Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Αρχική συμφωνία για νέο τριετές πρόγραμμα χρηματοδότησης της Eλλαδας


Μια αρχική συμφωνία για ένα νέο τριετές πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας με διάρκεια έως το 2014

συμφωνήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των υφυπουργών οικονομικών και αξιωματούχων των χωρών της Ευρωζώνης, που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη στη Βιέννη.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters, το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης θα προβλέπει σε ένα βαθμό τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, η οποία όμως θα είναι σε μικρό βαθμό ώστε να μην προκληθούν «πιστωτικές αναταράξεις»
Στο τηλεγράφημά του το Reuters δεν αναφέρει το ύψος του νέου πακέτου βοήθειας, σημειώνει ωστόσο ότι το νέο πακέτο λαμβάνει υπόψη του το χειρότερο σενάριο για τα έτη 2011 και 2012, δηλαδή ότι τις χρονιές αυτές η χώρα μας δε θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές για δανειοδότησή της.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες θα χρειαστεί χρηματοδότηση ύψους 27 δισ. ευρώ το 2011 και 38 δισ. ευρώ το 2012, ενώ οι λεπτομέρειες και το ακριβές ύψος της βοήθειας του πρόσθετου πακέτου θα καθοριστούν από τη συνέλευση του eurogroup στις 20 Ιουνίου.
Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters, το νέο πρόγραμμα θα προβλέπει συγκεκριμένες δεσμεύσεις της Ελλάδας για το διοικητικό καθεστώς ενός νέου φορέα που θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης του δημόσιου πλούτου, όπως επισης και σαφή χρονοδφιαγράμματα για τις αποκρατικοποιήσεις, δημειώνεται όμως ότι τελικά αυτές δε θα τελούν υπό ευρωπαϊκή ή διεθνή εποπτεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου