Τρίτη 24 Απριλίου 2012

"Όχι άλλους φόρους στα ακίνητα!"


"Αιχμές για ολιγωρίες, αστοχίες και καθυστερήσεις που στοιχίζουν πολλαπλά στον κόσμο επειδή οδηγούν απανωτά σε λήψη ακόμα πιο επώδυνων μέτρων, αφήνει στην ετήσια έκθεσή της για την ελληνική οικονομία η Τράπεζα της Ελλάδος.

Στην έκθεσή  γίνεται αποτίμηση του κόστους των νέων μέτρων που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση και οδηγούν στην εκτίμηση  ότι  το μοναδιαίο  κόστος   εργασίας  θα  μειωθεί  κοντά  στο 13%  για  την διετία  2012 -2013  ενώ  για  τον ιδιωτικό τομέα  η  μείωση   αυτή   μπορεί  να φτάσει  και  το  16,5%

Παρουσιάζοντας την έκθεση ο  διοικητής  της  Τράπεζας   της  Ελλάδας  κύριος Γιώργος Προβόπουλος τονίζει   ότι υπάρχουν περιθώρια για μεγαλύτερες και ουσιαστικότερες μεταρρυθμίσεις, προτείνοντας άμεσα μέτρα που  θα οδηγήσουν  ταχύτερα σε επανεκκίνηση της   αγοράς . Τέτοια μέτρα είναι:

α) βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, όπως είναι η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και η ελάφρυνση του διοικητικού βάρους των επιχειρήσεων,
β) αποκατάσταση του ανταγωνισμού στις αγορές,
γ) η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες, πέραν των εσόδων που μειώνουν το χρέος, δημιουργούν πρόσθετες επενδύσεις, ώστε να αξιοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτώνται.
δ) ταχύτερη αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ
ε) εξασφάλιση πόρων από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για την επανεκκίνηση σημαντικών έργων υποδομής που έχουν διακοπεί.

Εκτίμησε  επίσης  ότι   από  την  ανακεφαλαιοποίηση  των τραπεζών   η  πραγματική οικονομία  μπορεί να  περιμένει  χρηματοδότηση  ύψους  περίπου  15  δις  ευρώ

Στις  προβλέψεις  της  για το 2012 , η  Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ θα πλησιάσει το 5%, δηλαδή η ύφεση θα είναι λιγότερο έντονη από ό,τι το 2011, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα θα εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση.

Το μέσο ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί εφέτος σε σύγκριση με το 2011 και θα υπερβεί το 19%, έναντι 17,7% πέρυσι.

Η αναμενόμενη το 2012-13 μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, σε συνδυασμό και με την προβλεπόμενη εξέλιξη των τιμών, οδηγεί σε αισθητή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, που θα συμβάλει σε άνοδο των εξαγωγών και υποκατάσταση των εισαγωγών. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2012 θα έχουν ανακτηθεί τα 2/3 έως 3/4 της συνολικής απώλειας της ανταγωνιστικότητας κόστους της περιόδου 2001-2009. Επιπλέον, εντός του 2013 θα έχει ανακτηθεί πιθανόν ολόκληρη η απώλεια.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να υποχωρήσει από 9,8% του ΑΕΠ το 2011 στο 7,5% περίπου το 2012, ενώ η υποχώρηση θα συνεχιστεί και τα επόμενα έτη.

Τέλος, η πτωτική τάση του πληθωρισμού συνεχίζεται το 2012 και ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στο 1,2%. Το 2013 ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω, ενδεχομένως και κάτω από το 0,5%.

Ανεργία πάνω από  19% και ύφεση περί το 5% προβλέπει για τη νέα χρονιά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γεώργιος Προβοπούλος, όπως  ανέφερε στην ομιλία του επισημαίνοντας ότι, πλέον» η  τύχη της χώρας μας είναι στα χέρια μας». Αναλύοντας τις πρόσφατες εξελίξεις της αναδιάρθρωσης της δανειακής σύμβασης, και του τραπεζικού συστήματος , ο κ. Προβόπουλος ζήτησε επιδιώξεις άμεσης απόδοσης, ενώ εκτιμά ότι θα υπάρξει περαιτέρω μείωση αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα της τάξης του 9% με 10% τόσο για φέτος όσο και για του χρόνου.

Διαρθρωτικές αλλαγές για τη μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο
Ταυτόχρονα χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης όπως
η ενδυνάμωση του ανταγωνισμού στις αγορές αγαθών, υπηρεσιών και παραγωγικών συντελεστών,
α) ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης,
β) η εξασφάλιση σταθερού φορολογικού συστήματος, φιλικού προς την ανάπτυξη,
γ) η επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής της δικαιοσύνης,
δ) ο εξορθολογισμός και η απλοποίηση του κανονιστικού-ρυθμιστικού περιβάλλοντος,
ε) η ενθάρρυνση της καινοτομίας, της έρευνας και της εξωστρέφειας,
στ) η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Τίποτε από αυτά δεν είναι νέο. Η αναγκαιότητά τους έχει αναγνωριστεί και για πολλά έχουν αποφασιστεί μέτρα. Ωστόσο, ο ρυθμός υλοποίησής τους παραμένει βραδύς, με αποτέλεσμα να μην είναι ακόμη ορατές οι θετικές τους επιδράσεις. Στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία, όλες αυτές οι αλλαγές πρέπει πλέον να προωθηθούν ταυτόχρονα, με τόλμη, αποφασιστικότητα και ασφαλώς χωρίς εκπτώσεις.

Μεγάλη επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας
Σήμα κινδύνου για επιβάρυνση στην αγορά ακινήτων λόγω της φοροεπιδρομής απευθύνει ο κ. Προβόπουλος στην έκθεση. Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Η σημαντική αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης της ακίνητης περιουσίας τα τελευταία τρία έτη (στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης των δημόσιων εσόδων) εκτιμάται ότι έχει επιτείνει την ύφεση στην αγορά ακινήτων. Πέραν της επιβάρυνσης αυτής, οι συνεχείς εξαγγελίες και αναβολές για επιμέρους πρόσθετα μέτρα παρατείνουν την αβεβαιότητα ως προς το φορολογικό καθεστώς των ακινήτων (η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, η επιβολή ΦΠΑ στα επαγγελματικά ακίνητα των φυσικών προσώπων κ.ά.) και δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τη μελλοντική ανάκαμψη της αγοράς. Για παράδειγμα, η αύξηση των αντικειμενικών τιμών (που προσδιορίζουν την αξία των ακινήτων για φορολογικούς σκοπούς), αν και χρονικά έχει προσδιοριστεί πολλές φορές στο παρελθόν, δεν έχει υλοποιηθεί. Πάντως, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών στα επίπεδα των τιμών της αγοράς αναμένεται έως τον Ιούνιο του 2012 (νέο Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών).

Η αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικές αναπροσαρμογές της φορολογητέας αξίας των ακινήτων (ειδικά σε περιοχές όπου η διαφορά αντικειμενικών-εμπορικών τιμών είναι μεγάλη), συμπαρασύροντας πολλούς φόρους προς τα πάνω και επιτείνοντας την έντονη αβεβαιότητα και την ύφεση στην ελληνική κτηματαγορά. Μια τέτοια αναπροσαρμογή θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συνδυαστεί με εξορθολογισμό της φορολογίας των ακινήτων, στην κατεύθυνση τόσο της μείωσης της φορολογίας των μεταβιβάσεων όσο και της κατάργησης επιμέρους επιβαρύνσεων και της θέσπισης ή διατήρησης ενός πολύ μικρού αριθμού ενιαίων φόρων που θα αντικαταστήσουν το πλήθος των υπαρχόντων (π.χ. ενιαίος φόρος επί των συναλλαγών και ανάλογος ενιαίος φόρος επί της ιδιοκτησίας ακινήτων).

Επισημαίνεται τέλος ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στα επίπεδα των τιμών της αγοράς δεν θα πρέπει να γίνει με κάποιον “οριζόντιο” τρόπο, δηλαδή με κάποια ισοποσοστιαία μεταβολή όλων των αντικειμενικών τιμών που ισχύουν σήμερα, καθώς η μεταβολή των εμπορικών τιμών των ακινήτων από τις αρχές του 2007 (οπότε και έλαβε χώρα η τελευταία αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών) έως σήμερα διαφοροποιείται σημαντικά μεταξύ των επιμέρους γεωγραφικών περιοχών."

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου