Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Το μεγάλο κόλπο της φοροδιαφυγής

Το μεγάλο κόλπο της φοροδιαφυγής
Σάλο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του «Εθνους της Κυριακής» με το πόρισμα-καταπέλτης του ΣΔΟΕ που ανατρέπει τα δεδομένα της πολύκροτης υπόθεσης Καρούζου, φέρνοντας στο φως κύκλωμα φοροδιαφυγής με αγοραπωλησίες ακίνητων σε εικονικές τιμές μέσω υπεράκτιων και αλλοδαπών εταιρειών, πίσω από τις οποίες βρίσκεται ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης.
Στις 250 σελίδες του πορίσματος που έχει στη διάθεσή του το «Εθνος της Κυριακής» διαπιστώνεται φοροδιαφυγή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από μη καταβολή φόρων εισοδήματος για μεταβιβάσεις δύο ακινήτων στη Γλυφάδα, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά, νύξη, υπαινιγμός ή καταγγελία για εμπλοκή στην υπόθεση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ερευνώντας σε βάθος τις δύο αγοραπωλησίες ακινήτων, βρέθηκε μπροστά σε μια καλοστημένη... επιχείρηση φοροδιαφυγής και παράνομου πλουτισμού, τα ίχνη της οποίας χάνονταν μέσα σε έναν «λαβύρινθο» offshore εταιρειών που χρησιμοποιούνταν ως ενδιάμεσα υποκατάστατα για να προκληθεί σύγχυση σε ενδεχόμενο έλεγχο
Το ΣΔΟΕ ξεκίνησε εξονυχιστικούς ελέγχους στα γραφεία των εταιρειών του επιχειρηματία Γιάννη Καρούζου επικεντρώνοντας την προσοχή του σε δύο πωλήσεις ακινήτων στη Γλυφάδα με βασικούς πρωταγωνιστές τις εταιρείες Karouzos Development και Karouzos Construction, οι οποίες πούλησαν τα ακίνητα στην εταιρεία ΦΑΝΤΟΜ, που, όπως προέκυψε από τους ελέγχους του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, είναι εταιρεία συμφερόντων του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη. Με βάση την έκθεση ελέγχου του ΣΔΟΕ που κοινοποιήθηκε στη ΔΟΥ ΦΑΕ Πειραιά καταλογίστηκαν συνολικά πρόστιμα 31,5 εκατ. ευρώ στην εταιρεία ΦΑΝΤΟΜ για εικονικά φορολογικά στοιχεία σχετικά με την αξία των ακινήτων που αγόρασε από την Karouzos Construction.
Oπως αναφέρεται στο πόρισμα όλες οι κυπριακές εταιρείες που εμπλέκονται στις αγοραπωλησίες των ακινήτων, όπως είναι η Muchtone, η Celltek και η Hakkasan, εντάσσονται στον ευρύτερο κύκλο συμφερόντων της ΦΑΝΤΟΜ.
Η διοίκησή τους είναι όμοια, έχουν τους ίδιους εκπροσώπους, πραγματικό δικαιούχο και διαχειριστές των τραπεζικών τους λογαριασμών στην Ελλάδα. Εχουν την ίδια διεύθυνση στην Κύπρο, τα συστατικά τους έγγραφα συντάχθηκαν από τον ίδιο δικηγόρο και την ίδια δικηγορική εταιρεία.
Το κουβάρι...
Μάλιστα, στο πόρισμα του ΣΔΟΕ αποκαλύπτεται ότι για τις αγορές των ακινήτων είχαν συναφθεί τραπεζικά δάνεια, αλλά η αγοράστρια εταιρεία κατέβαλε μέρος του τιμήματος πώλησης με επιταγές της τράπεζας First Business Bank, οι εντολές για την έκδοση των οποίων δόθηκαν από εταιρείες με έδρα τη Λιβερία και τα νησιά Μάρσαλ.
Το κουβάρι για τη δράση των εταιρειών άρχισε να ξετυλίγεται όταν από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 2010 έφθασαν στο ΣΔΟΕ έγγραφες καταγγελίες και μηνυτήριες αναφορές για ύποπτες αγοραπωλησίες ακινήτων και μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή.
Η επιχείρηση εξαπάτησης του Δημοσίου με την εταιρεία του Καρούζου ως πωλητή και την εταιρεία ΦΑΝΤΟΜ ως αγοραστή των ακινήτων, όπως αποτυπώνεται στο πόρισμα του ΣΔΟΕ, γινόταν με συμβόλαια όπου η αναγραφόμενη τιμή του ακινήτου ήταν κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ χαμηλότερη από την πραγματική. Η συνολική φοροδιαφυγή ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ, με τη ζημιά του Δημοσίου να είναι τουλάχιστον 8,7 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου