Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Αλλαγές στο επάγγελμα του λογιστή - φοροτεχνικού



            Σημαντικές αλλαγές στο επάγγελμα του λογιστή επιφέρει το πολυνομοσχέδιο σε σχέση με την επαγγελματική ταυτότητα, καθώς από τέσσερις τάξεις, μένουν μόνο οι Α' και Β', τις προϋποθέσεις χορήγησης της ταυτότητας 'Α και Β' τάξης και το περιεχόμενο της επαγγελματικής δραστηριότητας.

                Όπως αναφέρεται στις σχετικές διατάξεις, η επαγγελματική ταυτότητα   του   Λογιστή   Φοροτεχνικού   διακρίνεται  σε     επαγγελματική
ταυτότητα Λογιστή Φοροτεχνικού Α΄ και Β΄ τάξης.

             Επαγγελματική  ταυτότητα  Λογιστή   Φοροτεχνικού  Β΄ τάξης  χορηγείται  από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος στους κατόχους απολυτηρίου Γενικού Λυκείου στις ακόλουθες περιπτώσεις.

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Κάλυψη τεκμηρίου (πόθεν έσχες )


        Τώρα  που  πλησιάζουν  οι  ημερομηνίες  υποβολής  των  φορολογικών  δηλώσεων  , μετά  από  απαίτηση  πολλών  αναγνωστών  μας  , υπενθυμίζουμε , σε  γενικές  γραμμές , πως   μπορούμε  μέσα   στα  πλαίσια   του  νόμου  να   καλύψουμε  τεκμηρία  απόκτησης περιουσιακών   στοιχείων  μεγάλης  αξίας  (  ακίνητα,  αυτοκίνητα κ.α)   και    έτσι      να αποφύγουν τη καταβολή επιπλέον φόρου.
Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς η διαφορά μεταξύ του “πόθεν έσχες” και του δηλωθέντος εισοδήματος του φορολογούμενου μπορεί να καλυφθεί:

α) με πραγματικά εισοδήματα του ιδίου του φορολογουμένου της συζύγου του ή των προσώπων που συνοικούν και τον βαρύνουν και τα οποία απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται κατά ειδικό τρόπο ή δεν θεωρούνται εισόδημα

β) με χρηματικά ποσά που προέρχονται από εκποίηση περιουσιακών στοιχείων. Εδικά για τα ακίνητα ως τίμημα πώλησης λαμβάνεται εκείνη που αναγράφεται στο συμβόλαιο πώλησης ανεξάρτητα αν η αξία είναι μεγαλύτερη της αντικειμενικής. Με τα χρήματα που θα εισπράττει ο φορολογούμενος με βάση την τιμή αυτή μπορεί να καλύψει τη διαφορά ανάμεσα στο εισόδημα του και την δαπάνη που κατέβαλλε για την αγορά περιουσιακού στοιχείου μεγάλης αξίας

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

ΤΕΚΜΑΡΤΗ ΔΑΠΑΝΗ Ε.Ι.Χ. ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ


Για τον  προσδιορισµό  της συνολικής ετήσιας δαπάνης διαβίωσης του φορολογουμένου, της συζύγου του και των προσώπων που συνοικούν και τους βαρύνουν λαμβάνονται   πέραν  των  άλλων  και  η    ετήσια τεκµαρτή δαπάνη που υπολογίζεται µε βάση το ύψος των ετήσιων εξόδων συντήρησης και κυκλοφορίας επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης που προσδιορίζεται ανάλογα µε τους φορολογήσιμους ίππους του αυτοκινήτου και της συμμετοχής  της τεκμαρτής αυτής δαπάνης στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Στις  περιπτώσεις  εταιριών  ομόρρυθμων  ή  περιορισμένης  ευθύνης  ή  ανώνυμων   ή αστικών, καθώς και  των  κοινωνιών  και κοινοπραξιών  που  ασκούν  επιχείρηση  ή   επάγγελµα,  οι  οποίες έχουν στην κυριότητα ή στην κατοχή τους επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, η τεκµαρτή  δαπάνη που  αναλογεί  σε  αυτά  λογίζεται  ως  τεκμαρτή  δαπάνη  των:
1) Οµόρρυθµων  ή  απλών  εκτός  των  ετερορρύθμων  εταίρων ή  κοινωνών  ή µελών της κοινοπραξίας,  φυσικών  προσώπων,  µεριζόµενη   µεταξύ   αυτών  κατά  το  ποσοστό συμμετοχής   τους   στην  εταιρία,  προκειμένου  περί  οµόρρυθµων   ή  ετερόρρυθµων  ή αστικών  εταιριών  ή  στην κοινωνία  ή  στην κοινοπραξία.
2)  Των φυσικών προσώπων, µελών της   Ε.Π.Ε.  µεριζόµενη  µεταξύ  αυτών, κατά το ποσοστά συµµετοχής του καθενός στην εταιρία περιορισμένης ευθύνης, όταν οι διαχειριστές αυτής δεν είναι εταίροι της.
3) Των  διαχειριστών  της  εταιρίας περιορισµένης  ευθύνης  που  είναι  και  εταίροι  της, µεριζόµενη   µεταξύ  αυτών  κατά  το  ποσοστό  συµµετοχής  τους στην  εταιρία  περιορισµένης ευθύνης.
4)Των διευθυνόντων και εντεταλµένων  συµβούλων, διοικητών ανωνύµων εταιριών και προέδρων των διοικητικών συµβουλίων τους, µεριζόµενη ισοµερώς µεταξύ τους.
Αν στις πιο πάνω περιπτώσεις οι εταίροι των οµόρρυθµων ή ετερόρρυθµων ή περιορισµένης ευθύνης ή αστικών εταιριών, καθώς και των κοινωνιών ή κοινοπραξιών είναι νοµικά πρόσωπα, η τεκµαρτή δαπάνη που προκύπτει µε βάση τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης που έχουν στην κυριότητα ή την κατοχή τους λογίζεται ως τεκµαρτή δαπάνη των φυσικών προσώπων, που µετέχουν σε αυτά τα νοµικά πρόσωπα, σύµφωνα µε όσα ορίζονται στο προηγούµενο εδάφιο.
Για τα αλλοδαπά νοµικά πρόσωπα που δεν έχουν εγκατάσταση στην Ελλάδα, αλλά υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης µε βάση την παράγραφο 1 του άρθρου 107, καθώς και για τις αλλοδαπές επιχειρήσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της περίπτωσης δ του άρθρου 18, το ποσό της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης διαβίωσης που προκύπτει µε βάση αυτοκίνητα αυτής της περίπτωσης ιδιοκτησίας του αλλοδαπού νομικού προσώπου ή ιδιοκτησίας ή κατοχής γραφείου, υποκαταστήµατος ή πρακτορείου της αλλοδαπής επιχείρησης εγκατεστηµένου στην Ελλάδα, βαρύνει το πρόσωπο που εκπροσωπεί στην Ελλάδα το αλλοδαπό νοµικό πρόσωπο ή την αλλοδαπή επιχείρηση ή προΐσταται του οικείου γραφείου ή υποκαταστήµατος ή πρακτορείου.
Η τεκµαρτή αυτή δαπάνη βαρύνει καθένα από τα φυσικά πρόσωπα που ορίζονται από τις διατάξεις αυτής της παραγράφου, ανεξάρτητα από τον τόπο διαµονής ή κατοικίας τους και δεν µπορεί για καθένα από αυτά τα πρόσωπα και για κάθε εταιρία να είναι ανώτερη από τη µεγαλύτερη τεκµαρτή δαπάνη που προκύπτει από αυτοκίνητο της εταιρίας. Στην περίπτωση κατά την οποία ο φορολογούµενος, η σύζυγός του και τα προστατευόµενα µέλη είναι κύριοι ή κάτοχοι και άλλων επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, η τεκµαρτή δαπάνη που προκύπτει για τα αυτοκίνητα αυτά λαµβάνεται υπόψη για τον υπολογισµό της συνολικής τεκµαρτής δαπάνης.

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Παρακράτηση φόρου για τα εισοδήματα του 2013


 Παρακράτηση φόρου για τα εισοδήματα του 2013

Διευκρινίσεις για την παρακράτηση φόρου και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα από μισθούς, ημερομίσθια, συντάξεις και λοιπές παροχές από 1η Ιανουαρίου 2013 δίνει, με εγκύκλιό του, το υπουργείο Οικονομικών.


Ι. ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

1. Με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 1 του ν.4110/2013 (ΦΕΚ Α΄17/23.1.2013)  «Ρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών και λοιπές διατάξεις» που ψηφίστηκε στη Βουλή,  αντικαταστάθηκε το άρθρο 9 του ΚΦΕ. Με τις διατάξεις της περίπτωσης α΄ της παρ.1 του άρθρου 9 του ΚΦΕ όπως ισχύει ορίζεται, ότι το εισόδημα από μισθούς, συντάξεις και μισθούς με έκδοση τιμολογίου ή απόδειξης για παροχή υπηρεσιών υποβάλλεται σε φόρο σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:

ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ -  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Κλιμάκιο
εισοδήματος (ευρώ)
Φορολογικός
συντελεστής
%
Φόρος
κλιμακίου
(ευρώ)
Σύνολο Εισοδήμα-
τος
(ευρώ)
Σύνολο
Φόρου
(ευρώ)
25.000
22
5.500
25.000
5.500
17.000
32
5.440
42.000
10.940
Υπερβάλλον
42




Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Οδηγίες για την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος από ΟΕ - ΕΕ κ.τλ.


Με την ΠΟΛ. 1064/2013 δόθηκαν οδηγίες από το Υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος των υποκειμένων σε φόρο, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 2 του Ν. 2238/1994.
1. Υποβάλλονται υποχρεωτικά μέσω διαδικτύου, στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) www.gsis.gr.,   οι αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος Ν.Π. της παρ. 4 του άρθρου 2, ανεξάρτητα αν το προκύπτον από αυτές υπόλοιπο είναι χρεωστικό, πιστωτικό ή μηδενικό, καθώς και οι αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις με αποκλειστικά χρεωστικό υπόλοιπο και τα συνυποβαλλόμενα με αυτές έντυπα αναλυτικής κατάστασης για τα μισθώματα ακινήτων (Ε2) και του μηχανογραφικού δελτίου οικονομικών στοιχείων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών (Ε3) συμπεριλαμβανομένων και των καταστάσεων φορολογικής αναμόρφωσης.
Αρχικά υποβάλλονται ηλεκτρονικά τα έντυπα Ε3 (με συνημμένη εφαρμογή υποβολής φορολογικής αναμόρφωσης) και Ε2 (εφόσον συντρέχει περίπτωση) και ακολουθεί η υποβολή του σχετικών εντύπων.
Η καταχώρηση των αναλυτικών στοιχείων του ισολογισμού είναι προαιρετική.
Τα λοιπά δικαιολογητικά που προβλέπονται από την οικεία απόφαση του Υπουργού Οικονομικών,δεν συνυποβάλλονται, αλλά φυλάσσονται για τον έλεγχο.