός της προθεσµίας άσκησης προσφυγής (30 ή 90 ηµέρες κατά περίπτωση), είναι η απόφαση που εκδίδεται από την Ε.Δ.Ε.Φ.Δ. και επιδίδεται στον φορολογούμενο».

Είναι απαιτητό άµεσα το βεβαιωθέν ποσό λόγω προσφυγής;
Επί µη επίτευξης διοικητικού συµβιβασµού και άσκησης εµπρόθεσµης προσφυγής, τόσο στη φορολογία εισοδήµατος και στις λοιπές φορολογίες ή αντικείµενα που παραπέµπουν στις διατάξεις της φορολογίας αυτής (π.χ. πρόστιµα Κ.Β.Σ.) όσο και στο Φ.Π.Α., βεβαιώνεται άµεσα ποσοστό   50% του ποσού της καταλογιστικής πράξης, το οποίο και είναι εφάπαξ καταβλητέο µέχρι το τέλος του επόµενου από τη βεβαίωση µήνα (άρθ.21 παρ. 7 εδ. α΄ Ν.3943/11 ΦΕΚ Α’ 66/31.3.2011).
Ειδικά επί προσωρινού ελέγχου παρακρατούµενων φόρων και Φ.Π.Α. είναι εφάπαξ καταβλητέο ολόκληρο το ποσό της καταλογιστικής πράξης µέχρι το τέλος του επόµενου από τη βεβαίωση µήνα, ανεξάρτητα από την άσκηση ή µη προσφυγής.
Σε περίπτωση µη εµπρόθεσµης καταβολής σύµφωνα µε τα ανωτέρω επιβάλλονται οι προβλεπόµενες από τον ΚΕΔΕ ταµειακές προσαυξήσεις εκπρόθεσµης καταβολής ανά µήνα καθυστέρησης.
Ποια η προθεσµία συµβιβασµού για τα πρόστιµα του Κ.Β.Σ. και σε πόσες δόσεις καταβάλλονται;
Α. Η συζήτηση για τη διοικητική επίλυση της διαφοράς γίνεται σε ηµεροµηνία που ορίζεται από τον προϊστάµενο της υπηρεσίας που εξέδωσε την πράξη. Το σχετικό όµως αίτηµα για την επίλυση της διαφοράς υποβάλλεται από το φορολογούµενο εντός συγκεκριµένης προθεσµίας και ειδικότερα εντός της προθεσµίας που ορίζεται για την άσκηση προσφυγής.
Δικαστικός συµβιβασµός επίσης µπορεί να ενεργείται ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου και σε κάθε στάση της δίκης, µέχρι πέντε (5) ηµέρες πριν από τη συζήτηση της υπόθεσης.
Β.Ειδικά στις περιπτώσεις αιτήσεων διοικητικής επίλυσης επί προστίµων του Κ.Β.Σ. στα οποία η αµφισβητούµενη διαφορά του προστίµου υπερβαίνει τις τριακόσιες χιλιάδες (300.000) ευρώ, η αίτηση διοικητικής επίλυσης της διαφοράς υποβάλλεται ενώπιον της Ε.Δ.Ε.Φ.Δ. επί ποινή απαραδέκτου άσκησης της προσφυγής, µέσα σε προθεσµία εξήντα (60) ηµερών από την επίδοση της καταλογιστικής πράξης στον υπόχρεο. Επισηµαίνεται ότι, στις περιπτώσεις που µε την ίδια Απόφαση Επιβολής Προστίµου (Α.Ε.Π.) του Κ.Β.Σ. καταλογίζονται διακεκριµένως περισσότερα ποσά για διαφορετικές παραβάσεις, η προθεσµία των (60) εξήντα ηµερών για την υποβολή αίτησης διοικητικής επίλυσης ενώπιον της Ε.Δ.Ε.Φ.Δ., ισχύει µόνο ως προς τα ποσά που υπερβαίνουν τις τριακόσιες χιλιάδες (300.000) ευρώ, ενώ για τα καταλογιζόµενα ποσά που υπολείπονται του ως άνω ορίου και συµπεριλαµβάνονται στην ίδια Α.Ε.Π. του Κ.Β.Σ., η αίτηση διοικητικής επίλυσης υποβάλλεται από τον φορολογούµενο εντός της προθεσµίας που ορίζεται για την άσκηση προσφυγής.
Γ. Για να συντελεστεί διοικητικός ή δικαστικός συµβιβασµός, πρέπει σε κάθε περίπτωση να καταβληθεί άµεσα το 1/5 του βάσει συµβιβασµού ποσού ή το αργότερο εντός των δύο (2) επόµενων εργασίµων ηµερών από την ηµεροµηνία συµβιβασµού. Ειδικά για ορισµένα πρόστιµα προβλέπεται η υποχρέωση καταβολής µεγαλύτερου ποσοστού ή και ολόκληρου του βάσει συµβιβασµού ποσού υπό προϋποθέσεις και µε µεγαλύτερη µείωση αυτών σε σχέση µε την προβλεπόµενη για τις λοιπές περιπτώσεις. Το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται σε έξι ίσες µηνιαίες δόσεις, µε τον περιορισµό ότι κάθε δόση δε µπορεί να είναι µικρότερη των 300 ευρώ, εκτός της τελευταίας. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του υπολοίπου αυτού ποσού παρέχεται έκπτωση    5%.
Δ. Επί συµβιβασµού στο πλαίσιο ειδικού τρόπου περαίωσης υποθέσεων ισχύει το εκάστοτε ισχύον ειδικό καθεστώς. Ειδικά επί υποθέσεων που ελέγχονται µε την Υπουργική Απόφαση1021681/1120/ΔΕ-Α΄/ΠΟΛ.1037/05 προβλέπεται, υπό συγκεκριµένες προϋποθέσεις, η καταβολή σε 18 ή 24 ίσες µηνιαίες δόσεις του βάσει συµβιβασµού ποσού που αποµένει µετά την καταβολή του προβλεπόµενου για την επίτευξη του συµβιβασµού ποσού, µε τον περιορισµό ότι κάθε δόση δεν µπορεί να είναι µικρότερη των 300 ευρώ, εκτός της τελευταίας.
                                  ομάδα  εργασίας  του  ΜΝΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου