Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Η «ακτινογραφία» του πακέτου των 7,8 δισ.

Η «ακτινογραφία» του πακέτου των 7,8 δισ.
Το νέο πακέτο μέτρων ύψους 7,8 δισ. ευρώ βαθαίνει ακόμη περισσότερο την ύφεση και «βουλιάζει» τα έσοδα του Δημοσίου. Όπως αποκαλύπτεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013 χωρίς τα νέα επώδυνα μέτρα τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού θα διαμορφώνονταν το επόμενο έτος σε 49,1 δισ. ευρώ αλλά με την επιβολή των μέτρων περιορίζονται στα 46,7 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι θα εισπραχθούν 2,4 δισ. ευρώ λιγότεροι φόροι.
Οι μεγάλες περικοπές που έρχονται σε συντάξεις και μισθούς στο Δημόσιο θα έχουν αντίκτυπο στην κατανάλωση και κατά συνέπεια θα συμπιέσουν τις εισπράξεις του Δημοσίου.Την ίδια ώρα το διπλό «μαχαίρι» που ετοιμάζεται να επιβάλλει η κυβέρνηση στα οικογενειακά και κοινωνικά επιδόματα αναμένεται να αποφέρει πρόσθετα έσοδα 427 εκατ. ευρώ.Παρά το γεγονός πάντως ότι από τα 7,8 δισ. ευρώ τα 500 εκατ. ευρώ προέρχονται από τις παρεμβάσεις στις εισπράξεις τα συνολικά καθαρά έσοδα του 2013 εμφανίζονται μειωμένα κατά 2,21 δισ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων για το 2012.

Ειδικότερα, με βάση το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού:
Τα καθαρά έσοδα, μετά τη μείωση επιστροφών για το οικονομικό έτος 2013, προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 46,742 δισ. ευρώ. Είναι μειωμένα κατά 2,21 δισ. ευρώ σε σύγκριση με φέτος.
 Η «ακτινογραφία» του πακέτου των 7,8 δισ.
Οι άμεσοι φόροι προβλέπεται να διαμορφωθούν 47,63 δισ. ευρώ καταγράφοντας μείωση 2 δισ. ευρώ σε σύγκριση με φέτος, εξαιτίας των δημοσιονομικών παρεμβάσεων σε μισθούς και συντάξεις.
Οι έμμεσοι φόροι προβλέπεται να ανέλθουν σε 20,25 δισ. ευρώ και είναι λιγότερα κατά 517 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος λόγω μειωμένης κατανάλωσης.
Μαχαίρι στις δαπάνες
Το μεγαλύτερο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής προκύπτει από το δραστικό «μαχαίρι» ύψους 5,246 δισ. ευρώ που βάζει η κυβέρνηση σε συντάξεις, μισθούς στο Δημόσιο και κοινωνικά επιδόματα σηκώνει. Με τις σχεδιαζόμενες περικοπές δαπανών συνολικού ύψος 7,3 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 5,246 δισ. ευρώ έρχονται από συντάξεις μισθούς και επιδόματα οι συνολικές δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού αναμένεται να μειωθούν κατά 5,2 δισ. ευρώ.
 Η «ακτινογραφία» του πακέτου των 7,8 δισ.
Συνολικά αναμένεται να διαμορφωθούν στα 56,58 δισ. ευρώ από 61,8 δισ. ευρώ φέτος ενώ χωρίς την επιβολή των νέων μέτρων θα διαμορφώνονταν στα 60 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού: Οι πρωτογενείς δαπάνες θα διαμορφωθούν στα 45,29 δισ. ευρώ το 2013 από 47,38 δισ. ευρώ φέτος. ΠΔΕ: Θυσία στο βωμό της μείωσης των ελλειμμάτων γίνεται και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Οι δαπάνες του ΠΔΕ περιορίζονται στα 6,85 δισ. ευρώ από 7,3 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν φέτος.
Εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών
Στο νέο προϋπολογισμό ενσωματώνονται προβλέψεις για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τρίτους, που αναμένεται να δώσουν μεγάλη ανάσα στη ρευστότητα και στην πραγματική οικονομία. Βασική προϋπόθεση είναι βέβαια η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. και η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας από την τρόικα και τον επόμενο χρόνο. Συγκεκριμένα, προβλέπεται πως θα πληρωθούν 3,5 δισ. ευρώ το 2013 και άλλα 3,5 δισ. φέτος, καλύπτοντας το σύνολο των συσσωρευμένων οφειλών.
Στο πλαίσιο αυτό, ερμηνεύεται η παρασκηνιακή αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ, με το Ταμείο να τάσσεται υπέρ μιας ακόμη διαγραφής ελληνικού χρέους, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή της ΕΚΤ, των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης ίσως όμως και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Πρέπει να σημειωθεί πως μετά την υλοποίηση του PSI o ορίζοντας των ομολογιακών λήξεων εκτείνεται έως το 2057, αν και ειδικά για το 2014 θα πρέπει να πληρωθούν λήξεις:
10,3 δισ. ευρώ για ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες.
5,2 δισ. ευρώ που εκδόθηκαν για την ενίσχυση ελληνικών τραπεζών
1,5 δισ. ευρώ που εκδόθηκαν για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ΤΕΜΠΜΕ
Νάρκη από τα έσοδα των Ταμείων
Συνολικά 4,1 δισ. ευρώ θα «χάσουν» το 2013 οι συνταξιούχοι, οι ασφαλισμένοι και οι επιδοματούχοι, χωρίς, ωστόσο, να είναι βέβαιο ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα σταθούν «όρθια». «Η αρνητική εξέλιξη των ασφαλιστικών εισφορών λόγω της βαθύτερης από την αρχικά προβλεπόμενη ύφεσης και της υψηλότερης έναντι των προβλέψεων ανεργίας αποτελεί τη βασική αιτία για τη χειροτέρευση του ισοζυγίου των φορέων κοινωνικής ασφάλισης... Το αποτέλεσμα, έλλειμμα 1,282 δισ. ευρώ, είναι αρκετά ισχυρό, ώστε να υπερκαλύπτει την όποια βελτίωση επήλθε από πλευράς περιορισμού των δαπανών», παραδέχεται το υπουργείο Οικονομικών στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Με βάση το προσχέδιο, τα Ταμεία, αντί του ελλείμματος των 410 εκατ. ευρώ που θα είχαν «χωρίς τα νέα μέτρα», μετά την επιβολή εισφορών - περικοπών στις συντάξεις, το μαχαίρι στα εφάπαξ και τις αυξήσεις εισφορών (50 εκατ. ευρώ), προβλέπεται να κλείσουν με πλεόνασμα 3,872 δισ. ευρώ. Πρόσθετα έσοδα (μόλις 5 εκατ. ευρώ) θα φέρει η αύξηση κατά 2 έτη των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ από τις περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα θα εξοικονομηθούν 347 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της κοινωνικής ασφάλισης τα Ταμεία θα αντιμετωπίσουν έντονο ταμειακό πρόβλημα τους τελευταίους μήνες του 2012, κάτι που δεν έχει αποτυπωθεί στις εκτιμήσεις για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012.
Γ. Γάτος
Κάτω από τα 200 δισ. το ΑΕΠ
Το 2013 θα είναι ο έκτος χρόνος ύφεσης για την ελληνική οικονομία, που θα δει το ΑΕΠ της να υποχωρεί κάτω από τα 200 δισ. ευρώ, «επιστρέφοντας» στα επίπεδα πριν από το 2005. Τον επόμενο χρόνο αναμένεται ύφεση 3,8%, από 6,5% φέτος, το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στα 193 δισ. ευρώ από 200,9 δισ. φέτος, ενώ εξαιρετικά ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις για την ανεργία που αναμένεται να εκτιναχθεί στο 24,7% το 2013, από 17,3% το 2011 και 23,5% φέτος. Ενδεικτικό των σοβαρών επιπτώσεων στην ύφεση από την περιοριστική πολιτική που ακολουθείται για τη μείωση των ελλειμμάτων, είναι το ότι εάν δεν λαμβάνονταν πρόσθετα μέτρα το 2013, το ΑΕΠ θα ήταν 198,4 δισ., γεγονός στο οποίο στηρίζεται η επιχειρηματολογία περί χορήγησης διετούς παράτασης για την εφαρμογή των μέτρων, ώστε να αναχαιτιστεί όσο συντομότερα γίνεται η ύφεση. Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να μειωθεί κατά 7,7% φέτος και 5,9% το 2013, ενώ σε επίπεδο δημόσιας κατανάλωσης η μείωση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη το 2013, δηλαδή 7,2% από 6,5% φέτος. Την ίδια βέβαια ώρα ο πληθωρισμός, «καλά κρατεί», αφού ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αναμένεται στο 0,7% για το 2013.
Πρόβλεψη για μαύρη τρύπα 2,4 δισ. ευρώ
Με «μαύρη τρύπα» 2,452 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα κλείσει φέτος ο τακτικός προϋπολογισμός στο σκέλος των εσόδων. Οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η μείωση της κατανάλωσης αλλά και η αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή έχουν αντίκτυπο στις καθαρές εισπράξεις του Δημοσίου, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα είναι μειωμένες κατά 4,8% σε σύγκριση με τοn στόχο που είχε τεθεί στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2012. Αντίθετα από το «μαχαίρι» στις δαπάνες, η εξοικονόμηση εκτιμάται ότι θα ανέλθει φέτος σε 1,1 δισ. ευρώ, σε σχέση με τις εκτιμήσεις που είχαν συμπεριληφθεί στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013 τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού (μετά τη μείωση των επιστροφών) θα διαμορφωθούν στα 48,95 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας απόκλιση ύψους 2,4 δισ. ευρώ από τους στόχους που είχαν τεθεί στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ενώ οι δαπάνες θα διαμορφωθούν στα 61,8 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα:
Από την άμεση φορολογία, εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν 20,7 δισ. ευρώ και θα είναι λιγότερα κατά 2,5 δισ. ευρώ ή κατά 11,7% σε σχέση με τις προβλέψεις του συμπληρωματικού προϋπολογισμού. Και αυτό, παρά τα μέτρα που ελήφθησαν στη φορολογία φυσικών προσώπων, αποδοχών και περιουσίας (επιβολή έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων) και των λοιπών άμεσων φόρων (επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, έκτακτη εισφορά σε οχήματα μεγάλου κυβισμού κ.λπ., καθώς και του τέλους επιτηδεύματος).
Από την έμμεση φορολογία, αναμένεται να εισπραχθούν 26,2 δισ. ευρώ. Δηλαδή 610 εκατ. ευρώ λιγότερα έναντι του συμπληρωματικού προϋπολογισμού. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στη μείωση της κατανάλωσης αλλά και στη διόγκωση της φοροδιαφυγής.
Οι συνολικές δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθούν σε 61,8 δισ. ευρώ το 2012, μειωμένες κατά 1,1δισ. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις που είχαν περιληφθεί στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου