Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

ΟΟΣΑ: Οι οίκοι αξιολόγησης επιδεινώνουν την κρίση

Σκληρή κριτική στους οίκους αξιολόγησης άσκησε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κατηγορώντας τους για επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη καθώς, όπως υποστηρίζει, παράγουν "αυτοεκπληρούμενες προφητείες".

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική La Stampa, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Pier Carlo Padoan ανέφερε χαρακτηριστικά «Τελευταία οι οίκοι αξιολόγησης επιβεβαίωσαν ότι είναι «προκυκλικοί» και παράγουν “αυτοεκπληρούμενες προφητείες”».

Ο αξιωματούχος του ΟΟΣΑ υποστήριξε ότι στην πραγματικότητα οι οίκοι αξιόλογης δεν διαβιβάζουν πληροφορίες αλλά «εκφέρουν κρίσεις, επιταχύνοντας τις τάσεις που ήδη υπάρχουν». «Είναι σαν να τιμωρείς κάποιον που είναι στο χείλος του γκρεμού. Επιδεινώνουν την κρίση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Padoan.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δεύτερου πακέτου διάσωσης προς την Πορτογαλία ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς για αυτό. «Οι χώρες χρειάζονται χρόνο ώστε τα σχέδια εξυγίανσης των οικονομικών τους να παράξουν αποτελέσματα», υπογράμμισε ο Padoan.

Τέλος, ο αξιωματούχος του Οργανισμού εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το ευρώ δεν βρίσκεται σε κίνδυνο και ότι η κρίσης θα επιλυθεί με μια ενίσχυση των ευρωπαϊκών θεσμών.


Πηγή: Capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου