Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Τι θα κερδίσουμε από τις "επερχόμενες" αλλαγές των φόρων


Τι έφερε το μνημόνιο εκτός από αυξήσεις φόρων; Αύξηση στις οφειλές προς το Δημόσιο κατά 13 μέσα σε δύο χρόνια. Ήδη 1.000.000 άνθρωποι χρωστάνε στο κράτος και αυτό από μόνο του αποδεικνύει ότι η αύξηση των φόρων δεν σημαίνει και αύξηση των εσόδων του κράτους από τη στιγμή που στραγγαλίζεται η οικονομία νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

«Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πείσει την τρόικα πως πρέπει να αλλάξει το φορολογικό καθεστώς με όρους που θα αυξήσουν τα έσοδα του κράτους.

Η συμφωνία των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση περιλαμβάνει μειώσεις φόρων άμεσες, αλλά και άλλες που θα κριθούν από το αποτέλεσμα της νέας οικονομικής πολιτικής.

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Το αφορολόγητο στις 8.000 ευρώ από το 2013


«Την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου από τα 5.000 ευρώ στα 8.000 ευρώ από το επόμενο έτος συμφώνησαν στη χθεσινή καταληκτική συνεδρίαση οι αντιπροσωπίες των κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας. Το μέτρο συγκέντρωσε την καθολική αποδοχή των διαπραγματευτών και θα περιληφθεί στις Προγραμματικές Δηλώσεις που θα αναγνώσει στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες ο πρωθυπουργός, προκειμένου η κυβέρνηση που ορκίστηκε χθες το βράδυ να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Ωστόσο, μένει να αποδειχθεί εάν θα τύχει εγκρίσεως από την τρόικα.

Όπως αναγνωρίζεται, πρόκειται για το πρώτο γενναίο βήμα για την ανακούφιση των χαμηλότερων εισοδημάτων, τα οποία δοκιμάστηκαν εντονότερα στα χρόνια της εφαρμογής των προγραμμάτων δημοσιονομικής σταθερότητας, ενώ θα ακολουθήσει η κατάργηση του ενιαίου τέλους ακινήτων που καλούνταν να καταβάλουν οι πολίτες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Θα αντικατασταθεί, από ένα ενιαίο φόρο για την ακίνητη περιουσία, που θα απλοποιεί το πολυδαίδαλο σύστημα φορολόγησης των ακινήτων ενσωματώνοντας όλους τους προϋπάρχοντες φόρους.»

Πηγή: Ημερησία

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

«Ήρθε η ώρα για πλήρη ανεξαρτητοποίηση του ΣΔΟΕ»


«Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για την ανόρθωση της εθνικής οικονομίας»


Την εκτίμηση πως «ήρθε η ώρα για την πλήρη ανεξαρτητοποίηση και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος με την τοποθέτηση ενός ανεξάρτητου επικεφαλής ο οποίος θα έχει πολυετή θητεία και θα λογοδοτεί μόνο στη Βουλή για το έργο και την αποτελεσματικότητά του» εξέφρασε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Πελοπίδας Καλλίρης.

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

"Προσοχή! Έως 22 Ιουνίου η υποβολή κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης για όσους υπέβαλαν χειρόγραφες δηλώσεις"


«Υπενθυμίζουμε στους συναδέλφους ότι σύμφωνα με την ΠΟΛ.1116/3.5.2012 αλλά και την ΠΟΛ.1101/24.4.2012, όταν η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος γίνεται ηλεκτρονικά, τότε η φορολογική αναμόρφωση συνυποβάλλεται με το έντυπο Ε3.

Όταν η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος γίνεται σε έντυπη μορφή (χειρόγραφα) μέσω Δ.Ο.Υ., η φορολογική αναμόρφωση εξακολουθεί να υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω ανεξάρτητης εφαρμογής της ΓΓΠΣ μέχρι τις 22.6.2012.

Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά το έντυπο Ε3 και δεν συνυποβλήθηκε εκ παραδρομής η φορολογική αναμόρφωση, τότε αυτή μπορεί να υποβληθεί υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω της ανεξάρτητης εφαρμογής της ΓΓΠΣ μέχρι τις 22.6.2012.

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Υπουργείο Οικονομικών: Μέχρι τις 16 Ιουλίου παρατείνεται η υποβολή δικαιολογητικών διακοπής επαγγέλματος

«Με εγκύκλιο που υπέγραψε ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζανιάς, οι φορολογούμενοι που έχουν λάβει ειδοποίηση από τη ΓΓΠΣ για την αναδρομική διακοπή του επαγγέλματος, που φαίνεται ότι ασκούσαν στο παρελθόν, μπορούν να προσέλθουν στις ΔΟΥ, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσής τους (16.07.2012) και να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, για να αποδείξουν τη διακοπή επαγγέλματος, προκειμένου να μη βεβαιωθεί το τέλος επιτηδεύματος.
Η διακοπή μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και μετά την υποβολή της δήλωσης των φορολογουμένων και εφόσον αποδειχθεί η διακοπή επαγγέλματος σε προγενέστερο χρόνο, θα επιστραφεί το τέλος επιτηδεύματος.»

Πηγή: isotimia.gr

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

"Κουρεύεται" το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων


Πρόταση για την καταβολή των εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων με αυστηρότερους όρους έχει καταθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, στον υπηρεσιακό υπουργό Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη η διοίκηση του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Σύμφωνα με την πρόταση, το εφάπαξ θα καταβάλλεται μόνο στους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει 25 χρόνια ασφάλισης στο Δημόσιο, ενώ όσοι έχουν λιγότερα χρόνια προϋπηρεσίας είτε θα παίρνουν πίσω τα χρήματα που έχουν καταβάλει, είτε θα χάνουν τις εισφορές τους.

«Το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα ρευστότητας, καθώς βάσει των αναλογιστικών μελετών το μακροπρόθεσμο έλλειμμά του ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ. Μάλιστα, εκτιμάται ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ταμείο θα οξυνθούν ακόμη περισσότερο στο τέλος του καλοκαιριού, όταν, όπως συνηθίζεται, πολλοί εκπαιδευτικοί θα καταθέσουν χαρτιά για τη συνταξιοδότησή τους. Μάλιστα, κάποιοι εκτιμούν ότι, στο τέλος του 2012, για να λάβει κάποιος εφάπαξ θα πρέπει να περιμένει κατά μέσο όρο 7 χρόνια. 

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

"Kατασχέσεις καταθέσεων για όσους δεν ρυθμίσουν ως σήμερα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές "


Με κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ενοικίων, τραπεζικών καταθέσεων, ακινήτων αλλά και ποινική δίωξη απειλούνται από αύριο περίπου 1.000.000 οφειλέτες του Δημοσίου στην περίπτωση που δεν σπεύσουν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους

«Η προθεσμία για να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών λήγει κανονικά σήμερα, χωρίς να αποκλείεται να δοθεί σιωπηρή παράταση για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι. Όσοι για άλλη μια φορά «γυρίσουν την πλάτη» στη ρύθμιση θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

Οι εφορίες ετοιμάζουν ένα ανελέητο σαφάρι κατά των οφειλετών του Δημοσίου για να εισπράξουν όσο τον δυνατόν περισσότερα έσοδα από την τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που συνολικά υπερβαίνουν τα 45 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν μπει στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ για να επιτευχθεί ο στόχος του Μνημονίου.

Στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα που εκπνέει σήμερα, γράφει το imerisia.gr, υπάγονται υποχρεωτικά όλες οι οφειλές ή δόσεις οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2012, εφόσον δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τις 75.000 χιλιάδες ευρώ για νομικά πρόσωπα.

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

"ΟΑΕΔ: Επιδότηση για 5.000 προσλήψεις ανέργων πτυχιούχων"


«Το πρόγραμμα επιχορήγησης για την πρόσληψη και απασχόληση ανέργων πτυχιούχων ηλικίας έως 35 ετών για διάστημα 27 μηνών (24 με επιδότηση και τους υπόλοιπους τρεις χωρίς επιδότηση) «ανοίγει» από σήμερα ο ΟΑΕΔ στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την πρόσκληση που εξέδωσε, από σήμερα οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις για την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα προϋπολογισμού 75 εκατ. ευρώ το οποίο προβλέπει την επιδοτούμενη απασχόληση 5.000 νέων έως 35 ετών, πτυχιούχων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Προϋποθέσεις
Οι επιχειρήσεις που θα προσλάβουν τους ανέργους, δεσμεύονται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας για 27 μήνες αν και η επιχορήγηση θα διαρκέσει 24 μήνες. Η επιχορήγηση είναι 20 ευρώ για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για ανέργους έως 24 ετών και 25 ευρώ για ανέργους άνω των 24 ετών. Για να ενταχθούν στο πρόγραμμα οι επιχειρήσεις - εργοδότες, δεν πρέπει να έχουν κάνει απολύσεις - μείωση προσωπικού (ακόμη και με εθελούσια έξοδο) στο προηγούμενο τρίμηνο ούτε να έχουν λάβει κοινοτικές ενισχύσεις πάνω από 200.000 ευρώ σε περίοδο τριών οικονομικών ετών.

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

"Ανακοίνωση Υ.Ο. σχετικά με τις παρατάσεις που δόθηκαν στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων"


«Αναφορικά με την παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα, μέχρι τις 16 Ιουλίου, το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει τα εξής:

- Έντεκα μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας, είχαν υποβληθεί μόνο 492.869 ηλεκτρονικές και 81.306 χειρόγραφες φορολογικές δηλώσεις επί συνόλου 5,5 εκατ. περίπου.

- Η νέα λήξη της προθεσμίας είναι νωρίτερα από την αντίστοιχη περυσινή

- Η εισροή εσόδων στα ταμεία από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, θα γίνει ενωρίτερα από πέρυσι λόγω της υποχρεωτικής  ηλεκτρονικής – για πρώτη φορά – υποβολής των δηλώσεων για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ (με εξαίρεση τους συνταξιούχους) και για όλους τους επιτηδευματίες.