Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Ποιες αλλαγές θα δρομολογηθούν τις επόμενες εβδομάδες και τι ακολουθεί σε ό,τι αφορά το φορολογικό καθεστώς.




Σε δύο φάσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση να προωθήσει τις αλλαγές στηφορολογία, σύμφωνα με πληροφορίες, όπως προκύπτει από τη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τους αρμόδιους υφυπουργούς και υπηρεσιακά στελέχη της κυβέρνησης.
 
Συγκεκριμένα, εντός των αμέσως επόμενων εβδομάδων, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο για την απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, μία μεταρρύθμιση για την οποία υπάρχει μεγάλη συναίνεση από τα περισσότερα κόμματα της Βουλής.
 
Σε δεύτερη φάση και μέχρι τον Μάρτιο, θα ολοκληρωθούν οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς με τη θέσπιση των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης των επαγγελματιών, την απλοποίηση της φορολογίας ακινήτων, την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών και ενδεχομένως και τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι συνολικά οι αλλαγές αυτές δεν θα οδηγούν σε απώλεια φορολογικών εσόδων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μελετάται η κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή φορολόγησης στα νησιά, ενώ αλλαγές σχεδιάζονται και για τις επιστροφές ΦΠΑ στους αγρότες. Για τα ακίνητα μελετάται η εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών, παράλληλα με αλλαγές σε συντελεστές και αφορολόγητα όρια για φόρους μεταβίβασης, αγοράς πρώτης κατοικίας, κληρονομιών, δωρεών κ.λπ.
 
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί ένα ενιαίο «πόθεν έσχες» για το σύνολο των εισοδημάτων και συγκεκριμένα εξετάζεται η καθιέρωση ενός ειδικού εντύπου, στο οποίο θα καταγράφονται όλες οι δαπάνες και οι καταθέσεις, καθώς και το σύνολο των αποδείξεων και αποταμιεύσεων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα παρέχεται η δυνατότητα μικρής απόκλισης της τάξης του 15%.
 
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, φαίνεται να υπάρχουν σκέψεις να γίνει υποχρεωτική η κάρτα αποδείξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2012.
 
Εν τω μεταξύ, 12 δισ. ευρώ αναζητά το οικονομικό επιτελείο για να εκπληρωθεί ο στόχος που έχει τεθεί για το έλλειμμα φέτος. Για το θέμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όπου συζητήθηκε η πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού του 2011.
 
Μάλιστα, για το σκοπό αυτό έχει ήδη δοθεί εντολή στο ΣΔΟΕ να εντείνει τις πιέσεις προς τους οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου