Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Καταθέσεις εξωτερικού-δικαιολογητικά


To   Υπουργείο  Οικονομικών  με κατεπείγουσα εγκύκλιό του δίνει οδηγίες στις Δ.Ο.Υ.   αλλά και στους  24.710 φορολογούμενους  που έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό  το  διάστημα  2009-2011  ,  για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να δηλωθούν όλα τα εισοδήματα των περασμένων ετών για να δικαιολογηθούν φορολογικά τα παραπάνω εμβάσματα.
Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Δίνεται   δε  η    δυνατότητα δικαιολόγησης των εμβασμάτων ακόμη και με εισοδήματα ή έσοδα που αποκτήθηκαν πριν από   το  2.000 .
 Όπως αναφέρεται στις  οδηγίες που δίνετε για τον χειρισμό των υποθέσεων αυτών με το αριθ. πρωτ.: ΓΔ ΦΟΡΕΛ/ ΔΗΜΕΣ 1166494 ΕΞ 30.11.2012   έγγραφο  του  ΥΠΟΙΚ   και  που  αναρτήθηκε  στο   διαδίκτυο στις   21/1/2013,
στο πλαίσιο υλοποίησης διασταυρώσεων στοιχείων και προκειμένου να αξιοποιηθούν τα στοιχεία που προέκυψαν από τον έλεγχο των εμβασμάτων του εξωτερικού των χρήσεων 2009 έως και 2011, με τα δηλωθέντα εισοδήματα των φορολογουμένων από τη χρήση 2003 και εφεξής, η Γ.Γ.Π.Σ. έστειλε σχετικές προσκλήσεις υπογεγραμμένες από το Γενικό Δ/ντή Φορολογικών Ελέγχων & Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων  προκειμένου οι εν λόγω φορολογούμενοι να ενημερώσουν την ειδική εφαρμογή στην  σχετική ηλεκτρονική  διευθ/νση  (Επιλογή «Υπηρεσίες προς πολίτες», «(Είσοδος στην εφαρμογή υποβολής/ανάκτησης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος  Ε1») της Γ.Γ.Π.Σ., με δεδομένα από τα οποία προκύπτουν τα πλεονάζοντα κεφάλαια των προηγούμενων ετών.
Μετά την παραλαβή της ως άνω πρόσκλησης ο φορολογούμενος χρησιμοποιώντας τους Κωδικούς πρόσβασής του για το TAXISNET, θα εισέρχεται στην ως άνω ειδική εφαρμογή και θα συμπληρώνει σχετική κατάσταση προσδιορισμού του πλεονάζοντος κεφαλαίου που σχηματίζεται από δηλωθέντα εισοδήματα και λοιπά χρηματικά ποσά, (ακολουθώντας τις οδηγίες που ήδη έχουν αναρτηθεί στην εφαρμογή), διακεκριμένα για κάθε διαχειριστική περίοδο, εντός της οριζόμενης από την πρόσκληση που στάλθηκε από τη Γ.Γ.Π.Σ., προθεσμίας.

Επίσης θα καταχωρεί αναλυτικά στο οικείο έτος τα στοιχεία με τα εμβάσματα και στοιχεία τυχόν συνδικαιούχων.
Εντός της ίδιας ως άνω προθεσμίας και πριν την οριστικοποίηση της κατάστασης προσδιορισμού κεφαλαίου, ο φορολογούμενος δύναται, εφόσον συντρέχει περίπτωση, να υποβάλλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και κατά τις κείμενες διατάξεις, μέχρι και το χρόνο μεταφοράς των χρηματικών ποσών στο εξωτερικό, προκειμένου να μειώσει την προκύπτουσα διαφορά εισοδήματος

Επομένως, εφόσον το επιθυμεί, δίνεται η δυνατότητα στο φορολογούμενο να προσδιορίσει ο ίδιος την τυχόν προκύπτουσα διαφορά εισοδήματος, η οποία θεωρείται «προσαύξηση περιουσίας» και η οποία θα φορολογηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις στις διαχειριστικές περιόδους που μεταφέρθηκαν χρηματικά ποσά στο εξωτερικό, (ήτοι στις χρήσεις 2009, 2010 και 2011), υποβάλλοντας για τις χρήσεις αυτές ηλεκτρονικά συμπληρωματικές δηλώσεις. Σε περίπτωση αμφισβήτησης από το φορολογούμενο, του χρόνου της προσαύξησης περιουσίας, δύναται ο ίδιος να αποδείξει ότι ο χρόνος αυτός είναι διάφορος από αυτόν που διαπιστώθηκε από την διασταύρωση των διαθέσιμων στοιχείων της Γ.Γ.Π.Σ. δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Επί πλέον ο φορολογούμενος εντός της οριζόμενης προθεσμίας από την πρόσκληση, που στάλθηκε από τη Γ.Γ.Π.Σ., θα πρέπει να καταθέσει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ πλήρη φάκελο δικαιολογητικών που θα περιλαμβάνει:

1. Στοιχεία που να αποδεικνύουν το ακριβές ποσό του εμβάσματος στο εξωτερικό ή να τεκμηριώνουν ότι όλο το έμβασμα δεν ανήκει στο πρόσωπο που εμφανίζεται στα στοιχεία των Τραπεζών καθώς και πλήρη στοιχεία των συνδικαιούχων του εμβάσματος.

2. Όλα τα αντίγραφα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και των εκκαθαριστικών που έχουν υποβληθεί τουλάχιστον μέχρι το οικον. έτος 2004, εφόσον επικαλείται διαθέσιμα κεφάλαια για τα έτη αυτά

3. Τυχόν αντίγραφα αρχικών ή συμπληρωματικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν με την ανωτέρω διαδικασία με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

4. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι στην ειδική εφαρμογή της Γ.Γ.Π.Σ. θα συμπληρώσουν αθροιστικά το οικ. έτος 2000 στοιχεία και προηγούμενων χρόνων (1999, 1998 κ.λπ.) όπως αναγράφεται στις οδηγίες χρήσης της εφαρμογής, στο φάκελο δικαιολογητικών που θα υποβάλλουν στη Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να συμπεριλάβουν και χειρόγραφη κατάσταση όμοια με αυτήν της ειδικής ως άνω εφαρμογής, στην οποία θα εμφανίζονται αναλυτικά ανά έτος τα ποσά που αναγράφονται συγκεντρωτικά το οικ. έτος 2000.

Για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση της διαδικασίας, οι Προϊστάμενοι των Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να μεριμνήσουν για την οργάνωση, την επεξεργασία και τον έλεγχο των υποβαλλόμενων φακέλων των εν λόγω φορολογουμένων και πιο συγκεκριμένα:                   

1. Να ορίσουν υπάλληλο για την παροχή οδηγιών στους φορολογούμενους καθώς και την παραλαβή, έλεγχο και την κατά προτεραιότητα άμεση εκκαθάριση των υποβληθεισών ως άνω δηλώσεων. εφόσον επιβεβαιώνεται με την επίδειξη της πρόσκλησης, ότι πρόκειται για φορολογούμενο με έμβασμα στο εξωτερικό.

2. Να γίνει έρευνα στο αρχείο για τυχόν εκκρεμείς αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις των εν λόγω φορολογημένων και να εκκαθαριστούν άμεσα, για να μη υπάρχουν διαφορές που θα οδηγήσουν σε αύξηση των υποθέσεων που θα ελεγχθούν υποχρεωτικά.

3. Να καταχωρήσουν τους υποβληθέντες φακέλους σε ηλεκτρονική εφαρμογή της ΓΓΠΣ, και να δημιουργήσουν χωριστό αρχείο, για την περαιτέρω επεξεργασία αυτών .

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ  :
       Πρέπει  από  το  ΥΠΟΙΚ   να  δοθεί  μια  σχετική  παράταση  ,  όπως  και  πολλοί  Σύλλογοι  φοροτεχνικών  το  ζητούν  ,   για  τους  παρακάτω  εύλογους  λόγους :

1. H συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών για τη δικαιολόγηση εισοδημάτων που έχουν απαλλαγεί της φορολογίας ή έχουν φορολογηθεί με ειδικό τρόπο προηγούμενων χρήσεων και δεν είχαν δηλωθεί στις αρχικές δηλώσεις απαιτεί   αρκετό χρόνο,( βεβαιώσεις  Τραπεζών  , πινάκια  χρηματιστηριακών  εταιριών κ.λ.π. 
2. Πολλοί   φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ατομικές επιχειρήσεις έστειλαν εμπορικά εμβάσματα στο εξωτερικό για πληρωμή εισαγωγών τους στους προμηθευτές και η συλλογή των στοιχείων αυτών και η δημιουργία σχετικών φακέλων για τρία έτη προς τις Δ.Ο.Υ. είναι χρονοβόρος.
3.  Για  μας  τους    οι Λογιστές – Φοροτεχνικούς  προστίθεται  ένα  ακόμη  βάρος  που   απαιτεί έρευνα και μελέτη  καθώς  και  οι  εκλεκτικές  Υπηρεσίες  πιστεύουμε  ότι  δεν  έχουν  προλάβει  ακόμη  να  οργανωθούν  όπως  αναφέρεται  στις  παραπάνω  οδηγίες  .

                                      Ομάδα  εργασίας  του  Μ.Ν.Τ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου