Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Οι ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα.

Ποια είναι τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών.

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για την τακτοποίηση των καταπατημένων εκτάσεων αναμένεται να περιλαμβάνει το νέο πακέτο της διευθέτησης των παρανομιών και παραβιάσεων χρήσης γης.

Το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει όσο το δυνατό περισσότερα χρήματα αποφάσισε να προχωρήσει σε ρύθμιση, για την «τακτοποίηση» των καταπατημένων εκτάσεων ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε χιλιάδες καταπατητές έναντι τιμήματος να αποκτήσουν τίτλους κυριότητας για τα ακίνητα (δημόσια και ανταλλάξιμα) που κατέχουν αυθαίρετα.

Δηλαδή, ανάλογα με την περιοχή, την αντικειμενική αξία, την έκταση και τα χρόνια καταπάτησης θα υπολογιστεί η αποζημίωση, την οποία θα πληρώσουν οι καταπατητές.

Η αποζημίωση θα βεβαιώνεται αυτόματα στον αυθαίρετο χρήστη μέσω του Taxis. Τα πρωτόκολλα αποζημίωσης οριστικοποιούνται μετά την πάροδο 30 ημερών αν ο καταπατητής δεν προχωρήσει σε ένδικα μέσα. Τότε βεβαιώνεται το χρέος στην εφορία μέσω του Taxis.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε διαγωνισμό για την πλήρη ψηφιοποίηση όλων των δημοσίων και ιδιωτικών κτημάτων. Περισσότερα από 90.000 δημόσια κτήματα, 41.000 ανταλλάξιμα, 40.000 απαλλοτριώσεις, 6.500 προκαθορισμένοι αιγιαλοί και το σύνολο της εδαφικής επιφάνειας της χώρας θα αναρτηθεί σε ειδική ηλεκτρονική σελίδα.

Οι δυο ομάδες ακινήτων αφορούν σε:

- Δημόσια κοινής χρήσης, τα οποία είναι εκτός συστήματος συναλλαγής.
- Ιδιωτικά.

Σε αυτά εντάσσονται τα δημόσια κτήματα που περιήλθαν στο δημόσιο από τη διαδοχή του οθωμανικού κράτους (Συνθήκη Λονδίνου 6/7/1827 και Πρωτόκολλα εγγυητριών δυνάμεων (4/4/1826 και 22/3.1829), αποκτήθηκαν με νόμιμο τίτλου ή αναγκαστική απαλλοτρίωση, εγκαταλειμμένα από τους ιδιοκτήτες τους μετά την παρέλευση 10ετίας που έγινε η κατάληψη από το δημόσιο, αδέσποτα και χωρίς κληρονόμους αποβιωσάντων πολιτών, καθώς και γήπεδα (φυσικές ή τεχνητές προσχώσεις στη θάλασσα, μεγάλη λίμνη, πλεύσιμα ποτάμια ως παλαιός αιγιαλός ή παλαιά όχθη ή μετά από καθορισμό ορίων αιγιαλού, παραλίας και παλιού αιγιαλού ή όχθης, παράχθιας ζώνης και παλιάς όχθης).

Ως ιδιωτικά λαμβάνονται ακόμα τα ανταλλάξιμα (από ανταλλαγές ελληνοτουρκικών πληθυσμών και όσα εγκατέλειψαν οι μουσουλμάνοι), εθνικά κληροδοτήματα (κοινωφελή ιδρύματα, κεφάλαια αυτοτελούς διαχείρισης, άμεσης διαχείρισης), σχολάζουσες κληρονομιές (όταν δεν υπάρχει κληρονόμος ή αμφισβητείται ο κληρονόμος).

Στα πλαίσια αυτά, προχωρούν και σε σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων. Κάθε ακίνητο θα εντοπίζεται στον ψηφιακό χάρτη και αυτόματα θα υπολογίζεται η «προτεινόμενη τιμή» η οποία θα αποτελεί τη βάση υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας.

Πηγή Newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου