Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Μεταρρυθμίσεις, ανάκαμψη, ανάπτυξη το τρίπτυχο Στουρνάρα με τον Σόιμπλε

Φρένο στην ύφεση και μέτρα ανάκαμψης  της ελληνικής οικονομίας θα συζητήσει με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών  κ.Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών  κ.Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη συνάντηση που θα έχουν σήμερα στο Βερολίνο. Στο πλαίσιο αυτό, θα ζητήσει από τον κ. Σόιμπλε να ενθαρρύνει τη χρηματοδότηση ενός αναπτυξιακού πακέτου για την ελληνική οικονομία, προκειμένου να ανακοπεί η ύφεση.
Ο κ. Στουρνάρας θα  παρουσιάσει τις συνέπειες της ύφεσης στην πραγματική οικονομία, που εκδηλώνεται με κλείσιμο επιχειρήσεων, με έκρηξη της ανεργίας, με έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και θα τονίσει τις επιδράσεις της ύφεσης στα ίδια τα μακροοικονομικά μεγέθη και, ειδικότερα, την αύξηση του ποσοστού του χρέους και του ελλείμματος προς το ΑΕΠ, λόγω της μείωσης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Πρώτο βήμα ανάκαμψης θεωρείται  η αποδέσμευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ από το μηχανισμό στήριξης, που αναμένεται να υλοποιηθεί στα μέσα Οκτωβρίου, μετά τη θετική γνωμάτευση των ECOFIN και Eurogroup. Από το ποσό αυτό, τα 23,8 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και για να κλείσει η πληγή που άφησε το PSI, ενώ το υπόλοιπο ποσό των 7,7 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την κάλυψη ταμιακών αναγκών και την έναρξη εξόφλησης ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Εξάλλου, το κλιμάκιο της τρόικας επιστρέφει σταδιακά από σήμερα στην Ελλάδα, ενώ, την Παρασκευή, έρχεται στην Αθήνα και ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι στο Βερολίνο με την Ανγκελα Μέρκελ, προκειμένου να συζητήσει για τα επόμενα βήματα σε σχέση με τη χώρα μας. Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., στις 22 και 23 Νοεμβρίου, ανακοινώθηκε, χθες, στις Βρυξέλλες.
Οπως ανέφερε, χθες, ο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Κομισιόν Ολι Ρεν, από σήμερα θα αρχίσουν να επιστρέφουν σταδιακά στην Αθήνα τα στελέχη της τρόικας, όπου θα ξεκινήσουν, από την Τετάρτη, συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο με τις ελληνικές Αρχές. Πρόσθεσε ότι, μέχρι την Παρασκευή, η τρόικα θα βρίσκεται σε πλήρη σύνθεση, αφού θα φτάσουν και οι επικεφαλής, ώστε να ξεκινήσουν οι τελικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για το «πακέτο» των μέτρων.
Στις Βρυξέλλες, επικρατεί αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης σε πρώτη φάση και την εξέταση του ελληνικού αιτήματος για επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Αναφορικά με τη συνάντηση που θα έχει, την Παρασκευή, στην Αθήνα, ο κ. Βαν Ρόμπεϊ με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, κοινοτικές πηγές υπογράμμιζαν ότι ο πρόεδρος της Ε.Ε. θα διαμορφώσει την τελική στάση του μετά τις συζητήσεις που θα έχει σήμερα για τη χώρα μας με την καγκελάριο Μέρκελ. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές, τη συνάντηση αυτή ζήτησε η Γερμανίδα καγκελάριος, προφανώς για τον καλύτερο συντονισμό και τον καθορισμό ενιαίας στάσης των κοινοτικών αξιωματούχων.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου