Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Την αναστολή του φόρου υπεραξίας εξετάζει το Yπουργείο Οικονομικών




Σε αναστολή οδηγείται η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας, που επρόκειτο να ισχύσει στις αρχές του 2012, όπως προκύπτει από τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Π. Οικονόμου με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κ. Μποτόπουλο και τον πρόεδρο του Χ.Α., Σ. Λαζαρίδη. Οι εκπρόσωποι της κεφαλαιαγοράς εξήγησαν στον κ. Οικονόμου πως αφενός υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που δεν είναι λυμένα και αφετέρου η αντίδραση των ξένων επενδυτών, οι οποίοι δεν εξαιρούνται από την εν λόγω φορολόγηση, θα είναι ιδιαίτερα έντονη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Οικονόμου κατανόησε τα προβλήματα που επικαλέστηκαν οι δύο εκπρόσωποι της κεφαλαιαγοράς και δεσμεύθηκε πως εντός των χρονικών ορίων που έχουν απομείνει θα υπάρξουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Το θέμα που έχει προκύψει με τη διπλή φορολόγηση των ξένων θεσμικών επενδυτών απειλεί να οδηγήσει τον οίκο FTSE σε πιθανή υποβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην επόμενη αξιολόγηση που είναι προγραμματισμένη για τον Μάρτιο του 2012.

Να υπογραμμίσουμε ότι ο οίκος FTSE έχει τονίσει στη διοίκηση του Χ.Α. ότι η επόμενη αξιολόγησή του για την παραμονή του στις ώριμες αγορές τον Μάρτιο του 2012 θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την επίλυση του θέματος με τη διπλή φορολόγηση των ξένων επενδυτών από την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας, από το ξεκίνημα της νέας χρονιάς.

Eμπειροι χρηματιστές τονίζουν ότι η παραπαίουσα χρηματιστηριακή αγορά δεν μπορεί να παράξει φόρο υπεραξίας μετοχών καθώς οι τιμές των μετοχών έχουν επιστρέψει σε επίπεδα 1986-1987. Αρα, μέσα από τη συζήτηση που θα προκύψει, θα πρέπει να εκτιμηθεί η επιβολή ενός τέτοιου φόρου με παράλληλη άρση του φόρου 1,5 τοις χιλίοις που εφαρμόζεται σήμερα στο Χ.Α. στις πωλήσεις μετοχών, ο οποίος παράγει έστω και κάποια πενιχρά έσοδα για το Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι οι διατάξεις του άρθρου 16 του N. 3842/2010, των οποίων έχει αναβληθεί η εφαρμογή, προέβλεπαν ότι τα κέρδη που αποκτούν φυσικά και νομικά πρόσωπα από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χ.Α. υπόκεινται σε παρακράτηση, με συντελεστή 20%, αν οι μετοχές πωληθούν εντός τριών μηνών από την απόκτησή τους, 10% αν οι μετοχές πωληθούν μετά το διάστημα αυτό, αλλά πριν από την παρέλευση 12 μηνών, ενώ αν πωληθούν ύστερα από δώδεκα μήνες τα κέρδη αυτά απαλλάσσονται του φόρου.

Σημειώνεται ότι αν και η ΕΧΑΕ διαθέτει την υποδομή υπολογισμού του φόρου υπεραξίας των μετοχών δεν έχει καθορισθεί η αμοιβή της εταιρίας για τη διαδικασία υπολογισμού και παρακράτησης του φόρου υπεραξίας που θα αποδίδεται στο Δημόσιο. Παράλληλα, δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς θα διενεργείται η πιστοποίηση αποφυγής διπλής φορολόγησης και τι θα γίνεται με τις περιπτώσεις θεματοφυλακής πολλαπλών κωδικών. Τα θέματα αυτά αναμένεται να αποσαφηνίζονται με τη νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει σύντομα το Yπουργείο Οικονομικών.



Πηγή: www.express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου