Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Πώς φορολογούνται εισοδήματα που αποκτήθηκαν στην αλλοδαπή;


Μετά  από  ερωτήματα  αναγνωστών   της  στήλης  αναλύουμε  ορισμένα  από  αυτά  λόγω  και  της  επικείμενης  υποβολής  των  φορολογικών  δηλώσεων  .
Πρώτα εξετάζουμε τι προβλέπει η σύμβαση αποφυγής της διπλής φορολογίας του εισοδήματος που τυχόν ισχύει, μεταξύ του συγκεκριμένου κράτους με την Ελλάδα. Αν δεν προβλέπεται κάτι διαφορετικό ή δεν υπάρχει σύμβαση, τότε το εισόδημα που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή προστίθεται στα υπόλοιπα εισοδήματα και φορολογείται.
 Η άποψή μας είναι, ότι η διάταξη αυτή είναι εξαιρετικά δυσμενής για όσους εργάζονται προσωρινά στο εξωτερικό.  Σήμερα  πολλοί  Έλληνες  δουλεύουν  σε πάρα πολλές χώρες με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές που δεν έχουν ΣΑΔΦ με την Ελλάδα. Αν ένα φυσικό πρόσωπο δηλώσει τέτοια εισοδήματα μπορεί να οδηγηθεί σε μία συνολική φορολόγηση που υπερβαίνει το 50%, γεγονός που προφανώς θα οδηγήσει αποτρεπτικά στον επαναπατρισμό των χρημάτων.

Σημειώνεται ότι από το οικον. έτος 1993 (χρήση 1/1-31/12/1992) οι συντάξεις του εξωτερικού υπάγονται σε φόρο εισοδήματος στην Ελλάδα. Ο φόρος που αποδεδειγμένα καταβλήθηκε σε κράτος με το οποίο η Ελλάδα έχει θέσει σε ισχύ Σ.Α.Δ.Φ, για το εισόδημα που προέκυψε σ’ αυτό, εκπίπτει από το φόρο που αναλογεί στο συνολικό του εισόδημα, μέχρι όμως του ποσού του φόρου που αναλογεί για το εισόδημα της αλλοδαπής στην Ελλάδα, με την επιφύλαξη των όσων προβλέπονται από τη διμερή σύμβαση, αν υπάρχει.
ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ  ΝΟΜΙΚΩΝ  ΠΡΟΣΩΠΩΝ
1. Υπηρεσίες που παρέχονται από αλλοδαπή επιχείρηση στην ημεδαπή .
Όταν αλλοδαπή επιχείρηση (χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα) παρέχει υπηρεσίες προς επιχείρηση και ο τόπος παροχής των υπηρεσιών αυτών βρίσκεται στην αλλοδαπή, τότε το εισόδημα προκύπτει στην αλλοδαπή όπου και φορολογείται και επομένως στις αμοιβές που καταβάλλει η ημεδαπή επιχείρηση δεν ενεργείται παρακράτηση φόρου 25%.
2. Ζημία υποκαταστήματος αλλοδαπής
Η  ζημία  που προέρχεται  από  υποκατάστημα  που  τηρεί στην αλλοδαπή ΑΕ, ΕΠΕ, κλπ., δεν  συμψηφίζεται  με  κέρδη του  κεντρικού  που  βρίσκεται  στην Ελλάδα,  αλλά μπορεί  να  συμψηφιστεί  μόνο  με  εισοδήματα  της  ελληνικής  επιχείρησης  που έχουν προκύψει μόνο  στην  αλλοδαπή.
3. Φόρος αλλοδαπής
Ο φόρος που τυχόν παρακρατήθηκε  στην  αλλοδαπή  για  εισόδημα  που προέκυψε σε αυτή   συμψηφίζεται  μέχρι  του  ποσού  του φόρου που αναλογεί για το εισόδημα αυτό στην  Ελλάδα.
                                                           ομάδα  εργασίας  του  ΜΝΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου