Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Παράταση προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής Ε9 και διόρθωσης στοιχείων περιουσιακής κατάστασης




Friday January 27, 2012 03:45 PM


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλ.: 210-3332551/2
Fax: 210-3332559
e-mail: press@minfin.gr

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου παρατείνεται μέχρι τις 5 Μαρτίου 2012 για τα φυσικά πρόσωπα και έως τις 30 Απριλίου για τα νομικά πρόσωπα έτους 2011, η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) καθώς και της διόρθωσης στοιχείων της περιουσιακής κατάστασης.

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Ηλεκτρονικό πόθεν έσχες για όλους

Θα εφαρμοστεί ένα ένα νέο σύστημα προσδιορισμού των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων που θα βασίζεται στην υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή αναλυτικών δηλώσεων

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Πρόσβαση και Άσκηση Επαγγέλματος Λογιστή Φοροτεχνικού




Σχετικά με τα δημοσιεύματα στον τύπο που αναφέρονται στην απελευθέρωση του επαγγέλματος λογιστή φοροτεχνικού το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΟΕΕ) ενημερώνει τα μέλη του

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Η χρεοκοπία της Ελλάδας θα έρθει πολύ σύντομα.

 Wednesday January 18, 2012 07:00 AM


Μη βιώσιμη η κατάσταση στην Ελλάδα, σύμφωνα με επικεφαλής οικονομολόγο της Fitch
Είτε λόγω της αδυναμίας εξόφλησης του ομολόγου που λήγει τον Μάρτιο, είτε λόγω της ενεργοποίησης των ρητρών συλλογικής δράσης ο οίκος Fitch Ratings θα δώσει αξιολόγηση χρεοστασίου στην Ελλάδα.

Ο διευθυντής του οίκου αξιολόγησης, Eντουαρντ Πάρκερ, προανήγγειλε σήμερα από τη Στοκχόλμη πως σύντομα θα υπάρξει υποβάθμιση της χώρας μας σε καθεστώς χρεοστασίου, κάτι που ο ίδιος χαρακτήρισε αναμενόμενο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το στέλεχος της Fitch Ratings τόνισε πως η Ελλάδα είναι αφερέγγυα και δεν πρόκειται να κατορθώσει να εξοφλήσει στις 20 Μαρτίου το ομόλογο των 14,5 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στο PSI είπε πως η συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές θα αξιολογηθεί ως χρεοκοπία από τη Fitch. «Θεωρούμε το PSI χρεοκοπία. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη η επικείμενη ελληνική χρεοκοπία. Την περιμένουμε να συμβεί σύντομα», δήλωσε ο Πάρκερ.

24h NewsRoom

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Προτείνει το άνοιγμα του επαγγέλματος για ορκωτούς εκτιμητές, λογιστές, αναλογιστές.





Γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τα επαγγέλματα των Αναλογιστών, Ορκωτών Εκτιμητών, Λογιστών-Φοροτεχνικών και ομάδας αδειοδοτούμενων επαγγελμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στο πλαίσιο των γνωμοδοτικών αρμοδιοτήτων (άρθρο 23 παρ. 3 του Ν. 3959/2011), κατά τη σημερινή της Συνεδρίαση γνωμοδότησε επί αιτημάτων των κατά περίπτωση αρμόδιων Υπουργείων, για τη διατήρηση ή μη περιορισμών ή/και προηγούμενης διοικητικής άδειας (άρθρο 3 του Ν. 3919/2011), αναφορικά με την άσκηση των επαγγελμάτων Αναλογιστών, Ορκωτών Εκτιμητών, Λογιστών-Φοροτεχνικών και ομάδας αδειοδοτούμενων επαγγελμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ως ακολούθως:

ΟΡΚΩΤΟΙ ΕΚΤΙΜΗΤΕΣ
  
    Η Επιτροπή γνωμοδότησε ότι δεν συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος και δεν πληρούται η αρχή της αναλογικότητας για να διατηρήσουν οι ορκωτοί εκτιμητές τους περιορισμούς στην πρόσβαση στο επάγγελμα (κλειστός αριθμός επαγγελματιών), στα αποκλειστικά δικαιώματα παροχής εκτιμητικών υπηρεσιών, στην απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος από νομικά πρόσωπα και υπηκόους άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον καθορισμό αμοιβών (ποσοστό επί της αξίας ή/και προκαθορισμένο ποσό αμοιβής), οι οποίοι και πρέπει να αρθούν. Προτάθηκε, επίσης, μεταξύ άλλων, να καταργηθεί η ρύθμιση της ανάθεσης εκτιμητικών εργασιών από το Σ.Ο.Ε. σε ορκωτό εκτιμητή δικής του επιλογής, να διευρυνθεί η βάση του Σ.Ο.Ε. με την εισδοχή φυσικών και νομικών προσώπων με προσόντα και πιστοποιήσεις αντίστοιχες με αυτές των ορκωτών εκτιμητών, και στη βάση διαφανών και αντικειμενικών κριτηρίων, ή διαφορετικά να αναγνωριστούν αντίστοιχες με το Σ.Ο.Ε. επαγγελματικές ενώσεις, καθώς και να δημιουργηθεί μητρώο πιστοποιημένων εκτιμητών ανά ειδικότητα.
  
  
    ΛΟΓΙΣΤΕΣ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΙ
  
    Η Επιτροπή γνωμοδότησε ότι δεν συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος και ότι δεν πληρούται η αρχή της αναλογικότητας για να διατηρήσουν οι λογιστές – φοροτεχνικοί το ισχύον μέχρι σήμερα καθεστώς έκδοσης προηγούμενης διοικητικής άδειας για την άσκηση του επαγγέλματός τους. Αρκεί, προς τούτο, η διαδικασία αναγγελίας του άρθρου 3 του Ν.3919/2011. Προτάθηκε, επίσης, να παρασχεθεί η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών και σε μη μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, καθώς και να επανεξετασθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την έναρξη λειτουργίας γραφείου και τη διαδικασία πιστοποίησης.
  
    ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΣ
  
    Η Επιτροπή γνωμοδότησε ότι δεν συντρέχουν, επίσης, οι ως άνω επιτακτικοί λόγοι υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος και ότι δεν πληρούται η αρχή της αναλογικότητας για τη διατήρηση του καθεστώτος έκδοσης προηγούμενης διοικητικής άδειας για την άσκηση του επαγγέλματος του αναλογιστή. Αρκεί, προς τούτο, η διαδικασία αναγγελίας του άρθρου 3 του Ν.3919/2011. Προτάθηκε, ακόμη, να επανεξετασθεί το σύστημα διεξαγωγής των επαγγελματικών εξετάσεων, προς την κατεύθυνση του να ενισχυθεί ο ρόλος του κρατικού φορέα για να αποφεύγονται τυχόν ποσοτικοί φραγμοί εισόδου.
  
    ΟΠΛΑ – ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ – ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ – ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
  
    Η Επιτροπή γνωμοδότησε ότι στοιχειοθετείται υπέρτερο δημόσιο συμφέρον, και κυρίως λόγοι δημόσιας τάξης και ασφάλειας, και ότι πληρούνται τα κριτήρια της αρχής της αναλογικότητας για να διατηρηθεί το καθεστώς της προηγούμενης άδειας, αναφορικά με μια σειρά επαγγελμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που καλύπτουν την παρασκευή/κατασκευή και εμπορία: (α) όπλων, (β) εκρηκτικών υλών, (γ) γόμωσης φυσιγγίων, (δ) πυροτεχνίας και φωτοβολίδων, καθώς και τη λειτουργία και εργασία προσωπικού σε: (α) ιδιωτικές επιχειρήσεις ασφάλειας και (β) γραφεία έρευνας. Επεσήμανε, όμως, ότι επιβάλλεται να απλοποιηθούν και να εξορθολογιστούν οι προϋποθέσεις και τα απαιτούμενα έως σήμερα δικαιολογητικά για την απόκτηση της σχετικής άδειας.

Οι σχετικές γνωμοδοτήσεις θα δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Νομοθετική πράξη για την κατάργηση των δώρων



Saturday January 07, 2012 12:00 PM


Πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία θα ανασταλεί η υποχρέωση των επιχειρήσεων να καταβάλουν την προβλεπόμενη για τον Ιούλιο ποσοστιαία αύξηση του 2,6% στα κατώτερα ημερομίσθια και στους βασικούς μισθούς, που προβλέπει η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, προετοιμάζει η κυβέρνηση.

Ταυτοχρόνως εξετάζεται, με την ίδια πράξη, να ενσωματωθεί και μέρος του δώρου Χριστουγέννων και των επιδομάτων Πάσχα και καλοκαιρινή άδειας στον μηνιαίο μισθό. Η ενσωμάτωση ενδέχεται να αφορά μόνο το 50% των πρόσθετων παροχών, σηματοδοτώντας πρακτικά την κατάργηση του 14ου μισθού.

Όπως γράφει η “Καθημερινή”, με αυτή την κίνηση, που παρακάμπτει τη Βουλή και φυσικά δεν προϋποθέτει συναίνεση κοινωνικών φορέων, επιχειρείται να ικανοποιηθεί ένας από τους βασικούς όρους που έθεσε εκ νέου η τρόικα με επιστολή της προς το υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η τρόικα επιμένει στην κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, επισημαίνοντας ότι ενώ αυτοί περικόπηκαν στον δημόσιο τομέα, εξακολουθούν να υπάρχουν στον ιδιωτικό. Μάλιστα, ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού στις δημόσιες επιχειρήσεις που διαχειρίζονται δίκτυα (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) και διέπονται από ισχυρές κανονιστικές ρυθμίσεις.

Πηγή 24h.gr

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Ασήκωτα τα βάρη που θα επωμισθούν τα νοικοκυριά το 2012



Tuesday January 03, 2012 12:15 PM


Άρθρο του φοροτεχνικού Γιώργου Χριστόπουλου, μέλους της επιστημονικής ομάδας  της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αττικής (Ε.Φ.Ε.E.Α.) όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδαΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στις 31-12-2011

Πολύ «βαθειά» πρέπει να βάλλουν το χέρι στην τσέπη πάνω από 5,5 εκατομμύρια μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς αναμένεται να υποστούν ισχυρό-σοκ, από τα 18 νέα επώδυνα φοροεισπρακτικά μέτρα, που θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο μέχρι τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους, τα περισσότερα από τα οποία νομοθετήθηκαν στο δεύτερο εξάμηνο του 2011. Ιδού πως θα διαμορφωθεί το τοπίο με βάση μερικά απλά παραδείγματα:                         

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1ο
Ζευγάρι με ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες: Ο σύζυγος 21.000 ευρώ, και η σύζυγος 14.000 ευρώ).

Το ζευγάρι διαθέτει ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ (κύρια κατοικία στην Αθήνα 120 τ.μ συν πατρικό στο χωριό 80 τ.μ), και δύο ΙΧ αυτοκίνητα, 1.600 κ.εκ. και 1.200 κ.εκ.

Καλείται να πληρώσει επί πλέον μέσα στο 2012:

1. Την εισφορά αλληλεγγύης του 2011, 560 ευρώ,

2. Την εισφορά αλληλεγγύης του 2012, 560 ευρώ, (420 ευρώ ο άνδρας με συντελεστή 2% και 140 ευρώ η σύζυγος με συντελεστή 1%)

3. Το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω της Δ.Ε.Η  1.040 ευρώ  (720 ευρώ της κύριας κατοικίας συν 320 ευρώ του χωριού) + τη 2η δόση του 2011,  520 ευρώ.

4. Φόρο εισοδήματος 800 ευρώ (από 400 ευρώ ο καθένας), από την πρώτη μείωση του αφορολόγητου στις 8.000 ευρώ

5. Φόρο εισοδήματος 400 ευρώ (από 200 ευρώ ο καθένας, από την δεύτερη μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ

6. Φόρο εισοδήματος 350 ευρώ από τη μείωση στις φοροεκπτώσεις των δαπανών (από αποδείξεις, ιατρικά ,φροντιστήρια, ασφάλιστρα, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.λπ.)     

7. Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 2011 και 2012  200 + 200 ευρώ,  λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου: (με συντελεστή 0,2% για τα 100.000 ευρώ πάνω από το αφορολόγητο όριο των 200.000 ευρω)

8. Αύξηση τελών κυκλοφορίας 60 ευρώ: (15 ευρώ για το μικρό ΙΧ και 45 ευρώ για το μεγάλο ΙΧ)
 
ΣΥΝΟΛΟ: 4.690 ευρώ


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2ο
Ζευγάρι με ετήσιο εισόδημα 48.000 ευρώ: Ο σύζυγος ελεύθερος επαγγελματίας 36.000 ευρώ και η σύζυγος μισθωτός 12.000 ευρώ.

Το ζευγάρι ζει στην Αθήνα, όπου έχει και την έδρα του, ως ελεύθερος επαγγελματίας και θα επιβαρυνθεί για το 2011 με τέλος επιτηδεύματος 300 ευρώ. Ο σύζυγος ασφαλίζεται στον ΟΑΕΕ, και ενώ σήμερα οι εισφορές 3.200 ευρώ που καταβάλλει, ετησίως, εκπίπτουν κατά 100% από το εισόδημά του, με ωφέλεια φόρου 1.152 ευρώ, στο εξής θα εκπίπτουν κατά 10% από το φόρο, με ωφέλεια φόρου, μόνο 320 ευρώ. Επίσης το ζευγάρι διαθέτει ένα ΙΧ αυτοκίνητο 1.600 κ.εκ. και κύρια κατοικία 145 τ.μ. αξίας 300.000 ευρώ.

Καλείται να πληρώσει επί πλέον μέσα στο 2012:

1. Την εισφορά αλληλεγγύης του  2011, 720 ευρώ, (με συντελεστή 2% για τα εισοδήματα συζύγου, η σύζυγος δεν πληρώνει), του 2012 θα την καταβάλει στο 2013.

2. Το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω της Δ.Ε.Η  1.010 ευρώ  + 2η δόση του 2011, 505 ευρώ, ήτοι σύνολο 1.515 ευρώ.

3. Φόρο εισοδήματος 800 ευρώ (από 400 ευρώ ο καθένας),από την πρώτη μείωση του αφορολόγητου στις 8.000

4. Φόρο εισοδήματος 400 ευρώ (από 200 ευρώ ο καθένας, από την δεύτερη μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ

5. Τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ (έναντι 300 που πλήρωσε στο 2011)

6. Φόρο εισοδήματος 832 ευρώ από την αλλαγή του τρόπου έκπτωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

7. Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 2011 και 2012, 200 + 200 ευρώ, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου: (με συντελεστή 0,2% για τα 100.000 ευρώ πάνω από το αφορολόγητο όριο των 200.000 ευρώ)

8. Αύξηση τελών κυκλοφορίας 45 ευρώ

ΣΥΝΟΛΟ: 5.212 ευρώ

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Σκέψεις για την επιβολή ΦΑΠ σε αγροτεμάχια - κτήματα.



Monday January 02, 2012 12:15 AM


THN επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας στα εκτός σχεδίου οικόπεδα, στα αγροτεμάχια και στα κτήματα σε ολόκληρη τη χώρα, τα οποία εξαιρούνταν ως τώρα από τους έκτατους και μόνιμους φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα, εξετάζει η ηγεσία του Yπουργείου Οικονομικών καθώς υπάρχουν εισηγήσεις ότι μπορούν να εισπραχθούν πάνω από 2 δισ. ετησίως από ιδιοκτήτες που σήμερα απαλλάσσονται από τα οικονομικά βάρη.

Οι εισηγήσεις που έχουν υποβληθεί στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο προβλέπουν διεύρυνση της φορολογικής βάσης κατά περίπου 500.000 φυσικά πρόσωπα, που μέχρι σήμερα δεν κατέβαλλαν φόρο.
Εάν το σχέδιο προχωρήσει τότε τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου θα λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης επί της οποίας θα επιβάλλεται ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που κάποιος κατέχει οικόπεδο εκτός σχεδίου και άλλα ακίνητα η αξία τους θα προστίθεται και το άθροισμα θα αποτελεί τη βάση για τον υπολογισμό του φόρου. Eτσι, ανάλογα με τους συντελεστές και τα αφορολόγητα όρια που θα ισχύσουν, θα προκύπτει αν είναι υπόχρεος ή όχι στην καταβολή φόρου.

Ειδικότερα, αν κάποιος είναι ιδιοκτήτης οικοπέδου εκτός σχεδίου αξίας 100.000 ευρώ δεν θα απαλλάσσεται αυτόματα από τον φόρο, όπως συμβαίνει σήμερα με τον ΦΑΠ, αλλά μόνο σε περίπτωση που η αξία είναι χαμηλότερη από το αφορολόγητο όριο των 200.000 ευρώ που ισχύει. Αν κάποιος κατέχει σπίτι αξίας 200.000 ευρώ και οικόπεδο εκτός σχεδίου 150.000 ευρώ, η αξία των δύο αυτών ακινήτων θα προστίθεται και η περιουσία του θα υπολογίζεται από την εφορία στις 300.000 ευρώ. Με βάση λοιπόν αυτήν την αξία θα προκύπτει αν πρέπει να πληρώσει φόρο και πόσο.

Eνα από τα προβλήματα του σχεδίου είναι ο διαχωρισμός μεταξύ αγροτεμαχίου εκτός σχεδίου και καλλιεργούμενης έκτασης. Εκτός αυτού, υπάρχει πρόβλημα και με τον υπολογισμό των τιμών για τα εν λόγω ακίνητα και άρα και του φόρου που θα επιβληθεί.

Το «κλειδί» για να προσμετρηθούν τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια στη φορολογητέα ακίνητη περιουσία βρίσκεται στον προσδιορισμό των τιμών ζώνης που θα ισχύσουν για αυτές τις περιοχές σε ολόκληρη την επικράτεια, διαδικασία όμως που είναι και χρονοβόρα και περίπλοκη.

Προκειμένου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση μέχρι την ψήφιση στις αρχές του επόμενου έτους του εθνικού φορολογικού συστήματος, ενδέχεται να κληθούν οι ιδιοκτήτες να συμπληρώσουν έναν νέο τύπο Ε9, με περισσότερα στοιχεία, τα οποία θα διευκρινίζουν έπειτα από επεξεργασία τον τύπο του αγροτεμαχίου.
Σε κάθε περίπτωση οι εισηγητές του σχεδίου εκτιμούν ότι το καλοκαίρι του 2012 μπορούν να είναι όλα έτοιμα για να προχωρήσουν στην επιβολή του φόρου, με βάση τις δηλώσεις Ε9 που τώρα υποβάλλονται. 

Πηγή: Express.gr