Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Πρόγραμμα διατήρησης 10.000 θέσεων απασχόλησης σε ξενοδο χεία


Ενέκρινε ο ΟΑΕΔ την υλοποίηση «Προγράμματος διατήρησης 10.000 θέσεων εργασίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, έτους 2011».
Σκοπός του προγράμματος είναι η διατήρηση 10.000 θέσεων απασχόλησης σε συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχειακά καταλύματα, με την επιχορήγηση μέρους του μη μισθολογικού κόστους που αντιστοιχεί στο 40% των εισφορών που βαρύνουν τον εργοδότη (εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών) για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) μηνών.
Σημειώνεται ότι από το αντίστοιχο πρόγραμμα του 2010 διατηρήθηκαν 7.695 θέσεις απασχόλησης στον τουριστικό τομέα.
Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι: α) ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι οποίοι κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα, απασχολούνται με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου και οι οποίοι συνεχίζουν να απασχολούνται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με το ίδιο καθεστώς απασχόλησης που απασχολούνταν κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την αίτηση υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα, για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) μηνών και
β) ξενοδοχοϋπάλληλοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου υπό την προϋπόθεση να έχει γίνει έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, επέκταση της σύμβασης τους μέχρι τη λήξη του προγράμματος.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι:
Κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα: Ξενοδοχεία κλασικού τύπου. Ξενοδοχεία τύπου ΜΟΤΕΛ. Ξενοδοχεία τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων. Ξενοδοχεία κλασικού τύπου και επιπλωμένων διαμερισμάτων. Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις με ή χωρίς οικίσκους (ΚΑΜΠΙΝΓΚ).
Βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα για τα ξενοδοχειακά καταλύματα συνεχούς λειτουργίας είναι να:
α) διαθέτουν άδεια λειτουργίας του Ε.Ο.Τ. σε ισχύ,
β) διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό τόσο του προσωπικού που απασχολείται με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου όσο και του προσωπικού που απασχολείται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου υπό την προϋπόθεση να έχει γίνει έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα επέκταση της σύμβασης τους μέχρι τη λήξη του προγράμματος, ήτοι για δώδεκα (12) μήνες και
γ) μην έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού.
Ως μείωση προσωπικού θεωρείται η καταγγελία της σύμβασης εργασίας, όπως επίσης και η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων εθελούσιας εξόδου.
Δεν θεωρείται μείωση προσωπικού η καταγγελία σύμβασης εργασίας λόγω συνταξιοδότησης, εφόσον προσκομισθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επιχείρηση θα πρέπει να έχει προβεί σε αντικατάσταση του μισθωτού έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος δεν θα πρέπει η δικαιούχος επιχείρηση να προβεί σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας ή αποχώρησης για οποιοδήποτε λόγο, εκτός της καταγγελίας σύμβασης εργασίας ή της αποχώρησης λόγω συνταξιοδότησης εφόσον προσκομισθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Μετά την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ και την δημοσίευσή της στο ΦΕΚ με νέο Δελτίο Τύπου θα ανακοινωθεί η έναρξη υλοποίησης του προγράμματος.

NAFTEMPORIKI.GR Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2011 15:

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Κρίσιμες ώρες για την Ελλάδα

Κρατώντας χαμηλό προφίλ, αλλά έχοντας υψηλές προσδοκίες, η ελληνική πλευρά προσέρχεται στη σημερινή σύνοδο κορυφής έτοιμη να αποδεχτεί (σχεδόν) οποιαδήποτε λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, αν και ο κρυφός πόθος του πρωθυπουργού παραμένει η έκδοση ευρωομολόγου.

Το ενδεχόμενο πάντως να τελειώσει η μέρα, χωρίς να έχουν δώσει τα χέρια οι ηγέτες της Ε.Ε., είναι ένα σενάριο το οποίο η κυβέρνηση δεν θέλει καν να το συζητά. Υποστηρίζει δηλαδή ότι: «κάποια λύση είναι προτιμότερη από καμία λύση». Η άποψη αυτή, ως διπλωματικός ελιγμός, ίσως να ακούγεται σωστή. Άλλωστε, το χειρότερο που θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, είναι να αρχίσει τα τελεσίγραφα και τις μπλόφες.

Ωστόσο, μία μεσοβέζικη λύση θα οδηγήσει την ευρωζώνη στο ίδιο αδιέξοδο μετά από λίγους μήνες και τότε ίσως να είναι χειρότερα. Όπως έχει ειπωθεί από πολλούς, όσο γρηγορότερα πάρει ανάσα η περιφέρεια της ευρωζώνης, τόσο φθηνότερα θα κοστίσει σε όλους το σχέδιο σωτηρίας. Υπάρχουν πολλές «κάποιες» λύσεις, αλλά ελάχιστες είναι αυτές που θα ηρεμήσουν τις αγορές. Το γιατί είναι σημαντικό να αμβλυνθούν οι πιέσεις των αγορών, είναι προφανές. Για πάρα πολλά χρόνια η Ελλάδα θα συνεχίσει να αδυνατεί να καλύπτει με δικούς της πόρους τις τοκοχρεολυτικές της υποχρεώσεις, εκτός κι αν καταφέρει να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης των 30 – 40 δισ. ευρώ το χρόνο, το οποίο φαντάζει εξαιρετικά απίθανο. Συνεπώς, οι δανειακές μας ανάγκες θα συνεχίσουν να είναι μεγάλες και το ζητούμενο είναι να τις χρηματοδοτούμε από την επενδυτική κοινότητα και όχι από τους εταίρους μας. Διότι ο διακρατικός δανεισμός εμπεριέχει το στοιχείο της περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας.

Χωρίς αμφιβολία, η έκδοση ευρωομολόγου αποτελεί για την κυβέρνηση, ίσως, την καλύτερη λύση από αυτές που έχουν πέσει στο τραπέζι. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι ο ισχυρός πυρήνας της ευρωζώνης, που έχει εξαιρετικά υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση, μπορεί να δανειστεί φθηνά από τις αγορές και στη συνέχεια να τοποθετήσει αυτά τα κεφάλαια σε ένα Ταμείο, από το οποίο θα μπορούν να δανείζονται τα κράτη – μέλη που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρηματοδότησης από τις αγορές. Αντιδρούν οι αποκαλούμενοι «πλούσιοι» και «πειθαρχημένοι» της ευρωζώνης, διότι αφενός φοβούνται ότι σε μία τέτοια περίπτωση ενδέχεται να επιδεινωθεί η αξιολόγησή τους και να δανείζονται ακριβότερα και αφετέρου δεν τους αρέσει μία τόσο εύκολη και ήπια λύση για τις χώρες που επέδειξαν δημοσιονομική ανευθυνότητα.

Η πρόταση για επιμήκυνση των ομολόγων με μείωση του επιτοκίου, αλλά χωρίς κούρεμα του κεφαλαίου, συγκαταλέγεται επίσης στις λύσεις που θα μπορούσαν να καταστήσουν βιώσιμο το δημόσιο χρέος και να διασφαλίσουν την ομαλή ροή κεφαλαίων προς τις τράπεζες και την πραγματική οικονομία. Το δύσκολο σ’ αυτήν την περίπτωση είναι να δεχτούν οι ομολογιούχοι να μειωθεί το επιτόκιο. Διότι, μόνο με μείωση του επιτοκίου, ακόμα και στο 50%, θα υπάρξει δημοσιονομικό όφελος για την οικονομία.

Η συμμετοχή των ιδιωτών, δηλαδή η επιμήκυνση των ομολόγων αλλά με κούρεμα του κεφαλαίου ώστε να αναλάβουν και οι επενδυτές το κόστος των επιλογών τους, αποτελεί μεν την πάγια πρόταση της Γερμανίας, αλλά συναντά τη σφοδρή αντίσταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία φοβάται για τις αντοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων που κατέχουν ελληνικά ομόλογα.

Τέλος, η επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, όπου πωλούνται στο 50% - 60% της αξίας τους, θα αποτελούσε τη λεγόμενη «μαγική» λύση αφού, με τη σύμφωνη γνώμη του κατόχου του ομολόγου, «εξαφανίζεται» ένα μεγάλο μέρος του χρέους. Όμως είναι σχεδόν βέβαιο ότι μόλις μία τέτοια κίνηση γίνει αντιληπτή από τους ιδιώτες, η τιμή των ομολόγων θα ξαναπλησιάσει το 90% της αξίας τους και συνεπώς το όφελος θα είναι πολύ μικρό.

Σε κάθε περίπτωση, το στοίχημα για την ευρωζώνη δεν είναι να σώσει την Ελλάδα। Αυτό μπορεί να το κάνει μέσα σε λίγα 24ωρα και χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Η μεγάλη πρόκληση είναι να αποφευχθεί η επέκταση της κρίσης σε χώρες που μπορούν να τινάξουν στον αέρα το ευρώ. Το ιστορικό χρέος της ευρωζώνης είναι να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για την πολιτική και οικονομική ενοποίηση, διότι μόνο η νομισματική δεν φτάνει.

Πηγή: capital.gr

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Οι ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα.

Ποια είναι τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών.

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για την τακτοποίηση των καταπατημένων εκτάσεων αναμένεται να περιλαμβάνει το νέο πακέτο της διευθέτησης των παρανομιών και παραβιάσεων χρήσης γης.

Το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει όσο το δυνατό περισσότερα χρήματα αποφάσισε να προχωρήσει σε ρύθμιση, για την «τακτοποίηση» των καταπατημένων εκτάσεων ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε χιλιάδες καταπατητές έναντι τιμήματος να αποκτήσουν τίτλους κυριότητας για τα ακίνητα (δημόσια και ανταλλάξιμα) που κατέχουν αυθαίρετα.

Δηλαδή, ανάλογα με την περιοχή, την αντικειμενική αξία, την έκταση και τα χρόνια καταπάτησης θα υπολογιστεί η αποζημίωση, την οποία θα πληρώσουν οι καταπατητές.

Η αποζημίωση θα βεβαιώνεται αυτόματα στον αυθαίρετο χρήστη μέσω του Taxis. Τα πρωτόκολλα αποζημίωσης οριστικοποιούνται μετά την πάροδο 30 ημερών αν ο καταπατητής δεν προχωρήσει σε ένδικα μέσα. Τότε βεβαιώνεται το χρέος στην εφορία μέσω του Taxis.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε διαγωνισμό για την πλήρη ψηφιοποίηση όλων των δημοσίων και ιδιωτικών κτημάτων. Περισσότερα από 90.000 δημόσια κτήματα, 41.000 ανταλλάξιμα, 40.000 απαλλοτριώσεις, 6.500 προκαθορισμένοι αιγιαλοί και το σύνολο της εδαφικής επιφάνειας της χώρας θα αναρτηθεί σε ειδική ηλεκτρονική σελίδα.

Οι δυο ομάδες ακινήτων αφορούν σε:

- Δημόσια κοινής χρήσης, τα οποία είναι εκτός συστήματος συναλλαγής.
- Ιδιωτικά.

Σε αυτά εντάσσονται τα δημόσια κτήματα που περιήλθαν στο δημόσιο από τη διαδοχή του οθωμανικού κράτους (Συνθήκη Λονδίνου 6/7/1827 και Πρωτόκολλα εγγυητριών δυνάμεων (4/4/1826 και 22/3.1829), αποκτήθηκαν με νόμιμο τίτλου ή αναγκαστική απαλλοτρίωση, εγκαταλειμμένα από τους ιδιοκτήτες τους μετά την παρέλευση 10ετίας που έγινε η κατάληψη από το δημόσιο, αδέσποτα και χωρίς κληρονόμους αποβιωσάντων πολιτών, καθώς και γήπεδα (φυσικές ή τεχνητές προσχώσεις στη θάλασσα, μεγάλη λίμνη, πλεύσιμα ποτάμια ως παλαιός αιγιαλός ή παλαιά όχθη ή μετά από καθορισμό ορίων αιγιαλού, παραλίας και παλιού αιγιαλού ή όχθης, παράχθιας ζώνης και παλιάς όχθης).

Ως ιδιωτικά λαμβάνονται ακόμα τα ανταλλάξιμα (από ανταλλαγές ελληνοτουρκικών πληθυσμών και όσα εγκατέλειψαν οι μουσουλμάνοι), εθνικά κληροδοτήματα (κοινωφελή ιδρύματα, κεφάλαια αυτοτελούς διαχείρισης, άμεσης διαχείρισης), σχολάζουσες κληρονομιές (όταν δεν υπάρχει κληρονόμος ή αμφισβητείται ο κληρονόμος).

Στα πλαίσια αυτά, προχωρούν και σε σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων. Κάθε ακίνητο θα εντοπίζεται στον ψηφιακό χάρτη και αυτόματα θα υπολογίζεται η «προτεινόμενη τιμή» η οποία θα αποτελεί τη βάση υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας.

Πηγή Newsbeast.gr

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Τα επικρατέστερα σενάρια για το ελληνικό χρέος

Επικεντρωμένες στο επικρατέστερο σενάριο, δηλαδή το δανεισμό της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, προκειμένου να επαναγοράσει από τους ιδιώτες επενδυτές ομόλογα σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας, είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, οι οποίες συνεχίστηκαν και το Σαββατοκύριακο, αλλά αναμένεται να ενταθούν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, την Πέμπτη.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Απάντηση Ε. Βενιζέλου σχετικά με το «Πόθεν Έσχες» για τις καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό και το εσωτερικό.

Απάντηση Ε. Βενιζέλου σχετικά με το «Πόθεν Έσχες» για τις καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό και το εσωτερικό.

Απάντηση του Αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στην Επίκαιρη Ερώτηση 1070/12-7-2011 του Βουλευτή της ΝΔ κ. Γ. Γιακουμάτου, σχετικά με το «Πόθεν Έσχες» για τις καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό και το εσωτερικό.


Κύριε Πρόεδρε, ένας από τους λόγους που έχουμε οδηγήσει στη δραματική μείωση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος είναι το γεγονός ότι επαναλαμβάνουμε ορισμένα στερεότυπα και ο κόσμος έχει πια εδραιώσει την πεποίθηση ότι αυτά είναι απλώς λόγια και ότι δεν παράγεται κανένα πρακτικό αποτέλεσμα, ενδεχομένως γιατί δεν υπάρχει η πολιτική βούληση, ενδεχομένως γιατί ενώ υπάρχει πολιτική βούληση, δεν υπάρχει ο κατάλληλος διοικητικός μηχανισμός.

Δεν αναφέρομαι, παρά μόνο σπανίως και όταν υπάρχει ανάγκη, στην πρόθεσή μας και στην προσωπική μου απόφαση να καταστήσουμε προτεραιότητά μας –γιατί αυτό είναι ζωτικής ανάγκης- τους επόμενους μήνες τον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, την ένταξη της παραοικονομίας στην επίσημη οικονομία, γιατί η αύξηση των δημοσίων εσόδων, η ανάσχεση του φαινομένου της υστέρησης των δημοσίων εσόδων είναι απολύτως αναγκαία, προκειμένου να πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού.

Δεν είναι δυνατόν να επιβάλουμε δραματικά και δραστικά μέτρα περικοπής του εισοδήματος ή αύξησης της φορολογίας και τελικά να μην μπορούμε να κατακτήσουμε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θέλουμε να κατακτήσουμε για να φτάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα, γιατί είναι κωμικοτραγικό η Ελλάδα που κουβαλάει ένα τεράστιο δημόσιο χρέος και είναι στο επίκεντρο του διεθνούς προβλήματος για το δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης, αλλά γενικότερα για το δημόσιο χρέος, να παράγει δημόσιο χρέος και τώρα που μιλάμε. Άρα, τώρα στο Υπουργείο Οικονομικών εφαρμόζουμε μια πολύ απλή γραμμή: Πρώτα κάνουμε ό,τι έχουμε να κάνουμε και μετά το εξαγγέλλουμε.

Αυτές τις τρεις εβδομάδες που βρίσκομαι στα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών έχουμε διαμορφώσει το προγεφύρωμα στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, προκειμένου να φτάσουμε ομαλά τον Σεπτέμβριο στο νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που θα αποκαθιστά αδικίες, θα έχει αναπτυξιακό προσανατολισμό, θα έχει απλότητα, διαφάνεια και θα καθιερώνει σχέσεις εντιμότητας με τον πολίτη και κυρίως θα αποκαθιστά την κοινή λογική.

Τι έχουμε κάνει ως τώρα αυτές τις λίγες εβδομάδες; Καταργήσαμε το τραπεζικό απόρρητο για τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. Άρα, μπορούμε να συλλέξουμε –και συλλέγουμε- όλα τα στοιχεία και μπορούμε να κάνουμε όλες τις διασταυρώσεις. Δεύτερον, αυξήσαμε δραστικά τα τεκμήρια διαβίωσης, ώστε να συλλάβουμε μη δηλωμένο εισόδημα. Τρίτον, επιβάλαμε το ελάχιστο τέλος επιτηδεύματος και ελεύθερου επαγγέλματος. Τέταρτον, μειώσαμε με τρόπο κοινωνικά δίκαιο το αφορολόγητο όριο, εξαιρώντας νέους έως τριάντα χρονών και συνταξιούχους άνω των εξήντα πέντε χωρίς άλλα εισοδήματα.

Ξεχωρίσαμε την κατάσταση που επικρατεί στο περιβόητο «βουνό των ληξιπρόθεσμων οφειλών». Αποκαλύφθηκε ότι από τα 42 δισεκατομμύρια, τα 37 δισεκατομμύρια τα οφείλουν –φυσικά μαζί με προσαυξήσεις και πρόστιμα- δεκατέσσερις μόνο χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα. Θα ξεχωρίσουμε πεθαμένους, φτωχούς και δημόσιους οργανισμούς. Άρα δέκα χιλιάδες φορολογούμενοι οφείλουν 37 δισεκατομμύρια, ενώ τα υπόλοιπα 4 δισεκατομμύρια τα οφείλουν οκτακόσιες ενενήντα χιλιάδες φορολογούμενοι, εκ των οποίων οι επτακόσιες είκοσι χιλιάδες οφείλουν έως 3.000 ευρώ.

Άρα, μπορούμε να εστιάσουμε σε δέκα χιλιάδες πρόσωπα, χρησιμοποιώντας και ιδιωτικούς μηχανισμούς, δηλαδή δικηγόρους και λογιστικά γραφεία και ορκωτούς λογιστές, για να έχουμε άμεσο αποτέλεσμα.

Επίσης, επανερχόμαστε στο μέτρο, όχι της περαίωσης αλλά της ταχύρρυθμης υποβολής δηλώσεων και των ταχυρρύθμων ελέγχων, για να κλείσουμε το κεφάλαιο των προηγούμενων ανέλεγκτων χρήσεων. Και αυτό θα το κλείσουμε και με την εντατική χρήση του φορολογικού πιστοποιητικού που χορηγείται από τους ορκωτούς λογιστές και τους λογιστές που έχουν την ευθύνη των δηλώσεων και των ελέγχων, που είναι πιστοποιημένοι και υπογράφουν.

Αρχίσαμε νέες διαπραγματεύσεις με την Ελβετία. Μίλησα προσωπικά με την Ελβετίδα Υπουργό Οικονομικών. Θα λάβουμε όλα τα στοιχεία και θα συνάψουμε σύμβαση πολύ σύντομα, παρόμοια με αυτήν που έχουν συνάψει το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία με την Ελβετία, προκειμένου να μάθουμε τι συμβαίνει και να πάρουμε τους φόρους που μας αναλογούν από τις καταθέσεις εξωτερικού.

Τώρα, ανακοινώνω στη Βουλή τρία πολύ σημαντικά μέτρα σε σχέση με το ζήτημα που λέγεται «καταθέσεις εξωτερικού»:

-Πρώτον, έχουμε τη δυνατότητα λόγω της άρσης του τραπεζικού απορρήτου, που ήδη ισχύει ως νόμος του κράτους, να πληροφορηθούμε από τις τράπεζες ποια είναι τα εμβάσματα προς το εξωτερικό που έχουν σταλεί όλο το τελευταίο διάστημα και να στρέψουμε τους ελέγχους καταλλήλως, καλώντας προηγουμένως όποιον έχει ενδιαφέρον να έρθει και να υποβάλει μόνος του δήλωση, για να μην υποστεί το δραστικό έλεγχο.

-Δεύτερον, έχουμε τα στοιχεία που μας επιτρέπουν να διασταυρώσουμε τόκους από καταθέσεις εξωτερικού και ήδη η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προβαίνει σε αυτές τις διασταυρώσεις.

-Τρίτον, έχουμε τη δυνατότητα να διασταυρώσουμε τη χρήση πιστωτικών καρτών σε τράπεζες εξωτερικού.

Αυτά όλα θα αποδώσουν πολύ γρήγορα αποτέλεσμα και είναι μια ευκαιρία όποιος θεωρεί ή υποψιάζεται ότι έχει κενό στις σχέσεις του με τις φορολογικές αρχές να έρθει και να τακτοποιήσει τις υποθέσεις του, γιατί ούτως ή άλλως τα στοιχεία είναι προσιτά και όλοι οι έλεγχοι θα γίνουν και δεν έχει κανείς λόγο να παίρνει τα χρήματά του από τις ελληνικές τράπεζες και να τα οδηγεί με εμβάσματα στο εξωτερικό, διότι, όπως είπα και χθες, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όπως αποδεικνύεται από τα stress tests, είναι ισχυρό, είναι απολύτως διασφαλισμένο και εγγυημένο ως μέλος του ευρωσυστήματος. Εγώ αντιλαμβάνομαι το μικρό αποταμιευτή που έχει ανάγκη να καλύψει τα έξοδα της καθημερινότητάς του ή της επιχείρησής του, αλλά δεν αντιλαμβάνομαι κάποιον που δεν έχει το στοιχειώδες πατριωτικό φρόνημα να στηρίξει την εθνική οικονομία σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή.

Είπα ότι υπάρχουν δύο νέα πατριωτικά καθήκοντα υψίστης σημασίας. Το πρώτο είναι η εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων και το δεύτερο η υποστήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος προς όφελος των πολιτών, όχι προς όφελος των τραπεζιτών. Γιατί οι τράπεζες, σε τελευταία ανάλυση, τελούν υπό τον αυστηρό έλεγχο του κράτους και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εδώ μιλάμε για την εθνική οικονομία, όχι για επιχειρηματίες.

Επίσης, θέλω να τονίσω ότι έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε το «πόθεν έσχες» όλων των εν ενεργεία πολιτικών, διότι αυτό μπορεί να το κάνει η αρμόδια Επιτροπή και το κάνει, αφού έχει όλα τα στοιχεία. Άρα, για τους εν ενεργεία πολιτικούς οι έλεγχοι διεξάγονται και θα συνεννοηθώ με τον Πρόεδρο της Βουλής, για να δούμε τι γίνεται με πολιτικά πρόσωπα ή με διοικητικά στελέχη υψηλού επιπέδου του παρελθόντος που δεν υπάγονται τώρα στον έλεγχο. Γιατί όσοι υπάγονται τώρα στον έλεγχο, ελέγχονται εις βάθος και απολύτως.

Αυτό να το ακούσει η κοινή γνώμη, ο ελληνικός λαός. Υποβάλουν οι Έλληνες Βουλευτές δήλωση «πόθεν έσχες» και αυτή ελέγχεται και από δικαστικούς και από ορκωτούς λογιστές, όχι από την ίδια τη Βουλή, με την έννοια ενός φιλικού διακανονισμού μεταξύ κομμάτων και Βουλευτών. Άλλες κατηγορίες είναι αυτές που δεν ελέγχονται και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στο εθνικό φορολογικό σύστημα πρέπει να περιληφθεί η μετατροπή της φορολογικής δήλωσης και σε δήλωση «πόθεν έσχες σε όλους».

Και θα δοθεί η ευκαιρία σε όσους έχουν περιουσία, καταθέσεις και θέλουν να χρησιμοποιήσουν το προϊόν του κόπου τους ή, εν πάση περιπτώσει, προϊόν που δεν έχει διερευνηθεί νομικά για να στηρίξουν την οικονομία με επενδύσεις, με αγορά κατοικίας, να υπάρξουν μεταβατικές ρυθμίσεις. Αλλά θα τεθεί η γραμμή. Θα γίνει ό,τι γίνεται απλά σε όλον τον κόσμο. Και αυτό που κάνουμε με την Ελβετία, το κάνουμε φυσικά στο πλαίσιο της Κοινοτικής Νομοθεσίας και με την Αυστρία και με το Λουξεμβούργο, δύο χώρες που έχουν ορισμένες εξαιρέσεις και αποκλίσεις.

Ο κ. Γιακουμάτος μίλησε με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή και χρησιμοποίησε τον όρο επιλεκτική, χωρίς να αναφέρει ουσιαστικό. Και τον συγχαίρω γι’ αυτό. Γιατί ενώ παρακαλώ από την Τρίτη που γύρισα από το Eurogroup και το Ecofin να μην γίνεται δημαγωγική και προκλητική χρήση ενός συγκεκριμένου όρου και ενώ είπα ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε τον αγγλικό όρο, γιατί δεν υπάρχει ακριβής ελληνική μετάφραση και δημιουργείται μια παραπειστική, παραπλανητική εικόνα, έρχονται Αρχηγοί και Εκπρόσωποι Κομμάτων –δεν αναφέρομαι στους εκπροσώπους του Τύπου και τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης- που δημιουργούν αυτή την ψευδή εντύπωση, νομίζοντας ότι κάνουν τι; Νομίζοντας ότι στρέφονται κατά ποιού; Κατά της Κυβέρνησης, κατά του Πρωθυπουργού, κατά του Υπουργού Οικονομικών; Είναι τόσο μικρά και τετριμμένα τα προβλήματα του τόπου αυτού; Εκεί βρισκόμαστε; Στον κομματικό ανταγωνισμό και στην επίθεση κατά κομμάτων ή κατά προσώπων; Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα; Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ότι όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι; Δεν μπορούμε να μιλάμε με την αυτοσυγκράτηση και την ακρίβεια που απαιτείται;

Αυτό παρακαλώ από το απόγευμα της Τρίτης και ξέροντας ποια είναι η κατάσταση και ποια είναι η ροπή δυστυχώς, προς τη δημαγωγία, την υπεραπλούστευση και τη νευρικότητα, έκανα εξ αρχής αυτή την παρέμβαση, για να αποσαφηνιστούν οι έννοιες και να έχουν εμπιστοσύνη οι Έλληνες πολίτες στους χειρισμούς που κάνουμε, προκειμένου να γυρίσουμε το κλειδί και να πάνε οι ράγες προς τη σωστή κατεύθυνση, για να ακολουθήσει το τρένο της ελληνικής οικονομίας.

Άρα, ευχαριστώ τον κύριο συνάδελφο για την ευκαιρία που μου έδωσε, να ανακοινώσω αυτά τα πράγματα πρώτα στην Αίθουσα αυτή, όπου πρέπει να γίνονται οι μεγάλες ανακοινώσεις και είμαι έτοιμος σε πρώτη ευκαιρία την ερχόμενη εβδομάδα στην αρμόδια Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή, με αφορμή και το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, να πω λεπτομέρειες.redsq

Δευτερολογία

left-red-arrowΑρχίζω από το ζήτημα του ηλεκτρονικού τζόγου, στο οποίο δεν αναφέρθηκα ελλείψει χρόνου στην πρώτη μου τοποθέτηση, αλλά και γιατί ο κ. Γιακουμάτος στο σημείο αυτό παραβιάζει ανοικτές θύρες. Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών και άλλων συγγενών Υπουργείων που κατατέθηκε χθες στη Βουλή περιλαμβάνεται η ρύθμιση και του ηλεκτρονικού συστήματος και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών με τρόπο απολύτως διαφανή και θεσμικό, τα μεν ηλεκτρονικά παιχνίδια κατά το ήμισυ μέσω του Ο.Π.Α.Π. και των πρακτορείων του Ο.Π.Α.Π., κατά το άλλο ήμισυ μέσω αδειών που θα δημοπρατηθούν, ο δε ηλεκτρονικός τζόγος, το ηλεκτρονικό στοίχημα, τα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια –για να χρησιμοποιήσω όλες τις εκφράσεις- τίθενται για πρώτη φορά υπό έλεγχο μέσα στην ελληνική επικράτεια, με στόχο ακριβώς ένα φαινόμενο που υπάρχει να τιθασευτεί, να τεθεί υπό νομικό και φορολογικό έλεγχο στο μέτρο, δυστυχώς, του δυνατού, γιατί το διαδίκτυο δεν είναι νομικό ρυθμισμένο σε διεθνές επίπεδο, στο βαθμό που πρέπει και που οφείλει να το αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα σεβόμενη την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία της έκφρασης. Αλλά άλλο η ελευθερία του λόγου και η ελευθερία της έκφρασης και άλλο μορφές ηλεκτρονικού εμπορίου ή παραεμπορίου.

Ως προς το πρώτο σκέλος της ερώτησης του κ. Γιακουμάτου και του σχολίου που έκανε στην τοποθέτησή μου, δεν έχω να πω πραγματικά τίποτα, γιατί με τα όσα είπε ο κ. Γιακουμάτος συμφωνώ. Και χαίρομαι, γιατί ένας μαχόμενος Βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εκφράζει με τόση καθαρότητα και τόση απλότητα μία νοοτροπία και μία αγωνία που είναι και η αγωνία όλων μας και η αγωνία της Κυβέρνησης. Γι’ αυτό είμαι αισιόδοξος ότι υπάρχει συναίνεση και μέσα στο Σώμα, στο Κοινοβούλιο και μέσα στην κοινωνία, όταν έχουμε στόχους και όταν συστρατευόμαστε.

Είπα πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες που είμαι στο Υπουργείο Οικονομικών, ότι από τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ επισήμως δηλωμένου εισοδήματος των φυσικών προσώπων, φορολογούνται τα 30 δισεκατομμύρια, τα 70 απαλλάσσονται για διάφορους λόγους και τα 30 δισεκατομμύρια που φορολογούνται, αποδίδουν περίπου 9 δισεκατομμύρια. Αυτό είναι όλο και όλο το προϊόν του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Άρα, έχουμε μία μέση επιβάρυνση των εισοδημάτων που αποδίδουν τελικά φόρο γύρω στο 30%, ενώ αν είχαν επιβαρυνθεί όλα τα εισοδήματα, θα είχαμε μία μέση επιβάρυνση μόλις 9%. Εάν καταφέρουμε το δηλωμένο εισόδημα να το αυξήσουμε από τα 100 δισεκατομμύρια στα 150 δισεκατομμύρια, που το θεωρώ αυτονόητο και εύλογο, επιεική στόχο, και αν η μέση επιβάρυνση κινηθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από τα μέσα ευρωπαϊκά, σ’ ένα 15%, τότε θα έχουμε λύσει ένα μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας.

Οι μεγάλες αλήθειες είναι απλές αλήθειες και οι αριθμοί είναι αδυσώπητοι. Πάνω στη λογική των αριθμών και στην κοινή λογική στηρίζουμε και θα στηρίξουμε την προσπάθεια για το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα και θέλουμε στην προσπάθειά μας αυτή τη συμμετοχή και τη στήριξη και των κομμάτων και των κοινωνικών δυνάμεων και των παραγωγικών φορέων.

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Περαίωση για όσους εξαιρέθηκαν από τον νόμο 3888, σε ιδιώτες το «κυνήγι» των εσόδων του κράτους, τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο πυ κατατέθηκε στην βου

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά μια ευρύτατη γκάμα θεμάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη, τη δημοσιονομική εξυγίανση, τις τουριστικές επενδύσεις.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για τελωνειακά και φορολογικά θέματα, τα τυχερά παιχνίδια.

Στα φορολογικά θέματα συμπεριλαμβάνεται η ρύθμιση για όσους είχαν εξαιρεθεί από την περαίωση του νόμου 3888/2010.

Αναλυτικά :

Αναλυτικά στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται :
"Με την παράγραφο 4 δίνεται η δυνατότητα να υπαχθούν στις διατάξεις των άρθρων 1-13 του ν. 3888/2010 ένας μεγαλύτερος αριθμός επιτηδευματιών, εφόσον δεν προκύπτουν επιβαρυντικά στοιχεία από τον έλεγχο του γραφείου και αυτό θα έχει θετική επίπτωση στα έσοδα του Δημοσίου και επιπλέον θα απελευθερώσει ελεγκτικό δυναμικό το οποίο θα μπορέσει να ασχοληθεί με τον έλεγχο σοβαρότερων υποθέσεων και επιτηδευματιών που θα προκύψουν εντός του δείγματος, μέσω ανάλυσης κινδύνου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 80 του Ν. 3842/2010."

TAXHEAVEN

Αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης για ληξιπρόθεσμες προς Δημόσιο άνω των 5.000

Αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης για ληξιπρόθεσμες προς Δημόσιο άνω των 5.000

Αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης θα επιβάλλονται από την 1 Αυγούστου 2011 σε όσους έχουν
ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο που υπερβαίνουν τα 5.000 ευρώ.

Αυτό προβλέπεται σε ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών σε ότι αφορά τα μέτρα του πρόσφατου φορολογικού νόμου με τις ποινές για φοροδιαφυγή και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο.

TAXHEAVEN

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Νέες ρύθμίσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων Οφειλών.

Νέες ρύθμίσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων Οφειλών.

Νέα ευκαιρία σε χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε μία προσπάθεια να εισπραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα από το συνολικό ποσό των 41 δισ. ευρώ που ανέρχονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη 900.000 πολιτών.


Το υπουργείο Οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες που δίνει ο φορολογικός νόμος στους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες να υπαχθούν σε πρόγραμμα ρύθμιση εξόφλησης χρεών, εξέδωσε απόφαση με την οποία δίνει νέα ευκαιρία σε χιλιάδες οφειλέτες να ενταχθούν στην υφιστάμενη ρύθμιση. Αυτό μπορεί να το πράξουν ακόμη και στην περίπτωση που αγνόησαν τη ρύθμιση, η οποία ισχύει από τις 29 Οκτωβρίου 2010 .

Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, οι ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες, εφόσον ζητήσουν να υπαχθούν σε πρόγραμμα εξόφλησης των χρεών, μπορούν να το πράξουν καταβάλλοντας το οφειλόμενο ποσό σε δόσεις αντί για εφάπαξ. Οι δόσεις θα είναι επιβαρυμένες με προσαύξηση 1% ανά μήνα.

Σχετική απόφαση.
TAXHEAVEN

Κατασχέσεις για οφειλές στο ΙΚΑ


Αυτό ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εργασίας ο Υπουργός εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.Στην είσπραξη 250 έως 300 εκατ. ευρώ επιπλέον του αρχικού στχου στοχεύει το υπουργείο Εργασίας από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Γερμανία: Δεν υπάρχουν σχέδια για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για την σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ για την κρίση στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης.

«Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για έκτακτη σύνοδο», είπε η εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση του Reuters.

«Η προτεραιότητα είναι οι υπουργοί Οικονομικών να συμφωνήσουν σε νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα», προσέθεσε.

Μέχρι χθες το βράδυ πάντως, σε συνέντευξη σε δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό (ARD), ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρούσε πιθανή μια έκτακτη σύνοδο κορυφής για την κρίση στην Ευρωζώνη, κυρίως ως ένα πρόσθετο ψυχολογικό μήνυμα για να ησυχάσουν οι αγορές.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

«Financial Times»: Αναπόφευκτο το πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα

Είναι αργά για την Ελλάδα γράφουν οι «Financial Times» που προτρέπουν την Ευρωζώνη να στρέψει το ενδιαφέρον και τις προσπάθειές της στην αποτροπή κρίσης σε Ιταλία, Ισπανία και Βέλγιο.

Καμπανάκι για τις οικονομίες της Ιταλίας, της Ισπανίας και του Βελγίου «χτυπούν» οι «Financial Times» εκφράζοντας την άποψη ότι οι ευρωπαϊκές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αποτροπή διάχυσης της κρίσης στην Ιταλία, την Ισπανία και το Βέλγιο και όχι στην αναπόφευκτη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ευρωζώνη έχει βρεθεί σε πολλά αδιέξοδα κατά την αναζήτηση της εξόδου από την κρίση, με το πιο πρόσφατο εμπόδιο την συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο δεύτερο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδος, με τρόπο που θα αποτρέπει το πιστωτικό γεγονός.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, η μεταβλητότητα στις αγορές ομολόγων των τελευταίων ημερών δείχνει ότι είναι αδύνατον να εφευρεθεί τέτοιο σενάριο και πως οι ρυθμιστές θα πρέπει να αποδεχθούν ότι για την Ελλάδα είναι πολύ αργά για μια εθελοντική διάσωση από τους ιδιώτες επενδυτές.

«Περίπου 60 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα που λήγουν από σήμερα έως τα μέσα του 2014 βρίσκονται στα χέρια των ιδιωτών επενδυτών, κυρίως τις ευρωπαϊκές τράπεζες και ασφαλιστικές. Η πρόταση των γαλλικών τραπεζών να μετακυλιθούν αυτές οι λήξεις και να προσφερθεί στην Ελλάδα νέα χρηματοδότηση 30 δισ. ευρώ, μοιάζει πλέον ανέφικτη», υποστηρίζει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Μάλιστα, σημειώνει πως οι επενδυτές που κατέχουν τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν κανένα κίνητρο να συμμετέχουν εθελοντικά σε καμία μετακύλιση και κινδυνεύουν με κούρεμα 50%.

Οποιαδήποτε δε προσπάθεια να διασωθούν, απλώς θα δημιουργούσε καθυστερήσεις που σήμερα η Ευρωζώνη δεν αντέχει.

Στο σημείο αυτό, οι «Financial Times» υπογραμμίζουν πως το κόστος δανεισμού της Ιταλίας έχει αναρριχηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 9 ετών και σημειώνουν πως ένα επιτόκια στα δεκαετή ομόλογα ενισχυθούν αρκετά υψηλότερα από το 7%, θα καταστούν δυσβάστακτα για τις χώρες.

«Η αποτροπή ενός τέτοιου καταστροφικού σεναρίου θα πρέπει να είναι η πρώτη και μεγαλύτερη προτεραιότητα. Αντί να αποτρέπουν το αναπόφευκτο για την Ελλάδα, το επείγον ζήτημα είναι τώρα να σταματήσει η μετάδοση της κρίσης στην Ιταλία, την Ισπανία ή το Βέλγιο», σημειώνει η εφημερίδα.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Δημοσιοποιήθηκε το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Περιλαμβάνει αυστηρό χρονοδιάγραμμα και σκληρά μέτρα.
Δημοσιοποιήθηκε το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Περιλαμβάνει αυστηρό χρονοδιάγραμμα και σκληρά μέτρα.

Δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, το επικαιροποιημένο μνημόνιο το οποίο έχει εγκριθεί από το Eurogroup και περιλαμβάνει το αυστηρό χρονοδιάγραμμα των δεκάδων μέτρων (νομοσχέδια , κ.λπ.), τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν έως το τέλος του έτους.

Μεταξύ αυτών, είναι η θέσπιση της «εργασιακής εφεδρείας» στο Δημόσιο έως 12 μήνες και η «αποχώρηση» στη συνέχεια των υπαλλήλων, οι οικονομικοί ελεγκτές στα υπουργεία, η συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο (θα αφορά και στις ΔΕΚΟ) που θα είναι σε αρμονία με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, οι αυξήσεις (τουλάχιστον 25%) των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η περαιτέρω μείωση των ταμείων και η περικοπή επικουρικών συντάξεων, το όριο στις φοροαπαλλαγές, η «στοχοποίηση» μεγάλων εισοδημάτων για την αύξηση των φορολογικών εσόδων, καθώς και η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.


Πηγή Newsbeast

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

ΟΟΣΑ: Οι οίκοι αξιολόγησης επιδεινώνουν την κρίση

Σκληρή κριτική στους οίκους αξιολόγησης άσκησε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κατηγορώντας τους για επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη καθώς, όπως υποστηρίζει, παράγουν "αυτοεκπληρούμενες προφητείες".

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική La Stampa, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Pier Carlo Padoan ανέφερε χαρακτηριστικά «Τελευταία οι οίκοι αξιολόγησης επιβεβαίωσαν ότι είναι «προκυκλικοί» και παράγουν “αυτοεκπληρούμενες προφητείες”».

Ο αξιωματούχος του ΟΟΣΑ υποστήριξε ότι στην πραγματικότητα οι οίκοι αξιόλογης δεν διαβιβάζουν πληροφορίες αλλά «εκφέρουν κρίσεις, επιταχύνοντας τις τάσεις που ήδη υπάρχουν». «Είναι σαν να τιμωρείς κάποιον που είναι στο χείλος του γκρεμού. Επιδεινώνουν την κρίση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Padoan.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δεύτερου πακέτου διάσωσης προς την Πορτογαλία ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς για αυτό. «Οι χώρες χρειάζονται χρόνο ώστε τα σχέδια εξυγίανσης των οικονομικών τους να παράξουν αποτελέσματα», υπογράμμισε ο Padoan.

Τέλος, ο αξιωματούχος του Οργανισμού εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το ευρώ δεν βρίσκεται σε κίνδυνο και ότι η κρίσης θα επιλυθεί με μια ενίσχυση των ευρωπαϊκών θεσμών.


Πηγή: Capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Σκληρή κόντρα Ευρώπης - οίκων αξιολόγησης

Σε μετωπική σύγκρουση μετατρέπεται η κόντρα ανάμεσα στην Ευρώπη και τους οίκους αξιολόγησης. Σήμερα, ο επικεφαλής της Standard & Poor’s στη Γερμανία απέρριψε  την κριτική ότι ο οίκος αξιολόγησης αξιολογεί υπερβολικά σκληρά τις προσπάθειες για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας με αποφυγή πιστωτικού επεισοδίου.

Η Standard & Poor's απαντά ουσιαστικά στην κριτική που άσκησε χθες κατά των αμερικανικών οίκων αξιολόγησης ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Εβαλντ Νοβότνι.

Ο Νοβότνι υποστήριξε ότι οι οίκοι είναι πολύ αυστηρότεροι και επιθετικότεροι όσον αφορά τις αξιολογήσεις τους στον χώρο της Ευρωζώνης, από ό,τι σε παρόμοιες περιπτώσεις στη Νότια Αμερική.


Από την πλευρά της η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προειδοποίησε χθες τους οίκους αξιολόγησης ότι η τρόικα έχει τη δική της κρίση για τη διάσωση της Ελλάδας από τη χρεοκοπία και δεν πρόκειται να τους αφήσει να κάνουν ό,τι θέλουν.
«Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι λόγια του αέρα και είναι αποδεδειγμένα λανθασμένοι. Είτε βασίζονται σε άγνοια των γεγονότων είτε τα κίνητρα είναι πολιτικά και τα γεγονότα παραμελούνται» δήλωσε ο Τόρτσεν Χίνριχτς σε αυστριακό ραδιόφωνο.

Ο ίδιος τόνισε πως η Standard & Poor’s δεν απέρριψε το γαλλικό σχέδιο στη βάση του, αλλά σχολίασε το πώς θα αξιολογούσε με τα σημερινά δεδομένα  και τις διαθέσιμες πληροφορίες το σχέδιο.

«Πρόκειται για ένα καθαρά υποθετικό σχόλιο. Το τελικό σχέδιο δεν έχει ακόμη εγκριθεί», τόνισε, προσθέτοντας πως το βασικό προς εξέταση ζήτημα ήταν το πώς αντιμετωπίζονται οι επενδυτές σε σχέση με τους αρχικούς όρους των ομολόγων , την αποπληρωμή του κεφαλαίου και των τόκων.

«Είναι πολύ σαφές ότι εξετάζεται μια σημαντική επέκταση της διάρκειας των ομολόγων και μια καθυστέρηση στην αποπληρωμή κάτι που  δεν είναι σύμφωνο με την αρχική υπόσχεση για την έγκαιρη πληρωμή των τόκων και του κεφαλαίου. Σε αυτό το βαθμό, ένα τέτοιο σχέδιο θα συνεπαγόταν χρεοκοπία», δήλωσε ο Χίνριχτς.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Ενεση ρευστότητας 200 εκατ.

Ενεση ρευστότητας 200 εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης μέσω της αξιοποίησης του Εθνικού Αποθεματικού Απροβλέπτων του ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα, που θα αρχίσει να υλοποιείται τον Σεπτέμβριο, αφορά νέες επιχειρήσεις που λειτουργούν έως και μία πενταετία και δραστηριοποιούνται στους κλάδους της μεταποίησης, της πράσινης οικονομίας, της οικοδομής, των μεταφορών και των υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, οι κλάδοι αυτοί επιλέχθηκαν με βάση έρευνα του υπουργείου που έδειξε ότι έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.
Για να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες και να απασχολούν έστω και έναν εργαζόμενο.
Το πρόγραμμα αφορά συνολικά 20.000 επιχειρήσεις, ενισχύοντας άμεσα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες τις μισθοδοτικές τους δαπάνες, ώστε να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους.
Εντάσσεται στο Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για να ανταποκρίνεται σε κρίσεις που συνδέονται με την οικονομική και κοινωνική αναδιάρθρωση, με στόχο την προώθηση της απασχόλησης, τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, τη βιωσιμότητα της τοπικής οικονομίας κ.ά.
Οπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θάνος Μωραΐτης που παρουσίασε το πρόγραμμα, «συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για ένα εργαλείο άμεσης και έμπρακτης στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την ύφεση».

Ποιες αφορά. Αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα θα κατατίθενται από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ το σύστημα θα είναι ανοιχτό μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013, ως επιλέξιμες γεωγραφικές περιοχές του Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων ορίστηκαν οι 11 επιλέξιμες Περιφέρειες της χώρας, δηλαδή: Kρήτη, Ιόνια Νησιά, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Ηπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Αττική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.
Αφορά επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν την τελευταία πενταετία και δεν έχουν λάβει επιχορηγήσεις άνω των 200.000 ευρώ κατά την τελευταία 3ετία, ενώ κάθε επιχείρηση δεσμεύεται για τη διατήρηση ή την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων της. Το διάστημα της δέσμευσης θα ανακοινωθεί έως τις 20 Ιουλίου, με τον οδηγό του προγράμματος.

Τι επιδοτείται. Οι δαπάνες που ενισχύονται είναι κυρίως το μισθοδοτικό κόστος της επιχείρησης, δηλαδή δαπάνες μισθοδοσίας και ασφάλισης.
Επιδοτειται το 50% των επιλέξιμων δαπανών και μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ. Δηλαδή, αν κάποια επιχείρηση προσκομίσει παραστατικά αξίας 20.000 ευρώ και άνω, θα πάρει 10.000. Αν προσκομίσει μικρότερο ποσό, θα πάρει το 50% του ποσού που έχει προσκομίσει. Ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας θα υποβάλλει την αίτησή του ηλεκτρονικά.
Θα μαθαίνει αμέσως αν είναι επιλέξιμος ή όχι και με την πρώτη πληρωμή θα γίνει έλεγχος των δηλωθέντων στοιχείων. Οι επωνυμίες των επιχειρήσεων που θα ενισχυθούν θα δημοσιευθούν στο Διαδίκτυο.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι στόχος είναι, μέσα στο 2011 να διοχετευθούν στην αγορά πόροι ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ, τους οποίους διαθέτει το υπουργείο για ιδιωτικές επενδύσεις σε επιχειρήσεις παραγωγικές, όχι εισαγωγικές, οι οποίες είναι ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς. 
 
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Άμεσα θα διενεργούνται πλέον οι έλεγχοι για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο Διοικητής του ΙΚΑ, οι έλεγχοι για την καταβολή των εισφορών με βάση τις ΑΠΔ, θα γίνονται το αργότερο μέχρι και τα μέσα του  μεθεπόμενου μήνα από την λήξη υποβολής της Αναλυτικής περιοδικής δήλωσης (ΑΠΔ).
Το σχετικό κείμενο της εγκυκλίου έχει ως εξής:


ΘΕΜΑ : «Πάγια διαδικασία διενέργειας ελέγχων Δηλωθέντων – Καταβληθέντων»

Από την μελέτη των αντλούμενων από το Ο.Π.Σ./Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. στοιχείων προκύπτει ότι, αυξημένος αριθμός εργοδοτών δεν καταβάλλει εντός των προβλεπομένων προθεσμιών τις δηλωθείσες μέσω Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) ασφαλιστικές εισφορές.

Κατόπιν αυτού και προκειμένου να μην καθυστερεί η διαδικασία καταλογισμού των μη καταβληθεισών εισφορών καθώς και αυτή της λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξής τους, καθιερώνεται άμεσα (από τη λήψη του παρόντος) πάγια διαδικασία διενέργειας ελέγχων Δηλωθέντων – Καταβληθέντων σύμφωνα με τα κάτωθι:

Εργοδότες Κοινών Επιχειρήσεων

Αμέσως μετά τη λήξη του μήνα υποβολής των τριμηνιαίων Α.Π.Δ. και το αργότερο μέχρι το μέσο του μεθεπόμενου μήνα θα πρέπει να έχουν διενεργηθεί έλεγχοι Δηλωθέντων – Καταβληθέντων σε όλους τους εργοδότες κοινών επιχειρήσεων και να τους έχουν επιδοθεί οι αντίστοιχες Πράξεις Καταλογισμού.

Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία το αναλυτικό πλάνο ολοκλήρωσης των ελέγχων Δηλωθέντων – Καταβληθέντων διαμορφώνεται σε ετήσια βάση ως εξής :

• Έως 15 Μαρτίου για περιόδους απασχόλησης μέχρι και το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του προηγούμενου έτους

• Έως 15 Ιουνίου για περιόδους απασχόλησης μέχρι και το πρώτο ημερολογιακό τρίμηνο του τρέχοντος έτους

• Έως 15 Σεπτεμβρίου για περιόδους απασχόλησης μέχρι και το δεύτερο ημερολογιακό τρίμηνο του τρέχοντος έτους

• Έως 15 Δεκεμβρίου για περιόδους απασχόλησης μέχρι και το τρίτο ημερολογιακό τρίμηνο του τρέχοντος έτους

* Εφόσον η τελευταία ημέρα της προθεσμίας συμπίπτει με αργία μεταφέρεται στην αμέσως επόμενη εργάσιμη για το Δημόσιο ημέρα.

Τυχόν λανθασμένες εγγραφές Α.Π.Δ. θα πρέπει να διορθώνονται εγκαίρως, ώστε ακολούθως να είναι δυνατή η διενέργεια των εν λόγω ελέγχων.

Εργοδότες Οικοδομοτεχνικών έργων

Αμέσως μετά τη λήξη του μήνα υποβολής των μηνιαίων Α.Π.Δ. και το αργότερο μέχρι το μέσο του μεθεπόμενου μήνα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διενέργεια ελέγχων Δηλωθέντων – Καταβληθέντων σε όλους τους εργοδότες οικοδομοτεχνικών έργων και να τους έχουν επιδοθεί οι αντίστοιχες Πράξεις Καταλογισμού.

Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία το αναλυτικό πλάνο των ελέγχων Δηλωθέντων – Καταβληθέντων διαμορφώνεται σε ετήσια βάση ως εξής :

• Έως 15 Ιανουαρίου για περιόδους απασχόλησης μέχρι και τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους.

• Έως 15 Φεβρουαρίου για περιόδους απασχόλησης μέχρι και το Νοέμβριο του προηγούμενου έτους.

• Έως 15 Μαρτίου για περιόδους απασχόλησης μέχρι και το Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους

• Έως 15 Απριλίου για περιόδους απασχόλησης μέχρι και τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους

• Έως 15 Μαΐου για περιόδους απασχόλησης μέχρι και τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους

• Έως 15 Ιουνίου για περιόδους απασχόλησης μέχρι και τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους

• Έως 15 Ιουλίου για περιόδους απασχόλησης μέχρι και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους

• Έως 15 Αυγούστου για περιόδους απασχόλησης μέχρι και τον Μάιο του τρέχοντος έτους

• Έως 15 Σεπτεμβρίου για περιόδους απασχόλησης μέχρι και τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους

• Έως 15 Οκτωβρίου για περιόδους απασχόλησης μέχρι και τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους

• Έως 15 Νοεμβρίου για περιόδους απασχόλησης μέχρι και τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους

• Έως 15 Δεκεμβρίου για περιόδους απασχόλησης μέχρι και τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους

* Εφόσον η τελευταία ημέρα της προθεσμίας συμπίπτει με αργία μεταφέρεται στην αμέσως επόμενη εργάσιμη για το Δημόσιο ημέρα.

Επισημαίνεται ότι, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, κρίνεται απολύτως αναγκαία η καθολική και απαρέγκλιτη τήρηση των χρονικών ορίων και των οδηγιών του παρόντος Γενικού Εγγράφου.

Υπεύθυνοι για την τήρηση των όσων ορίζονται στο παρόν Γενικό Έγγραφο είναι οι Διευθυντές των Υποκαταστημάτων και οι Προϊστάμενοι των Τμημάτων Εσόδων.


TAXHEAVEN

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Ηλεκτρονικά τιμολόγια


Ενα βήμα πιο κοντά στα ηλεκτρονικά τιμολόγια.

Monday July 04, 2011 10:30 AM

Με την ηλεκτρονική τιμολόγηση θα καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή (μη απόδοση ΦΠΑ, πλαστά παραστατικά), ενώ για την αγορά θα σημάνει εξοικονόμηση κόστους 1,2 δισ. ευρώ καθώς οι επιχειρήσεις δε θα είναι υποχρεωμένες να διατηρούν αποθήκες για την αρχειοθέτησή τους και θα μειώνουν δραστικά το χρόνο ενασχόλησης με την παραδοσιακή τιμολόγηση.

Στην άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων για την καθιέρωση των ηλεκτρονικών τιμολογίων στις συναλλαγές που κάνουν οι επιχειρήσεις μεταξύ τους, αλλά και με το Δημόσιο προχωρά η κυβέρνηση.

Με την ηλεκτρονική τιμολόγηση θα καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή (μη απόδοση ΦΠΑ, πλαστά παραστατικά), ενώ για την αγορά θα σημάνει εξοικονόμηση κόστους 1,2 δισ. ευρώ καθώς οι επιχειρήσεις δεν θα είναι υποχρεωμένες να διατηρούν αποθήκες για την αρχειοθέτησή τους και θα μειώνουν δραστικά το χρόνο ενασχόλησης με την παραδοσιακή τιμολόγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Έθνους" σχετική πρωτοβουλία έχει αναλάβει ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοϊδης που έγινε αποδέκτης αιτημάτων και προτάσεων επιχειρηματιών, μεταξύ αυτών και του ΣΕΒ. Έχει ήδη κάνει επαφές με τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππα.

Το θέμα χειρίζονται ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Σ. Κομνηνός και ο υφυπουργός Π. Τζωρτζάκης σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, που ετοιμάζει σχετική εγκύκλιο (ΠΟΛ).

Το πρώτο και κυριότερο βήμα που αναμένεται να ορίζεται με τη σχετική εγκύκλιο θα είναι η κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης έντυπων δελτίων αποστολής και να δίνεται η δυνατότητα της ηλεκτρονικής. Επίσης, το δεύτερο βήμα θα είναι η υποχρέωση της συναλλαγής δημοσίου - επιχειρήσεων με ηλεκτρονικά τιμολόγια (κρατικές προμήθειες).

Όπως αναφέρουν πηγές στο "Έθνος' κάθε χρόνο εκδίδονται 250 εκατομμύρια τιμολόγια εξ αυτών μόλις τα 7 εκατομμύρια ηλεκτρονικά.

Αν και με κοινοτική οδηγία που έχει ισχύ από το 2004 υπάρχει η υποχρέωση εφαρμογής της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, εντούτοις στη χώρα μας σωρεία εμποδίων και φορολογικών ασαφειών αλλά και τα ελλιπή μηχανοργωμένα συστήματα των φορολογικών υπηρεσιών αποθαρρύνουν τους επιχειρηματίες.

Πρόσφατη μελέτη του ΣΕΒ έχει εντοπίσει τα αντικίνητρα:

1. Δεν υπάρχει ηλεκτρονική διασύνδεση κρατικών φορέων (π.χ. ΓΓΠΣ) με τους εκδότες παραστατικών (τιμολογίων και δελτίων αποστολής) και συνεπώς δεν μπορεί να γίνει άμεση διασταύρωση στοιχείων, να ελεγχθεί η ροή του ΦΠΑ και να υπάρξει αυτόματος και άμεσος έλεγχος τιμολογίων.

2.Ασάφειες ως προς την εξίσωση ηλεκτρονικού και έγχαρτου τιμολογίου, το πλαίσιο ψηφιακών υπογραφών, και ως προς τις διαδικασίες έκδοσης τιμολογίων και ελέγχου.

3. Διατήρηση του δελτίου αποστολής στην παραδοσιακή έντυπη μορφή.

4. Ασυμβατότητα με πρότυπα προηγμένων ηλεκτρονικών υπογραφών.

· Ο σχεδιασμός έως σήμερα αποτελεί μια κλειστή λύση για την Ελλάδα και δεν έχει ακολουθήσει μια προτυποποιημένη μέθοδο υλοποίησης των ηλεκτρονικών υπογραφών

· Δεν διασφαλίζεται η διαλειτουργικότητα τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο, ειδικότερα στην περίπτωση συναλλαγών που περιλαμβάνουν ΦΠΑ

Μείωση κατά 60% του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων θα σημάνει η καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒ για μία εταιρία που απασχολεί 5.000 άτομα προσωπικό η έκδοση ενός τιμολογίου με τον παραδοσιακό τρόπο κοστίζει 11,10 ευρώ. Συμπεριλαμβάνονται εκτύπωση- δημιουργία φακέλου και αποστολή (3,90 ευρώ), υπενθυμίσεις πληρωμών (0,50 ευρώ), οικονομική διαχείριση (4,50 ευρώ), αρχειοθέτηση (2,20 ευρώ).

Με την ηλεκτρονική τιμολόγηση το κόστος της επιχείρησης κατεβαίνει στα 4,70 ευρώ.

Το ίδιο τιμολόγιο στον παραλήπτη κοστίζει 17,60 ευρώ. Συμπεριλαμβάνονται η λήψη (1,10 ευρώ), εισαγωγή κωδικοποιήσεων (3 ευρώ), επικύρωση και διασταύρωση (4 ευρώ), διαχείριση διαφωνιών (2,50 ευρώ), πληρωμές - οικονομική διαχείριση (4,80 ευρώ), αρχειοθέτηση (2,20 ευρώ) κ.ο.κ. Με την ηλεκτρονική τιμολόγηση το κόστος του παραλήπτη μειώνεται στα 6,70 ευρώ.

Το συνολικό κόστος για την αγορά με την παραδοσιακή τιμολόγηση είναι 1,7 δισ. ευρώ, και με την ηλεκτρονική πέφτει στα 600 εκατ. ευρώ.
Πηγη ημερησια

Θα χτίζουν όπου θέλουν για 50 χρόνια.

Οι όροι για την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας.
Γη και ύδωρ στους επενδυτές που θα αξιοποιήσουν τη δημόσια ακίνητη περιουσία, με σοβαρές παρεκκλίσεις από τη χωροταξία και την πολεοδομική νομοθεσία, προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος που ανοίγει το χορό των αποκρατικοποιήσεων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ακόλουθα σημεία του νόμου, τα οποία δημοσιεύει το «Πρώτο Θέμα» και τα οποία θα χρειαστεί το επόμενο διάστημα να εξειδικεύσουν οι συναρμόδιοι υπουργοί:

Η επιχειρούμενη παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας για 50 χρόνια, χωρίς να διασφαλίζεται ο σεβασμός στον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους, που προμηνύει το ξεπούλημά τους σε ιδιώτες.
Η καθιέρωση υπερδιπλάσιων συντελεστών δόμησης για τις εκτός σχεδίου περιοχές, ανοίγοντας το δρόμο σε τουριστικές επιχειρήσεις, εμπορικά κέντρα κλπ.]
Προβλέπονται μεγάλες παρεκκλίσεις από τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό και στο ύψος των κτιρίων, το οποίο μπορεί επίσης να τροποποιείται κατά το δοκούν με προεδρικά διατάγματα.
Γκρίζες ζώνες προκύπτουν στη σύσταση του θεσμού της «επιφάνειας». Αυτό σημαίνει ότι κάποιος θα έχει το δικαίωμα να χτίζει στην επιφάνεια μιας έκτασης, χωρίς να έχει την ιδιοκτησία. Με τον τρόπο αυτό η έκταση θα παραμείνει δημόσια, αλλά ο ιδιώτης ια την εκμεταλλεύεται για 50 χρόνια.
Ο νόμος χαλαρώνει τους όρους δόμησης σε εκτάσεις που θα εφαρμοστεί ο θεσμός της επιφάνειας, οι οποίες θα μπορούν να αποκλίνουν από τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό κάθε περιοχής.
Τέλος, οι οικοδομικές άδειες εγκαταστάσεων που εμπίπτουν σε αξιοποίηση ακινήτων δημόσιας περιουσίας χορηγούνται από τον υπουργό Περιβάλλοντες μέσα σε 60 ημέρες από την υποβολή πλήρους φακέλου στη Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριοδομικών Κανονισμών του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Πηγή Newsbeast.gr

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Πορτογαλία: Έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα


Την επιβολή «έκτακτης εισφοράς» ίσης με το 50% του 14ου μισθού σε όλα τα μηνιαία εισοδήματα άνω του κατωτάτου μισθού ανακοίνωσε η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Πορτογαλίας.
«Η κυβέρνηση προετοιμάζει την υιοθέτηση μιας έκτακτης μορφής εισφοράς, με σκοπό την δημοσιονομική προσαρμογή, που αφορά όλα τα φορολογούμενα εισοδήματα» δήλωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πάσος Κοέλιο στο πλαίσιο της τετραήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του.
«Το μέτρο, που η οριστική μορφή που θα έχει είναι ακόμη υπό επεξεργασία, θα υποβληθεί προς ψήφιση μέσα στις δύο ερχόμενες εβδομάδες. Είναι ένα πρόσκαιρο μέτρο και το ποσό που αφορά θα ισοδυναμεί με το 50% του 'δώρου' των Χριστουγέννων, με την εξαίρεση, όμως, της φορολόγησης του κατώτατου μισθού» πρόσθεσε.
Η πορτογαλική κυβέρνηση, που θα ενισχυθεί με σταδιακό δανεισμό συνολικώς 78 δισ. ευρώ απ την ΕΕ και τον ΔΝΤ έχει δεσμευθεί να συρρικνώσει το δημόσιο έλλειμμα φέτος στο 5,9% του ΑΕΠ -από 9,1% του ΑΕΠ που έφθασε πέρυσι τον Δεκέμβριο.
Η κοινοβουλευτική διαδικασία της ψήφου επί των προγραμματικών δηλώσεων, που ξεκίνησε την Τρίτη, θα ολοκληρωθεί αργά αύριο Παρασκευή.