Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Παπανδρέου: Δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση και ψήφο εμπιστοσύνης

Υπεραμύνθηκε των επιλογών της κυβέρνησης του, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, για τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής χαρακτηρίζοντας την, ως νέα εποχή για την Ευρώπη και την Ελλάδα

“Η Ευρώπη πήρε ενωμένη την απόφαση. Εξασφαλίσαμε σημαντική μείωση του χρέους μας , που θα μειώσει και τις δυσκολίες κάθε ελληνικής οικογένειας. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα συμβεί εάν η ΚΟ δεν είχε σταθεί στο ιστορικό ύψος των στιγμών” είπε ο πρωθυπουργός.

Επεσήμανε , ακόμη, ότι η συμφωνία απομακρύνει ανασφάλεια και μας δίνει την ευκαιρία να προχωρήσουμε σε αλλαγές χωρίς την ανησυχία για τη χρηματοδότησή τους.

“Δεν κλείνουμε τα αυτιά μας στην κριτική”, συνέχισε ο πρωθυπουργός. “Αλλά κάποιοι επιμόνως καλλιεργούν φόβους. Λιτότητα φέρνουν τα χρέη. Οι αγορές θα ανοίξουν όταν πειστούν ότι μπορούμε να διαχειριστούμε τα χρέη μας. Θα πρέπει να έχουμε πλέον πρωτογενή πλεονάσματα”.

Σε ότι αφορά την επιτήρηση, ο πρωθυπουργός, τόνισε: Είμαστε συνεχώς από το 2004 με μικρή διακοπή, που δεν έπρεπε να υπάρξει. Τότε στηλιτεύαμε τη κυβέρνηση για την αλχημεία καταγραφής αναδρομικά των αμυντικών δαπανών και εξοπλισμών, ως παραγγελίες και όχι οι παραλαβές για να φορτώσουν πίσω στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ελλείμματα που δεν είχαμε δημιουργήσει. Η επιτήρηση για δεύτερη φορά, έγινε για τον προϋπολογισμό του 2009.

Χρειάζεται εποπτεία, γιατί υπήρχαν χώρες που έδιναν πλαστά στοιχεία. Ήρθε για πολλούς συγκεκριμένους λόγους. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε”.

“Δεν πρόκειται να δεχθούμε αμφισβήτηση του πατριωτισμού μας από κανέναν, ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. Όσοι νομίζουν ότι θα κερδοσκοπήσουν με διαχωρισμούς πατριωτών ή μη, ή την προσβολή συμβόλων, υπονομεύουν το δημοκρατικό πλαίσιο, που αποτελεί κατάκτηση των αγώνων του λαού αλλά και του Κινήματος του ΠΑΣΟΚ. Δεν δικαιολογώ τη βία, συμμεριζόμαστε την οργή του κόσμου. Την έχουμε και εμείς για όσα παραλάβαμε. Να δουν βαθιά την Ιστορία. Μόνο όταν είμαστε ενωμένοι, θα τα καταφέρουμε. Πατριωτισμός δεν είναι φυγή, χωρίς πρόταση”.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Ο Γ. Παπανδρέου , τόνισε με έμφαση ότι δεν τελείωσε η προσπάθεια και η επίλυση του προβλήματος της κρίσης, θέλει πολύ δουλειά, αναφέροντας ως προτεραιότητες:

•Νέο σχέδιο για τη λειτουργία του κράτους.
•Νέο πειθαρχικό Δίκαιο στο Δημόσιο.
•Ψηφιοποίηση - ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
•Νέο οικονομικό τοπίο - ανάπτυξη
•Επιτάχυνση του ΕΣΠΑ
•Ανάπτυξη με αιχμή του δόρατος το κλάδο της Ενέργειας
•Αναβάθμιση της παιδείας
•Σύστημα Υγείας με σεβασμό στον πολίτη
•Αλλαγές στους θεσμούς: ευνομία, διαφάνεια, πόθεν έσχες για όλους - δημοσιογράφους, δικαστές, δημόσιους λειτουργούς
•Αναθεώρηση του Συντάγματος
•Αλλαγές στη Δικαιοσύνη
•Καταπολέμηση φοροδιαφυγής
Η βία δεν υπηρετεί την πατρίδα

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα έκτροπα που συνέβησαν κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

“Θέλει η πλειοψηφία της χώρας, αστάθεια και χάος; Θέλει τον εθνικό διχασμό; Εάν συμπεριφερόμαστε με βια απέναντι στους εκλεγμένους εκπροσώπους του ελληνικού λαού,
υπονομεύοντας βασικούς δημοκρατικούς θεσμούς. Είναι ηρωισμός η μούτζα; Ποιος πραγματικά πιστεύει σε αυτές τις λύσεις;”, τόνισε.
“Δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό κανενός. Η βια δεν υπηρετεί την πατρίδα, ούτε ο διχασμός, ούτε η λασπολογία. Λαϊκά δικαστήρια θα έλυναν το πρόβλημα; Υπάρχει αυτονόητη απάντηση. Προσπάθεια απαλλαγής από δάνειες δυνάμεις, αυτό είναι πατριωτισμός”, επεσήμανε.

“Είμαστε αντιμέτωποι με συνασπισμό δυνάμεων που στοχεύουν στο κέρδος από χάος της χώρας, με την επιστροφή στη δραχμή” είπε στη συνελχεια, συμπληρώνοντας ότι “Θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας. Δεν εγκαταλείπουμε τη μάχη.
Απευθύνομαι στην ΝΔ και στην συνεπικουρούμενη από την Αριστερά δυνάμεις, να κοιτάξει την Ιστορία. Πάντα χάσαμε όταν "παίξαμε" με την λαϊκή οργή. Παραμένουν στο τραπέζι οι προτάσεις για την συνεργασία με δυνάμεις , όχι όμως για να μοιράσουμε εξουσίες.

Δημοψήφισμα και ψήφος εμπιστοσύνης

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφαση του να πάει σε δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση, ενώ αμέσως μετά δήλωσε ότι θα ζητήσει και ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

"Θέλουμε να δημιουργήσουμε θεσμούς που θα αποπνέουν την αίσθηση ότι είναι θεσμοί για τον πολίτη. Εμπιστοσύνη στους θεσμούς, με συμμέτοχο τον πολίτη. Γιαυτό η δημοκρατική διαδικασία είναι η κατάθεση της θέσης του πολίτη. Δημοψήφισμα για τη Νέα Σύμβαση. Καλείται ο πολίτης να ανταποκριθεί σε μια εθνική ευθύνη. Να αποφασίσει για τη χώρα και τον λαό. Δεν αποτελεί υπεκφυγή, η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Χρειάζεται να υλοποιηθεί. Εάν δεν τη θέλει ο λαός, δεν θα υλοποιηθεί. Να μιλήσει εκείνος με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ.
Η εντολή θα μας δεσμεύσει όλους. Η κυβέρνηση διαθέτει τη δεδηλωμένη. Όχι σε εκλογές. Θα διαιρούσε τον λαό και τις προσπάθειες της κυβέρνησης", είπε ο Γ. Παπανδρέου.

Αμέσως, μετά ο πρωθυπουργός , ανέφερε “Ζητώ και ψήφο εμπιστοσύνης. Υπάρχουν νέα δεδομένα από τον Ιούλιο.Η προσπάθεια θα στηριχθεί σε εσάς. Είναι αναγκαία η έκφραση εμπιστοσύνης στην πολιτική, που θα ακολουθηθεί".

24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου