Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Επανέρχονται τα σενάρια για συναλλαγές με πλαστικό χρήμα – Η νέα κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές αποφάσεις

"Βασική επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών, είναι όπως από το επόμενο έτος εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα, αλλά και να διαπιστώνεται εάν το συνολικό ύψος των δηλωθέντων εισοδημάτων και εσόδων κάθε φορολογούμενου είναι τέτοιο που να δικαιολογεί τις αποταμιεύσεις τους, τις δαπάνες απόκτησης των περιουσιακών τους στοιχείων και το επίπεδο διαβίωσής τους.
Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών πιστεύουν ότι η επικράτηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής θα επιφέρει ένα καίριο πλήγμα στη φοροδιαφυγή, καθώς θα καταγράφονται αυτόματα τα έσοδα των επιχειρήσεων και θα βεβαιώνονται οι αναλογούντες φόροι, όπως ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας από τη στιγμή που όλες οι συναλλαγές θα διενεργούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και με τη μεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος.
Στο πλαίσιο αυτό στήνει ηλεκτρονικό μπλόκο για το ΦΠΑ και σχεδιάζει την καθιέρωση υποχρεωτικών μέτρων, όπως η μείωση του επιτρεπτού ορίου συναλλαγών με μετρητά από 1.500 ευρώ σε 300 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι από φέτος μειώθηκε σε 1.500 ευρώ το όριο των συναλλαγών πάνω από το οποίο όλες οι συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων πρέπει να γίνονται υποχρεωτικά με χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή τραπεζικών επιταγών.
Στο τραπέζι των συζητήσεων υπάρχει πρόταση για μείωση του ΦΠΑ κατά 1 έως 2 ποσοστιαίες μονάδες για όσους χρησιμοποιούν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες σε μικρές συναλλαγές. Για να γίνει μάλιστα ευρέως αποδεκτό το νέο σχέδιο σχεδιάζεται όπως δοθεί ισχυρό κίνητρο σε όλους τους πολίτες, ούτως ώστε να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους μόνο με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες. Συγκεκριμένα, το σχέδιο των επιτελών του υπουργείου, προβλέπει ότι όσοι χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα στις συναλλαγές τους θα έχουν έκπτωση από το φόρο εισοδήματος ίση με το 3% της δαπάνης.Θα πρέπει μάλιστα να αναφερθεί ότι στο τραπέζι των συζητήσεων, που διεξήχθησαν μεταξύ των κομμάτων εν όψει της κατάρτισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, υπάρχει και "ισχυρότερη" πρόταση για μείωση του ΦΠΑ κατά 1 έως 2 ποσοστιαίες μονάδες για όσους χρησιμοποιούν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες για συναλλαγές κυρίως κάτω των 300 ευρώ.
Τι προβλέπει το σχέδιο με το πλαστικό χρήμα και τον ΦΠΑ
Το  σχέδιο προβλέπει επιστροφή χρημάτων 1% για κάθε συναλλαγή η οποία θα γίνεται με πλαστικό χρήμα, με παράλληλη άμεση απόδοση του ΦΠΑ στο δημόσιο από τις Τράπεζες που μεσολαβούν για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Αυτό σε επίπεδο κόστους σημαίνει ότι το δημόσιο χάνει περίπου 55 - 60 εκατομ. ευρώ, δεδομένου ότι στην Ελλάδα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο αγορές ύψους 5,5 -6 δισ. ευρώ μέσω πιστωτικών καρτών. Από την άλλη πλευρά όμως σε επίπεδο οφέλους, κερδίζει την άμεση είσπραξη του ΦΠΑ, αφού δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα διαφυγής. Οι καταναλωτές, από την πλευρά τους, θα κερδίζουν επιστροφή 1 ευρώ για κάθε 100 ευρώ συναλλαγής, μόνο και μόνο επειδή χρησιμοποιούν τις πιστωτικές ή τις χρεωστικές τους κάρτες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ανωτέρω μέτρο, που έχει εισηγηθεί στο υπουργείο Οικονομικών η ομάδα Ράιχενμπαχ, προβλέπει ότι κάθε φορά όπου θα γίνεται συναλλαγή με πλαστικό χρήμα η τράπεζα που μεσολαβεί, πριν αποδώσει τα χρήματα στην επιχείρηση, θα παρακρατά και θα αποδίδει αμέσως το ΦΠΑ στο Δημόσιο. Θα πρέπει μάλιστα να αναφερθεί ότι η Τράπεζα θα επιφορτιστεί και με τον συμψηφισμό των επιστροφών 1% σε βάρος του δημοσίου, από τα ποσά φυσικά του αποδιδόμενου ΦΠΑ, προκειμένου οι επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής να επιστρέφουν το κεφάλαιο στους πελάτες τους.
Ενεργοποίηση της φοροκάρτας
Όποια από τις ανωτέρω δυο προτάσεις επιλεγεί από την επόμενη κυβέρνηση μελετάται να  ισχύσει και για τη χρήση της φοροκάρτας η οποία έχει, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, πέσει στα αζήτητα πιστοποιώντας για μια ακόμη φορά ότι το "κίνημα" των αποδείξεων έχει ατονήσει. Για το λόγο εξάλλου αυτό μελετάται όπως από το 2013 οι δαπάνες με αποδείξεις που αναγνωρίζονται από την Εφορία, εκτός δηλαδή από αυτές που αφορούν λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τηλεφωνίας, μεταφορών καθώς και αυτές που αποτελούν τεκμήριο (π.χ. δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων) ή οδηγούν σε απευθείας μείωση φόρου (π.χ. ιατρικά έξοδα), θα συνδεθούν με ένα φορολογικό κίνητρο.
Ειδικότερα δε εφόσον οι συγκεκριμένες δαπάνες πληρώνονται με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα και τελικά προσφερθεί στο φορολογούμενο το κίνητρο της έκπτωση φόρου σε ποσοστό 3%, αυτό θα σημαίνει ότι εάν κάποιος κάνει σε ένα εστιατόριο λογαριασμό 100 ευρώ και πληρώσει με πιστωτική κάρτα θα καρπώνεται έκπτωση φόρου 3 ευρώ με την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης."
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, forin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου