Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Δήλωση εκχώρησης μη εισπραχθέντων μισθωμάτων.


Η δήλωση εκχώρησης  μη εισπραχθέντων μισθωμάτων ακολουθεί διαφορετική διαδικασία υποβολής από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και δεν μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά, αλλά υποβάλλεται στο Τμήμα Φορολογίας Εισοδήματος με ειδική θεώρηση στο σώμα της οικείας δήλωσης ή με την καταχώρησή της στο γενικό πρωτόκολλο της αρμόδιας ΔΟΥ (σχετ. ΠΟΛ. 1096/Α0012/6.4.2001 διαταγή).  
 Η δήλωση εκχώρησης μισθωμάτων στο Δημόσιο υποβάλλεται απαραίτητα προσωπικά ή από ειδικά εξουσιοδοτημένο πρόσωπο στην αρμόδια ΔΟΥ, μέσα στο χρόνο φορολογίας των εκχωρούμενων μισθωμάτων, πριν ή μετά την υποβολή της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Δαπάνες που συνδέονται με τη χορήγηση του αφορολόγητου ποσού της φορολογικής κλίμακας .


Οι δαπάνες που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα για την αγορά και λήψη υπηρεσιών, εφόσον προσκομιστούν τα νόμιμα στοιχεία όπως ορίζονται από τις διατάξεις του Κ.Β.Σ (πλέον Κ.Φ.Α.Σ.). Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται και τα ειδικά στοιχεία που εκδίδουν οι επιχειρήσεις λόγω των συγκεκριμένων υπηρεσιών που παρέχουν (π.χ. αποδείξεις των Ε.Λ.Τ.Α., εταιρειών Courier, πινακίδια χρηματιστηριακών εταιρειών για την αμοιβή των παρεχόμενων υπηρεσιών μόνο κλπ), όπως και οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινόχρηστων χώρων εκτός από τις δαπάνες εξόφλησης των λογαριασμών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης αυτών μετά τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών.

Επίσης, περιλαμβάνεται και η δαπάνη για παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφο για σύνταξη συμβολαίου απόκτησης ακινήτου, εφόσον βέβαια η δαπάνη αυτή δεν εμπίπτει στις αντικειμενικές δαπάνες του άρθρου 17 του ΚΦΕ (π.χ. γονική παροχή ή δωρεά). Όταν στις περιπτώσεις αυτές η αμοιβή του συμβολαιογράφου αναγράφεται στο συμβόλαιο, τότε για την απόδειξη της πραγματοποίησης αυτής της δαπάνης επισυνάπτονται από τον φορολογούμενο φωτοτυπίες των σελίδων του συμβολαίου από τις οποίες προκύπτει η δαπάνη.

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ή ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ


Συχνά    ερωτήματα  και  απαντήσεις  περί  προσφυγών  , διοικητικών  ή δικαστικών   συµβιβασµών
 Ποιά είναι η προθεσµία άσκησης προσφυγής;
Η προσφυγή για καταλογιστικές πράξεις που εκδίδονται από 21.9.2012 και µετά ασκείται εντός προθεσµίας τριάντα (30) ηµερών από την επίδοσή τους (ν.4079/2012 και ν.4093/2012 σχετ. ΠΟΛ.1007/10-1-2013), εκτός αν ο νοµιµοποιούµενος για την άσκησή της διαµένει στην αλλοδαπή, οπότε η προθεσµία άσκησης της προσφυγής είναι ενενήντα (90) ηµέρες.
Ειδικά στις περιπτώσεις που υποβάλλεται ιδιαίτερη αίτηση διοικητικής επίλυσης της διαφοράς και µαταιώνεται η επίλυση ή επιτυγχάνεται µερική µόνο επίλυση αυτής, η προθεσµία για την άσκηση της προσφυγής αναστέλλεται µε την υποβολή της αίτησης για την διοικητική επίλυση της διαφοράς, µη υπολογιζόµενης της ηµέρας υποβολής αυτής και συνεχίζει από την επόµενη εργάσιµη για τις δηµόσιες υπηρεσίες ηµέρα της ηµέρας υπογραφής της πράξης µαταίωσης ή µερικής επίλυσης της διαφοράς (άρθρο 70 Ν.2238/94) Επισηµαίνεται ότι από την 29.2.2012 και µετά (έναρξη ισχύος του ν.4051/2012), προκειµένου ο φορολογούµενος να έχει το δικαίωµα άσκησης προσφυγής κατά των καταλογιστικών πράξεων του ελέγχου των οποίων η αµφισβητούµενη διαφορά του κύριου φόρου, τέλους, εισφοράς ή
προστίµου, υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ, υποχρεούται πρώτα στην υποβολή αίτησης διοικητικής επίλυσης ενώπιον της Επιτροπής Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών (Ε.Δ.Ε.Φ.Δ.) του άρθρου 70 Α του Κ.Φ.Ε. (ν.2238/1994), η οποία κατατίθεται στην αρµόδια φορολογική αρχή σε κάθε περίπτωση εντός εξήντα (60) ηµερών από την κοινοποίηση της οικείας καταλογιστικής πράξης. Η εν λόγω αίτηση έχει το χαρακτήρα της ενδικοφανούς προσφυγής, δηλαδή αποτελεί προϋπόθεση του παραδεκτού για την άσκηση προσφυγής σύµφωνα µε τον Κώδικα Διοικητικής Δικονοµίας. Συνεπώς, για τις περιπτώσεις αυτές, η πράξη η οποία προσβάλλεται µε την προσφυγή του υπόχρεου ενώπιον των Διοικητικών
Δικαστηρίων εντός της προθεσµίας άσκησης προσφυγής (30 ή 90 ηµέρες κατά περίπτωση), είναι η απόφαση που εκδίδεται από την Ε.Δ.Ε.Φ.Δ. και επιδίδεται στον φορολογούμενο».

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Διαδικασία έγκρισης ηλεκτροδότησης οικοδοµών από τις Δ.Ο.Υ.


Ποια είναι η διαδικασία έγκρισης ηλεκτροδότησης οικοδοµών από τις Δ.Ο.Υ.;     Είναι  νό µιµη η  διαδικασία  καταλογισµού ΦΠΑ σε ιδιώτη που κτίζει   οικοδοµή και δεν καλύπτεται το κόστος οικοδοµής  µε παραστατικά;
Οι  φορολογικές διατάξεις περί ηλεκτροδότησης θεσπίστηκαν για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στον κατασκευαστικό  τοµέα.
Για τις οικοδομές που ζητείται ηλεκτροδότηση, µε εξαίρεση εκείνες που κατασκευάζονται από επιχειρήσεις ανέγερσης και πώλησης οικοδοµών και οι οποίες υπόκεινται σε Φ.Π.Α., υποβάλλεται σχετική δήλωση (αίτηση) του υπόχρεου στην αρµόδια για τη φορολογία εισοδήµατός του Δ.Ο.Υ. µε όλα τα κατά περίπτωση προβλεπόµενα στοιχεία, έντυπα και πίνακες και θεωρείται άµεσα η υπεύθυνη δήλωση του ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη ή χορηγείται η προβλεπόµενη από το άρθρο 35 του ν.2238/1994 βεβαίωση, κατά περίπτωση, εφόσον βεβαίως διαπιστώνεται η πληρότητα του φακέλου και πληρούνται όλες οι σχετικές προϋποθέσεις (σχετ. παρ. 3 του άρθρου 12 του ν. 3052/2002). Ο σχετικός έλεγχος ως προς την κάλυψη του κόστους ανέγερσης και τα οικεία παραστατικά και λοιπά δικαιολογητικά διενεργείται σε µεταγενέστερο χρόνο σύµφωνα µε συγκεκριµένα κριτήρια επιλογής υποθέσεων προς έλεγχο, τα οποία έχουν καθοριστεί µε τις Υπουργικές Αποφάσεις 1112981/ 2097/Α0012/25.11.05 και 1082475/ 1754/ ΔΕ-Α΄/ ΠΟΛ.1115/30.7.08 (επιφάνεια του ακινήτου, έτος χορήγησης της βεβαίωσης ηλεκτροδότησης ή θεώρησης της υπεύθυνης δήλωσης του ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, Α.Φ.Μ. του υπόχρεου κλπ).
Ειδικότερα ανά κατηγορία οικοδοµών ισχύουν τα εξής:

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ (Φορολογία κληρονομιών -γονικών παροχών , δωρεών )


1.   Ποιος είναι υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης φόρου κληρονομιάς;

Ο κληρονόμος ή ο νόμιμος αντιπρόσωπός του (άρθρο 61 του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών - Δωρεών - Γονικών παροχών, ο οποίος κυρώθηκε με το ν. 2061/01.

2. Ποια είναι η προθεσμία υποβολής της δήλωσης φόρου κληρονομιάς;

Μέσα σε έξι μήνες, αν ο κληρονομούμενος πέθανε στην Ελλάδα, ή μέσα σε ένα χρόνο, αν ο κληρονομούμενος ή οι κληρονόμοι ή οι κληροδόχοι διέμεναν κατά το χρόνο θανάτου στην αλλοδαπή.

Η προθεσμία αρχίζει από: το θάνατο του κληρονομουμένου τη δημοσίευση της διαθήκης ή  
τη δημοσίευση της τελεσίδικης απόφασης που κηρύσσει την αφάνεια ή το θάνατο του υπόχρεου σε δήλωση, αν αυτός δεν υπέβαλε δήλωση ή το διορισμό των κηδεμόνων σχολαζουσών κληρονομιών, των εκτελεστών διαθήκης, των συνδίκων πτώχευσης ή
την αναγνώρισή τους, σε περίπτωση κληρονόμων σχολαζουσών κληρονομιών ή το χρόνο που ορίζεται στα άρθρα 7 και 8 του Κώδικα.

Η κατά τα άνω εξάμηνη ή ετήσια προθεσμία μπορεί να παραταθεί για τρεις (3) κατ' ανώτατο όριο μήνες, με απόφαση του προϊσταμένου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., αν συντρέχουν αποχρώντες λόγοι (άρθρα 62, 63 και 64).

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΜΕΡΙΔΙΩΝ, ΜΕΤΟΧΩΝ & ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ


1. Υπολογισμός κατώτατης πραγματικής αξίας μεριδίων, μετοχών κλπ.
- Για τον καθορισμό του συντελεστή παλαιότητας της παρ. 1 του άρθρου 13 του Κ.Φ.Ε. (10%, 20%, 30% ή 40%) λαμβάνονται υπόψη τα πραγματικά έτη λειτουργίας του νομικού προσώπου από την ημερομηνία έναρξης εργασιών της εταιρείας μέχρι την ημέρα μεταβίβασης των μετοχών ή των μεριδίων.
- Για τον προσδιορισμό της αξίας που προκύπτει, στα «ίδια κεφάλαια» λαμβάνεται υπόψη και το υπόλοιπο του λογαριασμού 43 «Ποσά προοριζόμενα για αύξηση εταιρικού κεφαλαίου».
- Αν τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ή η απόδοσή τους είναι αρνητικά, δεν λαμβάνονται υπόψη και περαιτέρω, αν η εταιρεία έχει στην κυριότητά της ακίνητο, το οποίο εμφανίζεται στα βιβλία της με αξία μικρότερη από αυτή που εφαρμόζεται στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων, το ποσό της διαφοράς μεταξύ των δύο αυτών αξιών λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της πραγματικής αξίας.
- Ο προσδιορισμός της υπεραξίας υποκαταστήματος ΑΕ ή ΕΠΕ είναι θέμα πραγματικό και ανάγεται στην αρμοδιότητα της φορολογούσας αρχής.

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ


Ανάλωση  κεφαλαίου προηγούμενων ετών που φορολογήθηκε ή νόμιμα έχει απαλλαχθεί από τη φορολογία, αναγνωρίζεται για την κάλυψη της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης .
Για τον προσδιορισμό κεφαλαίου του φορολογούμενου ανά έτος λαμβάνονται υπόψη, τα πραγματικά εισοδήματα που έχουν φορολογηθεί ή νόμιμα απαλλαγεί από το φόρο, τα οποία προκύπτουν από συμψηφισμό των θετικών και αρνητικών στοιχείων αυτών, τα χρηματικά ποσά που ορίζονται στο άρθρο 19 του ΚΦΕ και οποιοδήποτε άλλο ποσό το οποίο αποδεδειγμένα έχει εισπραχθεί, και στη συνέχεια εκπίπτουν οι δαπάνες που προσδιορίζονται στα άρθρα 16 και 17, ανεξάρτητα αν απαλλάσσονται της εφαρμογής των άρθρων αυτών (με εξαίρεση τις χρήσεις 2008 και 2009 για τις οποίες οι δαπάνες των άρθρων 16 και 17 θα αφαιρούνται κατά τον προσδιορισμό του κεφαλαίου των ετών αυτών, μόνο εφόσον εμπίπτουν στις διατάξεις εφαρμογής του τεκμηρίου).
Αν δεν υπάρχουν δαπάνες του άρθρου 16 του ν. 2238/1994 ή αν είναι κάτω από 3.000 ευρώ προκειμένου για άγαμο και 5.000 ευρώ προκειμένου για συζύγους, το ποσό που πρέπει να εκπέσει προσδιορίζεται με βάση την κοινωνική, οικονομική και οικογενειακή κατάσταση των φορολογουμένων και τις αποδεδειγμένες δαπάνες διαβίωσής τους και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 3.000 και 5.000 ευρώ αντίστοιχα.

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Πώς φορολογούνται εισοδήματα που αποκτήθηκαν στην αλλοδαπή;


Μετά  από  ερωτήματα  αναγνωστών   της  στήλης  αναλύουμε  ορισμένα  από  αυτά  λόγω  και  της  επικείμενης  υποβολής  των  φορολογικών  δηλώσεων  .
Πρώτα εξετάζουμε τι προβλέπει η σύμβαση αποφυγής της διπλής φορολογίας του εισοδήματος που τυχόν ισχύει, μεταξύ του συγκεκριμένου κράτους με την Ελλάδα. Αν δεν προβλέπεται κάτι διαφορετικό ή δεν υπάρχει σύμβαση, τότε το εισόδημα που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή προστίθεται στα υπόλοιπα εισοδήματα και φορολογείται.
 Η άποψή μας είναι, ότι η διάταξη αυτή είναι εξαιρετικά δυσμενής για όσους εργάζονται προσωρινά στο εξωτερικό.  Σήμερα  πολλοί  Έλληνες  δουλεύουν  σε πάρα πολλές χώρες με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές που δεν έχουν ΣΑΔΦ με την Ελλάδα. Αν ένα φυσικό πρόσωπο δηλώσει τέτοια εισοδήματα μπορεί να οδηγηθεί σε μία συνολική φορολόγηση που υπερβαίνει το 50%, γεγονός που προφανώς θα οδηγήσει αποτρεπτικά στον επαναπατρισμό των χρημάτων.

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Φορολογική μετανάστευση των Γερμανών .


Εύποροι γερμανοί καταφεύγουν σε χώρες με χαμηλότερη φορολογία. Κι ενώ η φορολογική μετανάστευση είναι υπό προϋποθέσεις νόμιμη, οι πολιτικοί αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα των φορολογικών απωλειών.
Μεγάλο εισόδημα συνεπάγεται βάσει νόμου υψηλή φορολόγηση. Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής στη Γερμανία ανέρχεται σε 45%. Το δίλημμα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γερμανοί μεγαλοεισοδηματίες είναι να καταβάλουν υψηλό φόρο στην πατρίδα τους ή να μεταφέρουν τη μόνιμη κατοικία τους σε κάποια χώρα του εξωτερικού, με κίνητρο την αισθητά χαμηλότερη φορολόγηση σε σύγκριση με τη Γερμανία.
Τα παραδείγματα διάσημων γερμανών που μετανάστευσαν φορολογικά στο εξωτερικό γεμίζουν κατά καιρούς τις σελίδες των σκανδαλοθηρικών περιοδικών. Οι πρώην σταρ του τένις Στέφι Γκραφ και Μπόρις Μπέκερ, τα αδέρφια της Φόρμουλα 1 Μίχαελ και Ραλφ Σουμάχερ, πλήθος καλλιτεχνών και επιχειρηματιών.
Φορολόγηση με βάση τον τόπο εγκατάστασης
Όπως διευκρινίζει στη DW ο γερμανός δικηγόρος Ντιρκ Μπάιερ, η πληρωμή φόρων εξαρτάται από την φορολογική κατοικία και όχι την υπηκοότητα και όπως επισημαίνει, «υπάρχει άλλωστε ελευθερία εγκατάστασης εντός της ΕΕ. Σε αυτή τη βάση μπορεί κανείς να επιλέξει (σ.σ. που θα πληρώνει φόρους) καθώς το φορολογικό δίκαιο εξαρτάται από αυτόν τον παράγοντα (σ.σ. φορολογική κατοικία)».

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Καταχώρηση εισφορών ΟΑΕΕ στα βιβλία .


Μετά  από  ερωτήματα  αναγνωστών  μας  σχετικά  με  το  εάν  πρέπει  να  καταχωρούνται  οι  εισφορές   ΟΑΕΕ  στα  απλογραφικά  βιβλία     έχουμε  να  παρατηρήσουμε  τα  παρακάτω :
         Με  την  παρ.  45  του  άρθρου 3   του  Ν.  4110/2013  προστέθηκε  στην  περίπτωση α` της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ( Ν. 2238/94)  νέα            υποπερίπτωση εε` ως εξής:
Το καθαρό εισόδημα των επιχειρήσεων που τηρούν «βιβλία με την απλογραφική ή διπλογραφική μέθοδο»  εξευρίσκεται λογιστικώς με έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα,  των ακόλουθων εξόδων  ...........