Τρίτη 15 Μαΐου 2012

"Παγώνουν καταβολές οφειλών του Δημοσίου"



«Απαγορευτικό» για σειρά κρατικών δαπανών... εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εξασφαλιστούν κονδύλια για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις του Ιουλίου που προκαταβάλλονται τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου.

Κι αυτό καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με τα σημερινά δεδομένα τα διαθέσιμα για την κάλυψη των άμεσων κρατικών δαπανών επαρκούν έως τις 20 Ιουνίου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες «παγώνουν» επιστροφές φόρου, πληρωμές προμηθευτών του Δημοσίου, επενδυτικές δαπάνες και εκταμιεύονται με το σταγονόμετρο επιχορηγήσεις προς υπουργεία και φορείς. Εκτιμάται ότι με τις κινήσεις αυτές θα εξοικονομηθούν 1,5 δισ. ευρώ για να πληρωθούν στα τέλη του επόμενου μήνα μισθοί και συντάξεις.

Επίσης υπάρχει και η εναλλακτική λύση των διαθεσίμων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα οποία ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ. Ομως, για να «τραβηχτούν» κεφάλαια από το ΤΧΣ, θα πρέπει να ανάψει το πράσινο φως Ε.Ε και ΔΝΤ, καθώς αυτά προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το πιθανότερο είναι οι θεσμικοί μας εταίροι να εκφράσουν αντιρρήσεις παρότι τα 18 δισ. ευρώ από το EFSF αρκούν για την υλοποίηση του πρώτου σκέλους της ανακεφαλαιοποίησης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αλλωστε οι μεγάλες δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει το Δημόσιο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του εντός του Ιουνίου υπογραμμίζονται στο σημείωμα που απέστειλε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Τα προβλήματα
Στα προβλήματα διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων που θα αντιμετωπίσει εντός των επόμενων ημερών η κρατική μηχανή αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παντελής Καψής.

Μιλώντας στο «Mega», αφού υπενθύμισε πως τα δημόσια οικονομικά έχουν συγκεκριμένη χρηματοδότηση, η οποία εξαρτάται από κοινοτικούς πόρους, από φορολογικά έσοδα και την πορεία των δαπανών πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε πως μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος επηρεάζει και τα έσοδα και τις δαπάνες και γνωρίζουμε ότι 1 δισ. ευρώ (σ.σ. μέρος της δόσης του Μαΐου) το οποίο πήγαινε στον προϋπολογισμό, δεν πήγε. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του».

Με την πολιτική αστάθεια παρούσα και το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες εξαιρετικά ισχυρό, η ροή χρημάτων από Ευρωζώνη και ΔΝΤ έχει κλείσει.

Δεν είναι τυχαίο πως από την εγκεκριμένη δόση του Μαΐου ύψους 5,2 δισ. ευρώ το 1 δισ. ευρώ δεν δόθηκε στην Ελλάδα και είναι άγνωστο επί του παρόντος αν θα εισρεύσει εντός του Ιουνίου.

Από εδώ και πέρα για τις δόσεις που θα πρέπει να λάβει η χώρα μας θα πρέπει να προηγηθεί η θετική αξιολόγηση της τρόικας. Όμως οι επικεφαλής της τρόικας δεν πρόκειται να έλθουν στην Αθήνα αν πρώτα δεν σχηματιστεί κυβέρνηση.»

Πηγή Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου