Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Είσπραξη ΦΠΑ σε ημερήσια βάση σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ


Το μέτρο της είσπραξης του ΦΠΑ σε ημερήσια βάση εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της προσπάθειας για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της προσπάθειας να εισρεύσει χρήμα στα κρατικά ταμεία.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει ότι για συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ο ΦΠΑ θα παρακρατείται άμεσα από το κράτος, ενώ για συναλλαγές με μετρητά θα υπάρχει διασύνδεση της ταμειακής μηχανής με τον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης και την επόμενη ημέρα θα γίνεται η μεταφορά του ποσού που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ της κάθε απόδειξης.

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

ΤΗΡΗΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ 94 – ΜΕΡΙΔΕΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ


Ο λογαριασμός 94 τηρείται εφόσον τα ακαθάριστα έσοδα από πωλήσεις αγαθών (λογαριασμοί 70, 71) υπερβαίνουν τα πέντε εκατομμύρια ευρώ ανά λογαριασμό. Ο υπόχρεος κρίνεται για την υποχρέωση αυτή στην αρχή της εκάστοτε διαχειριστικής περιόδου με βάση τα έσοδα της προηγούμενης χρήσης και κρίνεται αυτοτελώς για την υποχρέωση αυτή ανά λογαριασμό (κλάδος εμπορίας και επεξεργασίας). Ο υπόχρεος τήρησης του λογαριασμού 94 όταν σε κάποια διαχειριστική περίοδο δεν υπερβαίνει το όριο τήρησης του ποσού των 5.000.000 ευρώ για ένα λογαριασμό (κλάδο εμπορίας ή επεξεργασίας) σταματά την τήρησή του από την επόμενη διαχειριστική περίοδο για τα αγαθά του λογαριασμού αυτού. Σημειώνεται ότι η υποχρέωση αυτή αφορά όλους τους υπόχρεους ανεξάρτητα από την υποχρέωση ή μη εφαρμογής της ομάδας 9 ή την απαλλαγή τους από αυτή.

Εξαίρεση του τεκμηρίου διαβίωσης στους 18άρηδες


           Με  τροπολογία  που  ετοιμάζει  το  ΥΠΟΙΚ    θα  προβλέπεται  να μην ισχύει τεκμήριο διαβίωσης και να μην επιβάλλεται φόρος εισοδήματος στους 18άρηδες που θα πρέπει από φέτος «δια νόμου» να υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος, χωρίς να έχουν καν δικά τους εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία, προβλέπει νομοθετική διάταξη που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ετοιμάσει και προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

        Με το νέο φορολογικό νόμο, όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών που ζουν στη χώρα μας  θα  πρέπει  να  υποβάλουν   φορολογική   δήλωση, έστω και «μηδενική»,
 αν π.χ .δεν εργάζονται και δεν έχουν εισοδήματα .       

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Συστέγαση επιχειρήσεων


       Στις  διατάξεις  του  ΚΒΣ προβλέπονταν  η  απαγόρευση  θεώρησης  σε  συστεγασμένες  επιχειρήσεις  όταν  πωλούσαν  τα  ίδια  ακριβώς  αγαθά  .  Με  τις  νέες  διατάξεις  του  Κ.Φ.Α.Σ.   η  απαγόρευση  αυτή  καταργήθηκε  , γεγονός  που  συνεπάγεται  ότι  επιτρέπεται  σε  ένα  χώρο  να   λειτουργήσουν  επιχειρήσεις  με  ίδιο  αντικείμενο .

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Ποια βιβλία τηρούνται και ποια στοιχεία εκδίδονται αθεώρητα και ποια θεωρημένα σύμφωνα με τον ΚΦΑΣ.


Μετά από απαίτηση πολλών αναγνωστών μας ,παραθέτουμε παρακάτω  αναλυτικά  πια  βιβλία  και  στοιχεία  πρέπει  να  τηρούνται  και  να εκδίδονται  αντίστοιχα  θεωρημένα ή αθεώρητα  σύμφωνα  με τον  ΚΩΔΙΚΑ   ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ  που  ισχύει  για  πράξεις από 1-1-2013 .

1.  
ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΘΕΩΡΗΜΕΝΑ  ΜΕΧΡΙ  31/12/2013

α)   οι εκμεταλλευτές χώρου διαμονής ή φιλοξενίας   (άρθρο 4 παρ. 23)

β) οι εκμεταλλευτές εκπαιδευτηρίου    (άρθρο 4  §  23)

γ) οι εκμεταλλευτές κλινικής ή θεραπευτηρίου   (άρθρο 4 § 23)

δ) οι εκμεταλλευτές κέντρων αισθητικής     (άρθρο 4  §  23)

ε) οι εκμεταλλευτές γυμναστηρίων     (άρθρο 4  §  23)

στ) οι εκμεταλλευτές χώρου στάθμευσης    (άρθρο 4  §   23)

ζ) οι γιατροί και οδοντίατροι      (άρθρο 4 § 23)

η)  Βιβλίο κινητής αποθήκης που τηρείται προαιρετικά αντί της έκδοσης συγκεντρωτικού δελτίου αποστολής       (άρθρο 5 § 4)

2. ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΑΘΕΩΡΗΤΑ

Α. Απλογραφικά Βιβλία

– Εσόδων - Εξόδων, επί χειρόγραφης ή μηχανογραφικής τήρησης

– Aπογραφών  ή  Καταστάσεις  απογραφής  .
ΠΡΟΣΟΧΗ  - για  τις  απογραφές  που θα  συνταχθούν  φέτος  θεωρημένα  καθότι  αφορούν  πράξεις  πριν  την  1/1/2013 .  

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΕΩΣ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ . Περιορισμένος αριθμός ( 1 /4 ) καταθετών εξωτερικού ανταποκρίθηκαν .



Τελευταία προθεσμία έως τις 15 Φεβρουαρίου 2013 θα έχουν 25.000 περίπου Έλληνες καταθέτες   ξένων τραπεζών προκειμένου να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα λάβουν ραβασάκια με φόρο 45% επί της διαφοράς των εμβασμάτων που έστειλαν στο εξωτερικό και των εισοδημάτων που δήλωσαν.
           Η ανταπόκριση των φορολογουμένων  μέχρι στιγμής  είναι   εξαιρετικά περιορισμένη καθώς μέχρι και την  Πέμπτη  31/1 , από  τους  25.000 φορολογούμενους  που έχουν  λάβει  τα ειδικά ειδοποιητήρια λιγότεροι από 7.000 χρησιμοποίησαν την ειδική εφαρμογή που έχει δημιουργήσει  η  Γενική  Γραμματεία  Πληροφορικών   Συστημάτων  και υπέβαλαν συμπληρωματικές δηλώσεις.