Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΜΕΡΙΔΙΩΝ, ΜΕΤΟΧΩΝ & ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ


1. Υπολογισμός κατώτατης πραγματικής αξίας μεριδίων, μετοχών κλπ.
- Για τον καθορισμό του συντελεστή παλαιότητας της παρ. 1 του άρθρου 13 του Κ.Φ.Ε. (10%, 20%, 30% ή 40%) λαμβάνονται υπόψη τα πραγματικά έτη λειτουργίας του νομικού προσώπου από την ημερομηνία έναρξης εργασιών της εταιρείας μέχρι την ημέρα μεταβίβασης των μετοχών ή των μεριδίων.
- Για τον προσδιορισμό της αξίας που προκύπτει, στα «ίδια κεφάλαια» λαμβάνεται υπόψη και το υπόλοιπο του λογαριασμού 43 «Ποσά προοριζόμενα για αύξηση εταιρικού κεφαλαίου».
- Αν τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ή η απόδοσή τους είναι αρνητικά, δεν λαμβάνονται υπόψη και περαιτέρω, αν η εταιρεία έχει στην κυριότητά της ακίνητο, το οποίο εμφανίζεται στα βιβλία της με αξία μικρότερη από αυτή που εφαρμόζεται στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων, το ποσό της διαφοράς μεταξύ των δύο αυτών αξιών λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της πραγματικής αξίας.
- Ο προσδιορισμός της υπεραξίας υποκαταστήματος ΑΕ ή ΕΠΕ είναι θέμα πραγματικό και ανάγεται στην αρμοδιότητα της φορολογούσας αρχής.


2. Κέρδος που αποκτά ΑΕ, ΕΠΕ, κλπ. από την πώληση μετοχών μη εισηγμένων

Αν από την πώληση μετοχών ΜΗ εισηγμένων στο Χ.Α. προέκυψε κέρδος για την πωλήτρια ανώνυμη εταιρία, το εν λόγω κέρδος υπόκειται σε φορολογία εισοδήματος με τις γενικές διατάξεις και από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος εκπίπτει ολόκληρο το ποσό του φόρου 5% το οποίο είχε αποδώσει στο Δημόσιο.

3. Επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου

Αν από την πώληση των μετοχών προκύπτει κέρδος και από το συμψηφισμό του φόρου με το φόρο εισοδήματος της πωλήτριας εταιρείας προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο, αυτό επιστρέφεται.

4. Ζημία που προκύπτει για ΑΕ,ΕΠΕ, κλπ. από την πώληση μετοχών μη εισηγμένων

Αν από την πώληση μη εισηγμένων μετοχών προέκυψε ζημία, θα έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 38 του Κ.Φ.Ε. και ο καταβληθείς φόρος 5% δεν εκπίπτει από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος, αλλά ούτε και ως δαπάνη από τα ακαθάριστα έσοδα της εταιρείας γιατί, ως φόρος εισοδήματος δεν επιτρέπεται η έκπτωση του.

5. Χρόνος παρακράτησης στα δικαιώματα που καταβάλλονται στην αλλοδαπή

Η παρακράτηση του φόρου με συντελεστή 25% στις αποζημιώσεις ή τα δικαιώματα που καταβάλλονται σε αλλοδαπές επιχειρήσεις που δεν έχουν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα ή σε φυσικά πρόσωπα κατοίκους αλλοδαπής που δεν ασκούν επάγγελμα ή επιχείρηση στην Ελλάδα ενεργείται κατά την πίστωση, ανεξάρτητα αν η καταβολή γίνεται αργότερα.


                                        ομάδα  εργασίας  του  ΜΝΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου