Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Ποιοι και πόσα θα χάσουν από το νέο πακέτο μέτρων


«Τι μας περιμένει με το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που σβήνει και γράφει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση υπό το βλέμμα της τρόικας; Με δύο λόγια, νέα μείωση εισοδημάτων και περισσότερη ύφεση και για το 2013. Στον 10λογο που ακολουθεί, αναλύονται οι επιπτώσεις των προωθούμενων μέτρων, μια προς μία. Προκύπτει ότι για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, οι ετήσιες απώλειες εισοδήματος θα υπερβούν τα 2000 ευρώ. Δείτε γιατί:
  1. Κατάργηση δώρων και επιδομάτων στο δημόσιο. Οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και χιλιάδες εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ θα χάσουν επιπλέον 1000 ευρώ μεικτά. Η καθαρή μείωση εισοδήματος θα είναι της τάξεως των 650 ευρώ ανάλογα με τον μισθό και την οικογενειακή κατάσταση του κάθε εργαζόμενου.
  2. Κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης. Είναι προφανής η επίπτωση: χάνονται δύο από τις 14 συντάξεις μέτρο που ισοδυναμεί με πρόσθετη απώλεια εισοδήματος της τάξεως του 14%.

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

«Σιωπηρή» παράταση ολίγων ημερών για τις φορολογικές δηλώσεις


"Σε «σιωπηρή» παράταση, ολίγων ημερών, στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, που λήγει επισήμως την Τρίτη, 31 Ιουλίου, προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Στόχος είναι να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην αποστολή των δηλώσεων, καθώς έως τώρα εκκρεμεί η αποστολή άνω των 750.000 φορολογικών δηλώσεων.

Μάλιστα, τη Δευτέρα, ένα βραχυκύκλωμα είχε ως αποτέλεσμα να μπλοκάρει το σύστημα TAXIS από το πρωί έως και τη 1 μετά το μεσημέρι, οπότε και αποκαταστάθηκε η βλάβη."

Πηγή: protothema.gr

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Τι θα σας κοστίσει αν υποβάλλετε εκπρόθεσμη φορολογική δήλωση


“Πάνω από 1.000.000 συμπολίτες μας δεν έχουν υποβάλλει μέχρι στιγμής την φορολογική τους δήλωση, λίγες μέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής που λήγει 31 Ιουλίου. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, έχουν υποβληθεί και επεξεργαστεί συνολικά 3.096.571 δηλώσεις Ε1, ενώ 1.600.000 περίπου βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας στις ΔΟΥ και στο Taxisnet. Στο σύνολο ο αριθμός των φορολογουμένων ανέρχεται σε 5.7 εκατομμύρια
Ποιες όμως θα είναι οι συνέπειες για αυτούς που δεν θα υποβάλλουν δήλωση εντός της προθεσμίας;

• Δεν αναγνωρίζεται το ποσό των αποδείξεων που έχετε εμφανίσει στη δήλωση. Αυτό σημαίνει ότι ανεξάρτητα από το ποσό που θα αναγράψετε στον κωδικό 049, ο έφορος έχει το δικαίωμα να το διαγράψει. Και αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσετε πρόστιμο για την μη προσκόμιση αποδείξεων το οποίο θα ανέρχεται στο 10% επί της αξίας των αποδείξεων που αναλογούν στο εισόδημά σας (για να δείτε πόσες ακριβώς χρειάζεστε, κάντε κλικ εδώ). Άρα, σε περίπτωση εκπρόθεσμης φορολογικής δήλωσης, υπάρχει κίνδυνος να βρεθείτε αντιμέτωποι με πρόστιμο έως και 1500 ευρώ.

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και στη συνέχεια θα μπορούν να ενταχθούν στην επικείμενη ρύθμιση


«Κανονικά θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και στη συνέχεια θα μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση που αναμένεται, για την πληρωμή του φόρου σε έως και 10 δόσεις.

Σύμφωνα με τον Χάρη Θεοχάρη, γενικό γραμματέα του ΚΕΠΥΟ και όσα ανέφερε στον Αθήνα 9.84 οι πολίτες θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι το τέλος του Αυγούστου την πρώτη δόση και στη συνέχεια θα ρυθμιστούν οι οφειλές για τις άλλες δύο δόσεις.

Ωστόσο ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η ρύθμιση της οφειλής δηλαδή αν οι πολίτες θα πρέπει να συνωστισθούν σε ουρές στις εφορίες για να ζητήσουν δόσεις. Για την ώρα το θέμα παραμένει ασαφές και δεν έχει ξεκαθαριστεί.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΠΥΟ τοποθέτησε τον συνολικό φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες σε 6 δισ. ευρώ ενώ πρόσθεσε ότι είναι τεχνικά εφικτό να κατατεθούν όλες οι φορολογικές δηλώσεις μέχρι το τέλος του μήνα.»

Πηγή: 24h.gr

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Αποδείξεις τέλος - Όλα τα σενάρια για το τι θα τις αντικαταστήσει


«Η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ασπάζεται την άποψη ότι το μέτρο των αποδείξεων εξελίχθηκε σε παταγώδη αποτυχία. Δεν υπήρξε τόνωση των εσόδων από ΦΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών και τα σπίτια μας γέμισαν χαρτούρα ενώ η φοροκάρτα έχει εξελιχθεί σε...ανέκδοτο. Ήδη στο τραπέζι έχουν πέσει πλήθος σεναρίων για την αντικατάσταση του αποτυχημένου μέτρου. Το fpress.gr παρουσιάζει τα κυρίαρχα.

1ο σενάριο: Παροχή κινήτρων για τη διενέργεια των συναλλαγών μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών.
Η υποχρεωτική εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου δεν είναι δυνατή καθώς δεν διαθέτει πιστωτική ή χρεωστική κάρτα όλος ο πληθυσμός ενός πολλές πιστωτικές έχουν «πλαφονάρει». Προαιρετικά όμως, το μέτρο μπορεί να φανεί χρήσιμο. Για τις συναλλαγές που θα γίνονται μέσω των πιστωτικών ή των χρεωστικών καρτών, θα ενημερώνεται αυτόματα η Γενική Γραμματεία ενώ οι καταναλωτές ως αντάλλαγμα θα παίρνουν μια έκπτωση από την αξία της συναλλαγής τους (πιθανότατα θα απολαμβάνουν χαμηλότερο συντελεστή Φ.Π.Α)

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

"Εισοδηματικά κριτήρια για τις εκπτώσεις φόρων - Ποιά σενάρια εξετάζονται για τους μισθωτούς - Έκπτωση για τις εισφορές των επαγγελματιών - Φοροαπαλλαγές: Δραματικές οι περικοπές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις"


«Τα πάνω κάτω στη φορολογία εκατομμυρίων πολιτών θα φέρουν οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση με την κατάργηση αρκετών φοροαπαλλαγών, τη μείωση της έκπτωσης φόρου για κάποιες άλλες και την ενίσχυση τρίτων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της τρόικας για αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

 Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να βελτιώσει σημαντικά τη διάταξη με την οποία περίπου 1.000.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες έχουν σήμερα πολύ μικρή έκπτωση φόρου από το ποσό της δαπάνης των εισφορών που καταβάλλουν σε ταμεία ασφάλισής τους. 

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Παρελθόν αποτελούν τα αυτοκόλλητα των τελών κυκλοφορίας

Ηλεκτρονικά θα γίνεται από εδώ και στο εξής η πληρωμή τους

«Τέλος στις ουρές στα γκισέ των τραπεζών και της εφορίας για την προμήθεια των σημάτων τελών κυκλοφορίας σχεδιάζει να βάλει από φέτος το υπουργείο Οικονομικών.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων έχει ήδη αρχίσει να τρέχει τον σχεδιασμό ειδικής εφαρμογής που θα αντικαταστήσει τα σήματα τελών κυκλοφορίας με αποδείξεις.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, οι φορολογούμενοι θα μπαίνουν στο Taxisnet και πληκτρολογώντας τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους θα εκδίδουν έναν κωδικό.

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Επιτόκια έως 7% στις προθεσμιακές καταθέσεις


«Υψηλά επιτόκια στις καταθέσεις -ακόμα και ενός μήνα- προσφέρουν οι τράπεζες, σε μία προσπάθεια να προσελκύσουν κεφάλαια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας φτάνουν (κλιμακούμενα) έως το 7%, ενώ στο ταμιευτήριο το 5%.

Τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι η αποκλιμάκωση στα επιτόκια των καταθέσεων θα είναι ορατή αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους και οι τράπεζες αποκτήσουν και πάλι πρόσβαση στις αγορές για άντληση ρευστότητας.

Μέχρι τότε οι καταθέτες θα απολαμβάνουν τα ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια, αφού οι αποδόσεις για τις καταθέσεις προθεσμίας διάρκειας 6 μηνών διαμορφώνονται έως και το 5,50% για ποσά της τάξης των 20.000 ευρώ και στο 6,50% για 50.000 ευρώ και άνω.

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Φοροαπαλλαγές που απειλούνται με "μαχαίρι"


«Νέο κύμα καταργήσεων και περικοπών φοροαπαλλαγών φέρνει το νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, μιλώντας την περασμένη Παρασκευή στο ετήσιο φορολογικό συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου αποκάλυψε ότι θα καταργηθούν οι περισσότερες φοροαπαλλαγές και θα παραμείνουν σε ισχύ μόνο όσες έχουν θεσμοθετηθεί για κοινωνικούς λόγους και μόνο για όσους φορολογουμένους πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και γεωγραφικά κριτήρια.

«Οι φόροι πρέπει να επιβάλλονται σε όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη φορολογική βάση με ελάχιστες και κοινωνικά επιβαλλόμενες περιπτώσεις απαλλαγών και ειδικών ρυθμίσεων, ώστε τα δημόσια έσοδα να είναι υψηλά και οι συντελεστές όσο το δυνατόν πιο χαμηλοί» υπογράμμισε ο υφυπουργός προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την κατάργηση μεγάλου αριθμού φοροαπαλλαγών που δεν εξυπηρετούν πλέον κοινωνικούς σκοπούς.

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

"Δηλώστε, πληρώστε και σώστε" το νέο μήνυμα του ΥΠΟΙΚ


Έρχεται ο "ελκυστικός" φόρος για όσους "ξέχασαν" να δηλώσουν περιουσιακά στοιχεία

««Δηλώστε, πληρώστε και σώστε». Αυτό είναι το μήνυμα που θα στείλει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών σε εκατομμύρια φορολογουμένους που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν αποκρύψει από το κράτος, εισοδήματα, ακίνητα, συμμετοχή σε κάθε είδους εταιρείες, έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό χωρίς να μπορούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων ή έχουν αγοράσει αγαθά πολύ μεγάλης αξίας που ποτέ δεν έχουν δηλωθεί στην Εφορία. 

Ουσιαστικά πρόκειται να εφαρμοστεί για πρώτη φορά αναλυτικό «πόθεν έσχες» για όλους.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Οικονομικών πήρε το «πράσινο φώς» από τον Αντώνη Σαμαρά για να προχωρήσει το πολυθρύλητο ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο και να ολοκληρωθεί μέσα στο 2013, περιλαμβάνοντας και τις καταθέσεις. Στόχος είναι η πλήρης καταγραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ για όσους δεν συμμορφώνονται θα υπάρχουν αυστηρά χρηματικά πρόστιμα και ποινική δίωξη.

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

"Έως και 31 Ιουλίου η υποβολή των «Ειδικών Σημειωμάτων Αυτοελέγχου Φ.Π.Α.»"


«Το Υπ.Οικ αποφάσισε τελικά να παρατείνει τα ειδικά σημειώματα έως 31/7/2012.

Η επίσημη ανακοίνωση :
Από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη θα δοθεί παράταση για την υποβολή των «Ειδικών Σημειωμάτων Αυτοελέγχου Φ.Π.Α.» έως και 31 Ιουλίου 2012.»

Πηγή: taxheaven.gr

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Παράταση (μάλλον και η τελευταία) για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Tηλ.: 210-3332551/2
Fax: 210-3332559
e-mail: press@minfin.gr

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012

Ανακοίνωση Τύπου

Από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη θα δοθεί τελευταία παράταση του χρόνου ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έως και 31 Ιουλίου

Διευκρινίζεται ότι ο χρόνος και ο τρόπος πληρωμής του φόρου δεν εξαρτώνται από την ημερομηνία υποβολής καθόσον όλες οι δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι την πιο πάνω καταληκτική ημερομηνία θα έχουν την ίδια μεταχείριση. 

Οι λογιστές και τα οργανωμένα λογιστικά γραφεία είναι σκόπιμο να μεριμνήσουν τόσο για την σωστή κατανομή του χρόνου υποβολής δηλώσεων όσο και για την ενημέρωση των φορολογουμένων για τις αρνητικές επιπτώσεις της μη ή της εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων. 

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

«Αφορολόγητο στα 8.000 και μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση»

 

Τις αναφορές του Α. Σαμαρά αποκαλύπτει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ

 

«Η αύξηση του αφορολόγητου στις 8.000 είναι στο κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας και θα επαναληφθεί από τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα αναφερθεί και στη μείωση του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις εστίασης» δήλωσε, στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλης

Πηγή: newsbeast.gr

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Ποιοι δικαιούνται το ειδικό βοήθημα του ΟΑΕΔ

Ο ΟΑΕΔ έχει προβλέψει για κάποιες κατηγορίες ανέργων που έληξε η περίοδος καταβολής επιδόματος ανεργίας, ότι αν παραμένουν άνεργοι ένα μήνα μετά και την τελευταία καταβολή επιδόματος, να μπορούν να λάβουν ένα ειδικό βοήθημα το οποίο θα αντιστοιχεί σε 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας .

«Συγκεκριμένα: ειδικό βοήθημα δικαιούνται οι ασφαλισμένοι που παραμένουν άνεργοι κατά την ημερομηνία καταβολής του βοηθήματος, εφόσον παρέμειναν άνεργοι επί ένα μήνα μετά την λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας.

Προϋποθέσεις
Το ειδικό βοήθημα καταβάλλεται με απόφαση του Δ/ντη της αρμόδιας Υπηρεσίας παροχών του ΟΑΕΔ ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου, η οποία υποβάλλεται στην Υπηρεσία Παροχών του τόπου κατοικίας του, μέσα σε δύο μήνες από την λήξη του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Για την καταβολή του ειδικού βοηθήματος απαιτείται επιπλέον το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του ασφαλισμένου να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό, (για το έτος 2012 το ποσό αυτό ανέρχεται στα 9.684,52 €) όπως αυτό αποδεικνύεται από έγγραφο της οικείας οικονομικής εφορίας. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 293,47 € κάθε ημερολογιακό έτος.

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

"Εξόφληση των οφειλών προς το δημόσιο σε δόσεις και με έκπτωση μέσω των πιστωτικών καρτών"


«Τη δυνατότητα να εξοφλήσουν σε έως και 12 άτοκες δόσεις τις οφειλές τους προς το δημόσιο και να πετύχουν επιπλέον έκπτωση όπου προβλέπεται, προσφέρουν οι τράπεζες μέσω των προσφορών τους στις πιστωτικές κάρτες.
Πρόκειται για μία σημαντική διευκόλυνση που παρέχεται σε όσους έχουν πιστωτικές κάρτες που δεν παρουσιάζουν καθυστερήσεις και διαθέτουν υπόλοιπο προς χρήση.

Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις των επόμενων μηνών, με πρώτο «σκόπελο» το φόρο εισοδήματος.

Δύο είδη προσφορών

Οι προσφορές των τραπεζών χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

- Σε αυτές που δίνουν τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών σε έως και 12 άτοκες δόσεις

- Σε αυτές που προσφέρουν επιστροφή ενός ποσοστού της οφειλής, το οποίο αφαιρείται από το λογαριασμό της κάρτας

Και στις δύο περιπτώσεις ο φορολογούμενος έχει ένα επιπλέον όφελος όταν προβλέπεται από το δημόσιο έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής μίας οφειλής.

--------------------------------------------------------------------------------

Οι προσφορές των τραπεζών

Με μοναδική προϋπόθεση να επαρκεί το πιστωτικό όριο της κάρτας, οι τράπεζες δίνουν τις παρακάτω δυνατότητες στους πελάτες τους:

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Αλλαγές σε αποδείξεις και τεκμήρια ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών


«Τα μέτρα έχουν συμπεριληφθεί στο πακέτο των προτάσεων που έχει καταθέσει η Νέα Δημοκρατία στον διάλογο για το φορολογικό η οποία διεξήχθη τους προηγούμενους μήνες. Οι προτάσεις αυτές τώρα, μπαίνουν στο τραπέζι των συζητήσεων ενώ για πολλές από αυτές ετοιμάζονται ήδη νομοθετικές διατάξεις. Ειδικότερα εξετάζεται:

• Οι συναλλαγές από ένα ύψος και πάνω, θα πραγματοποιούνται υποχρεωτικά μέσω τραπέζης, δηλαδή με χρήση τραπεζικών επιταγών, χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή ακόμη και επαγγελματικών λογαριασμών. Ο ΦΠΑ που θα αντιστοιχεί στη συναλλαγή, θα παρακρατείται αυτόματα και θα αποδίδεται στο δημόσιο. Έτσι, θα περιοριστεί το νοσηρό φαινόμενο που ισχύει σήμερα. Ο αγοραστής πληρώνει με μεταχρονολογημένη επιταγή. Ο πωλητής, αναλαμβάνει την υποχρέωση να πληρώσει τον ΦΠΑ –τον οποίο υποτίθεται ότι τον έχει εισπράξει αλλά στην πραγματικότητα το ποσό έχει συμπεριληφθεί στην επιταγή- και βρίσκεται αντιμέτωπος με το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας. Με βάση την πρόταση αυτό, το πρόβλημα λύνεται. Ο αγοραστής δεν έρχεται σε επαφή με τον ΦΠΑ. Το ποσό κατατίθεται από τον πωλητή σε επαγγελματικό λογαριασμό και κατευθύνεται αυτομάτως στο ταμείο του κράτους.

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Χειρόγραφες φορολογικές δηλώσεις έως τις 10 Ιουλίου


«Με απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου Ζανιά, στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των υπόχρεων σε υποβολή της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, παρατείνεται:

Η προθεσμία υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, για τους υπόχρεους της παρ. 1 του άρθρου 62 του ΚΦΕ,  που η υποβολή τους γίνεται χειρόγραφα μέσω ΔΟΥ, και ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, η οποία λήγει στις 2 Ιουλίου 2012, έως και τις 10 Ιουλίου 2012.»

Πηγή: protothema.gr