Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Πως δηλώνουμε τα ΕΙΧ στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος

Σε  συνέχεια  ερωτημάτων   αναγνωστών  μας  εν  όψη  της  έναρξης   της υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων οικον. έτους 2013  κάνουμε  τις  παρακάτω  επισημάνσεις  και  διευκρινήσεις  

 Τροποποίηση -  διαγραφή   αυτοκινήτου
Τα στοιχεία αυτοκινήτων έχουν συμπληρωθεί με βάση τα αρχεία της Υπηρεσίας μας. Αν διαφωνείτε, επιλέξτε το αντίστοιχο πλαίσιο των κωδικών (750,751,752,753) για διαγραφή, τροποποίηση ή προσθήκη αυτοκινήτου.

Οι τροποποιήσεις αφορούν αποκλειστικά τη συμπλήρωση της δήλωσης Ε1. Για την ενημέρωση του αρχείου των οχημάτων που τηρείται στην Υπηρεσία μας, πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια ΔΟΥ.

Στον πινάκα 5.1γ επιλέγετε το κίτρινο πλαίσιο και καταχωρείτε με την σειρά όλα τα αυτοκίνητα τα οποία σας ανήκουν και στη συνέχεια μεταφορά στη δήλωση.

Στις τρεις πρώτες γραμμές θα εμφανισθούν αναλυτικά τα στοιχεία των τριών αυτοκινήτων και οι δαπάνες που αντιστοιχούν σ' αυτά και στην 4η γραμμή το λεκτικό «ΛΟΙΠΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ» και στον κωδικό 857-858 η αντικειμενική δαπάνη των λοιπών αυτοκινήτων.
  
Για οποιαδήποτε τροποποίηση-διαγραφή θέλετε να πραγματοποιήσετε, θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο, θα καταχωρήσετε τα στοιχεία που θέλετε και τέλος μεταφορά στη δήλωση.

Για να τροποποιήσετε στοιχεία από τα εμφανιζόμενα αυτοκίνητα, πρώτα κάντε Διαγραφή της εγγραφής, και στη συνέχεια εισαγωγή νέας εγγραφής με τα σωστά στοιχεία. 
Αν τροποποιήσετε στοιχεία αφού ολοκληρώσετε τις ενέργειές σας, επιλέξτε μεταφορά στη δήλωση.
Αν δεν έχετε τροποποιήσει κανένα στοιχείο, επιλέξτε επιστροφή στη δήλωση.


 Αυτοκίνητο  σε  ακινησία  - αναπηρικό
Το αυτοκίνητο  παρέμεινε σε ακινησία το 2012 αφού είχαν  κατατεθεί  οι πινακίδες στο αρμόδιο τμήμα της ΔΟΥ.
Στην περίπτωση αυτή θα κάνετε τροποποίηση της εγγραφής. Πρώτα κάντε διαγραφή της εγγραφής και στη συνέχεια εισαγωγή νέας εγγραφής όπου καταχωρείτε τα στοιχεία του αυτοκινήτου και στη λίστα που ανοίγει στη στήλη λόγος μη εφαρμογής αντικειμενικής δαπάνης επιλέγετε ακινησία. Αφού ολοκληρώσετε τις ενέργειες σας επιλέξτε μεταφορά στη δήλωση.

 Αυτοκίνητο το οποίο έχει χαρακτηριστεί αναπηρικό, για το οποίο έχουν πληρωθεί   μειωμένα τέλη κυκλοφορίας και υπάρχει  απαλλαγή   της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης. Πώς πρέπει να  δηλωθεί ;

Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και στη λίστα που θα σας εμφανιστεί, αρχικά θα κάνετε διαγραφή της εγγραφής του αυτοκινήτου σας και στη συνέχεια εισαγωγή νέας εγγραφής με όλα τα στοιχεία του αυτοκινήτου και στη στήλη λόγος μη εφαρμογής αντικειμενικής δαπάνης θα επιλέξετε αναπηρικό.

Αυτοκίνητο  εταιρείας 
  Πώς δηλώνει εταίρος-διαχειριστής-διευθύνων σύμβουλος τα αυτοκίνητα που τον βαρύνουν;
Στις περιπτώσεις εταίρων ομόρρυθμων ή ετερόρρυθμων ή περιορισμένης ευθύνης ή ανώνυμων ή αστικών καθώς και κοινωνιών και κοινοπραξιών που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους ή στην κατοχή τους Ε.Ι.Χ. Ιδ. Χρήσης, η αντικειμενικά δαπάνη που αναλογεί στους εταίρους, διαχειριστές, διευθύνοντες συμβούλους κ.λ.π. δεν μπορεί να είναι ανώτερη από τη μεγαλύτερη αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει από αυτοκίνητο της Εταιρείας.

Από την κατάσταση των αυτοκινήτων, θα πρέπει να μεταφερθεί στη δήλωση, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη αντικειμενική δαπάνη, ενώ τα υπόλοιπα διατηρούνται στο αρχείο σας.

Η αντικειμενική δαπάνη που αναλογεί από αυτοκίνητο εταιρείας συμπληρώνεται στο όνομα του φορολογούμενου που τον βαρύνει.

                                                                   ομάδα  εργασίας  του  ΜΝΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου