Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Συμφωνία για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% - Μόνιμη η εποπτεία στην Ελλάδα.

Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις το «κούρεμα» για τους ιδιώτες επενδυτές που έχουν στην κατοχή τους ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου κλείδωσε τελικά στο 50% όπως έκαναν γνωστό ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.



Την ικανοποίησή τους για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης να μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας κατά 100 δισ. ευρώ με εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο 50% εξέφρασαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπεϊ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ειδικότερα,σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου ο κ. Ρομπεϊ υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή θα διασφαλίσει το στόχο να καταστεί βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας στο 120% έως το 2020.Σε ότι αφορά τη νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο τόνισε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να οριστικοποιηθεί έως το τέλους του 2011.

Δηλώσεις πρωθυπουργού


"Εχουμε τη δυνατότητα να κλείσουμε τους λογαριασμούς με το παρελθόν"
Χαρακτήρισε συμφωνία ως μία νέα "καλύτερη" συμφωνία 21ης Ιουλίου Χαρακτήρισε συμφωνία ως μία νέα "καλύτερη" συμφωνία 21ης Ιουλίου

"Επίτευγμα όλων των Ελλήνων" χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τη συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες, σχετικά με την απομείωση του ελληνικού χρέους, σε συνέντευξκη Τύπου που έδωσε αμέσως μετά από το πέρας των διαπραγματεύσεων.

"Εχουμε τη δυνατότητα να κλείσουμε τους λογαριασμούς της Ελλάδας με το παρελθόν. Να μπούμε σε μ ία εποχή αναπτυξιακή, βασισμένη στις δικές μας δυνάμεις".

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη σημερινή συμφωνία ως μία νέα "καλύτερη" συμφωνία 21ης Ιουλίου. "Πρόκειται για μία συμφωνία που έχει όλα τα πλεοινεκτήματα αυτής της 21ης Ιουλίου και δεν έχει τα μειονεκτήματα της".





Μέρκελ: Μόνιμη η εποπτεία στην Ελλάδα.


Στόχος είναι το ελληνικό χρέος το 2020 να είναι στο 120% προκειμένου να μπει η Ελλάδα στις αγορές.

Για ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας έκανε λόγο η η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις της Συνόδου Κορυφής.

Όπως ανέφερε η γερμνίδα καγκελάριος «το πρόγραμμα της Ελλάδας θα στηριχθεί στα στοιχεία της τρόικας. Θα υπάρχει ενισχυμένη εποπτεία, θα υπάρξει ένα μνημόνιο κατανόησης (ΜOU), η Ελλάδα θα παρακολουθείται, και θα υπάρχει μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα, δεν μπορεί να εμφανίζεται κάθε τρεις μήνες η τρόικα».

Στόχος όπως είπε είναι το ελληνικό χρέος το 2020 να είναι στο 120% προκειμένου να μπει η Ελλάδα στις αγορές.



Πηγή 24h.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου