Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Μετατίθεται η εκταμίευση των 31,5 δισ. για την Ελλάδα

Μετατίθεται η εκταμίευση των 31,5 δισ. για την Ελλάδα
Εμμένει η τρόικα στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια και κρατά στο τραπέζι το ζήτημα των απολύσεων, ζητώντας αναλυτικό σχέδιο για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μέσω εφεδρείας από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να το... αποσύρει.
Εκ των πραγμάτων το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ παραμένει «ανοιχτό» και οι πληροφορίες από Αθήνα και Βρυξέλλες συγκλίνουν ότι η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ μετατίθεται για τον Νοέμβριο. Οι αποφάσεις, όπως δήλωσε χθες το βράδυ ο Γ. Στουρνάρας θα ληφθούν στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου και στη Σύνοδο Κορυφής στις 18-19 του επόμενου μήνα.
Στη χθεσινή συνάντηση τους με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, οι επικεφαλής της τρόικας εμφανίστηκαν σύμφωνα με πληροφορίες «πιο διαλλακτικοί», όμως διατήρησαν τις ενστάσεις τους για την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα σειράς μέτρων.

Τα αγκάθια παραμένουν για τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης δαπανών στους ΟΤΑ (735 εκατ. ευρώ), σε Αμυνα (517 εκατ. ευρώ), στην Υγεία (1,3 δισ. ευρώ) και στην αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης (1,2 δισ. ευρώ).
Γι' αυτό και θα έχουν στο αμέσως προσεχές διάστημα κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών, Εθνικής Αμυνας και Υγείας. Σύμφωνα με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, αν πειστούν ότι το σχέδιο για την εφεδρεία (με όποιο μοντέλο κι αν εφαρμοστεί) θα δώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, δεν θα επιμείνουν στις απολύσεις.
Το ίδιο στέλεχος υπογράμμιζε πως και χθες δεν έκαναν πίσω από τη θέση τους για αύξηση κατά δύο χρόνια του ορίου συνταξιοδότησης, ώστε να πάει στα 67 χρόνια.
Το βέβαιο είναι πως παραμένουν σημαντικές εκκρεμότητες, με αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα σε νέα συνάντηση του κ. Στουρνάρα με την τρόικα.

Μαζί στο Eurogroup
Ο υπουργός Οικονομικών και οι κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς θα μεταβούν στη Λευκωσία για το αυριανό Eurogroup, με τους εκπροσώπους της τρόικας να επιστρέφουν στη συνέχεια στην Αθήνα για δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων.
Σημειώνεται πως στο αυριανό Eurogroup το κύριο αντικείμενο θα είναι η δημοσιονομική κατάσταση στην Ισπανία. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, η Ελλάδα θα αποτελέσει το βασικό θέμα στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου.
Οι εξελίξεις αυτές προδικάζουν πως θα αργήσει η ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικας και η εκταμίευση της δόσης από τον Οκτώβριο θα μετατεθεί για τον Νοέμβριο.
Οπως μετέδωσε χθες το βράδυ το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones, επικαλούμενο αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η απόφαση για την καταβολή της ήδη καθυστερημένης δόσης προς την Ελλάδα ενδέχεται να καθυστερήσει έως τον Νοέμβριο.
Οσον αφορά τη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της ανέφερε πως «υπήρξε πρόοδος, ακόμη είναι νωρίς να πούμε κάτι».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Μ. Μορς, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνάντηση «εποικοδομητική» και ότι «υπήρξε πρόοδος», ενώ ο Π. Τόμσεν μίλησε για «καλή συνάντηση».

Αναψε «φωτιές»
Ενδοκυβερνητικές... φωτιές άναψε πρόσκαιρα χθες το βράδυ το θέμα των ισοδύναμων μέτρων του υπουργείου Αμυνας.
Ολα ξεκίνησαν αμέσως μετά τη συνάντηση αντιπροσωπείας στρατιωτικών με τον διευθυντή του γραφείου του Γιάννη Στουρνάρα. Εκπρόσωποι των στρατιωτικών δήλωσαν πως κατά τη συνάντηση ενημερώθηκαν ότι δεν υπάρχουν ισοδύναμα μέτρα από πλευράς υπ. Εθνικής Αμυνας.
Οταν οι δηλώσεις τους έγιναν γνωστές, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση για να σβήσει τη... φωτιά. Σε αυτήν διευκρινίζει ότι «δεν υπήρξε καμία ενημέρωση και κατά συνέπεια καμία αιχμή προς το υπουργείο Αμυνας, τα ισοδύναμα μέτρα μελετώνται».
Λίγα λεπτά αργότερα κύκλοι του υπουργείου Αμυνας τόνιζαν πως έχουν κατατεθεί ισοδύναμα μέτρα.

Πηγή: ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου