Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

"Εισοδηματικά κριτήρια για τις εκπτώσεις φόρων - Ποιά σενάρια εξετάζονται για τους μισθωτούς - Έκπτωση για τις εισφορές των επαγγελματιών - Φοροαπαλλαγές: Δραματικές οι περικοπές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις"


«Τα πάνω κάτω στη φορολογία εκατομμυρίων πολιτών θα φέρουν οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση με την κατάργηση αρκετών φοροαπαλλαγών, τη μείωση της έκπτωσης φόρου για κάποιες άλλες και την ενίσχυση τρίτων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της τρόικας για αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

 Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να βελτιώσει σημαντικά τη διάταξη με την οποία περίπου 1.000.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες έχουν σήμερα πολύ μικρή έκπτωση φόρου από το ποσό της δαπάνης των εισφορών που καταβάλλουν σε ταμεία ασφάλισής τους. 



Το νέο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών  είναι το εξής: Το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών για επαγγελματίες και επιτηδευματίες να μη λαμβάνεται υπόψη ως εκπιπτόμενη δαπάνη που δηλώνεται στο βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης στους κωδικούς 053 (υπόχρεος) και 054 (σύζυγος) αλλά να θεωρείται επαγγελματική δαπάνη και να μειώνει ανάλογα τα καθαρά κέρδη του επαγγελματία ή του επιτηδευματία, αφού θα αναγράφεται πλέον στο έντυπο Ε3.

Άλλωστε, όπως αναφέρει κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι μισθωτοί αφαιρούνται στο σύνολό τους από το εισόδημα, κάτι αντίστοιχο δηλαδή που θα γίνει και για τους επαγγελματίες όταν τις δηλώσουν ως δαπάνες στο έντυπο Ε3.

Τι γίνεται όμως με τις υπόλοιπες φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν κάθε χρόνο εκατομμύρια πολίτες;

Ένα από τα επικρατέστερα σενάρια που μελετάει το υπουργείο Οικονομικών είναι να εφαρμοστούν εισοδηματικά κριτήρια στις εκπτώσεις φόρων λόγω προσωπικών και άλλων οικογενειακών δαπανών.

Ειδικότερα, στην πρόταση που θα συζητηθεί στο υπουργείο Οικονομικών το επόμενο διάστημα είναι να εξακολουθήσουν να ισχύουν οι εκπτώσεις φόρου όπως εφαρμόζονται σήμερα για εκείνους που έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα ως 30.000 ευρώ. Στην περίπτωση που κάποιος έχει ετήσιο εισόδημα από 30.001 ευρώ ως 40.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα περιορίζεται κατά 50%, ενώ για ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ δεν θα ισχύει καμία έκπτωση φόρου για δαπάνες της οικογένειας.

Αν τώρα ο ίδιος φορολογούμενος εμφανίσει ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ, τότε με βάση τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών δεν θα έχει καμία έκπτωση φόρου.»

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου