Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Η συμφωνία με την τρόικα απέχει ...2 δισ. €. Δεν θα κοπούν μισθοί, συντάξεις

Η συμφωνία με την τρόικα απέχει ...2 δισ. €. Δεν θα κοπούν μισθοί, συντάξεις

Ένα «χάσμα» 2 δις ευρώ παραμένει μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας προκειμένου να κλείσει το πακέτο των 11,5 δις ευρώ. Μάλιστα όπως έλεγε αργά χθες το βράδυ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών « τώρα μπαίνουμε στον σκληρό πυρήνα».
Πάντως πηγές του οικονομικού επιτελείου διαβεβαίωναν και χθες πως η «τρύπα» αυτή δεν θα καλυφθεί από πρόσθετες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Μπαίνοντας στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων τα στελέχη της τρόικας αποδέχθηκαν μέρος των παρεμβάσεων σε Υγεία , Άμυνα και ΟΤΑ .

Έτσι έχουν συμφωνηθεί μέτρα μεταξύ 8,5 και 9,5 δις ευρώ.
Η διαφορά του 1 δις ευρώ σχετίζεται με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.
Για το ζήτημα αυτό, η τρόικα εκφράζει κάποιες επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσο θα οδηγήσει σε δημοσιονομικό όφελος 1 δις ευρώ μέσα στην επόμενη διετία όπως υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών προκάλεσε έκπληξη η στάση του εκπροσώπου του ΔΝΤ κ. Π. Τόμσεν ο οποίος επέμενε πως τα 2 δις ευρώ που απομένουν πρέπει να εξευρεθούν από περικοπές σε μισθούς , συντάξεις και κοινωνικές μεταβιβάσεις -ενδεχόμενο το οποίο δεν αποδέχεται η ελληνική πλευρά- με αποτέλεσμα να ανεβούν οι τόνοι και να αντιδράσει ο κ. Στουρνάρας.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες επειδή τόσο ο κ. Τόμσεν όσο και ο υπουργός Οικονομικών δεν έκαναν ...πίσω πυροσβεστικά έδρασε η παρέμβαση του εκπροσώπου της Κομισιόν κ. Μ. Μορς ο οποίος από κοινού με τον κ. Κ. Μαζούχ της ΕΚΤ κρατούν μια πιο διαλλακτική στάση.
Η στάση των δύο στελεχών μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για την εξέλιξη και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Άλλωστε οι διαβουλεύσεις μπαίνουν μέσα στα επόμενα 24ώρα στην πιο κρίσιμη φάση τους με το σκεπτικό πως η ελληνική κυβέρνηση , το ΔΝΤ αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιζητούν την εξεύρεση οριστικής λύσης μέχρι την ερχόμενη Κυριακή.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου