Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Ανώτατος μισθός 2.200 ευρώ στο Δημόσιο.

ΣTA 2.200 ευρώ διαμορφώνεται, χωρίς το επίδομα θέσης ευθύνης και το πριμ παραγωγικότητας, ο ανώτατος μισθός στο Δημόσιο σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο ανώτατος μισθός μαζί με τα ανωτέρω επιδόματα εκτιμάται ότι θα κυμανθεί περίπου στα 2.700 ευρώ ανά μήνα. Αυτό σημαίνει ότι τα «ρετιρέ» του Δημοσίου θα υποστούν απώλειες που θα κυμαίνονται ως και 1.500 ευρώ τον μήνα.

Αντιθέτως ο κατώτατος βασικός μισθός από 711 ευρώ σήμερα για την κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης θα αυξηθεί στα 780 ευρώ, ώστε να προσεγγίσει τον βασικό μισθό στον ιδιωτικό τομέα.
Ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε στο Yπουργικό Συμβούλιο τα παρακάτω στοιχεία:
• Το 14,5% των υπαλλήλων θα υποστεί μεγάλες μειώσεις.
• Δεν αλλάζει η μισθολογική κατάσταση για το 78% των υπαλλήλων.
• Θα υπάρξει μικρή αύξηση για το 7,5% των υπαλλήλων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι για τους υπαλλήλους ο μισθός των οποίων θα μειωθεί από 25% και πάνω, εξετάζεται το ενδεχόμενο η μείωση να γίνει σταδιακά.

Πηγή: Express.gr

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Εκτός εφεδρείας εφοριακοί και τελωνειακοί.

Χωρίς διακρίσεις θα εφαρμοστεί για όλους τους εργαζομένους στο δημόσιο το ενιαίο μισθολόγιο.Την απόφαση της κυβέρνησης για την εφαρμογή χωρίς εξαιρέσεις του ενιαίου μισθολογίου, επανέλαβε στους εργαζομένους στο υπουργείο Οικονομικών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σε συνάντηση που είχε ο υπουργός με τους εκπροσώπους των εφοριακών και των τελωνειακών υπαλλήλων , μετά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπαχθούν στο καθεστώς εφεδρείας ούτε θα γίνουν μετατάξεις στον κλάδο τους.

Ο κ. Βενιζέλος , πάντως, που δέχθηκε να συναντήσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο υπουργείο του, οι οποίοι παρέμεναν συγκεντρωμένοι από το πρωί έξω από το υπουργείο Οικονομικών, τους ανακοίνωσε ότι το νέο μισθολόγιο στο οποίο θα ενταχθούν και αυτοί, θα εφαρμοστεί από την 1η Νοέμβρη.

Παράλληλα, τους διευκρίνισε, ότι δεν θα υπάρχουν εξαιρέσεις σε ότι αφορά τις περικοπές τόσο των αποδοχών τους όσο και των επιδομάτων τα οποία λαμβάνουν σήμερα.

24h NewsRoom

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Ετοιμάζουν εξομοίωση των αντικειμενικών τιμών με τις αγοραίες.

Μεταξύ άλλων, εξετάζεται η κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και η ενσωμάτωσή του στο τέλος, καθώς και η καθιέρωση κλιμακίων για τον υπολογισμό του τέλους ανάλογα με τη χρήση του ακινήτου (πρώτη κατοικία, εξοχική κ.ά.), την τιμή ζώνης, τον αριθμό και τη συνολική αξία των ακινήτων που κατέχει κάποιος, το ύψος του εισοδήματός του, την οικογενειακή κατάστασή του κ.ά.

Νέα «φοροκεραμίδα» από το τέλος των ακινήτων θα «χτυπήσει» 5 εκατ. πολίτες από το επόμενο έτος, καθώς το κυβερνητικό σχέδιο για εξομοίωση των αντικειμενικών τιμών με τις αγοραίες θα προκαλέσει αύξηση μέχρι και 300% στο ποσό του τέλους.

Την ίδια ώρα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η μονιμοποίησή του θα συνδυαστεί με συγχωνεύσεις και καταργήσεις άλλων φόρων που επιβαρύνουν την ακίνητη περιουσία και θα καθιερωθούν κλιμάκια με βάση πλέγμα κριτηρίων. Μεταξύ άλλων, εξετάζεται η κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και η ενσωμάτωσή του στο τέλος, καθώς και η καθιέρωση κλιμακίων για τον υπολογισμό του τέλους ανάλογα με τη χρήση του ακινήτου (πρώτη κατοικία, εξοχική κ.ά.), την τιμή ζώνης, τον αριθμό και τη συνολική αξία των ακινήτων που κατέχει κάποιος, το ύψος του εισοδήματός του, την οικογενειακή κατάστασή του κ.ά. Το βέβαιο είναι ότι η αύξηση των αντικειμενικών τιμών που έχει σχεδιαστεί για το 2012, με στόχο τη σύγκλισή τους με τις αγοραίες, αυτόματα θα επιφέρει αναπροσαρμογή του τέλους, καθώς η τιμή ζώνης αποτελεί τη βάση υπολογισμού του φόρου.

Για παράδειγμα, με την εξομοίωση των τιμών για ακίνητο 100 τ.μ. το ποσό του τέλος αναμένεται να διαμορφωθεί ανά περιοχή ως εξής:

στην Παιανία στα 600-800, από 500-600 ευρώ σήμερα,
στη Δάφνη στα 800-1.000 ευρώ από 500-600 ευρώ,
στο Παλαιό Φάληρο στα 1.000-1.600 από 500-1.200 ευρώ,
στο Ελληνικό στα 1.000-1.200 ευρώ από 500-1.000 ευρώ,
στη Βούλα στα 1.200-1.400 ευρώ από 600-1.200 ευρώ,
στον Χολαργό στα 1.000-1.200 ευρώ από 500-800 ευρώ,
στην Αγία Παρασκευή στα 1.000-1.200 από 500-800 ευρώ,
στα Βριλήσσια στα 1.100-1.200 ευρώ από 600-800 ευρώ,
στην Κηφισιά στα 1.300-1.400 ευρώ από 500-1.200 ευρώ.
Σε τουριστικές περιοχές και ειδικά για τα ακίνητα εκτός σχεδίου, όπου η ψαλίδα μεταξύ των τιμών της εφορίας και των εμπορικών είναι τεράστια, εκτιμάται ότι η εξομοίωση θα προκαλέσει αύξηση του τέλους έως 300%.

Απαλλάσσονται
Με βάση τις πρόσφατες αλλαγές απαλλάσσονται από την καταβολή του τέλους και για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικούν οι πιστοποιημένα μακροχρόνια άνεργοι. Αυτή η απαλλαγή δεν παρέχεται εφόσον το οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος από την επιβολή του τέλους υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Αυτό το όριο προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Επίσης, ο μειωμένος συντελεστής, 0,5 ανά τ.μ., θα ισχύει για ακίνητα πολυτέκνων με εισόδημα κάτω των 30.000 ευρώ, καθώς και αναπήρων ή προσώπων που τα βαραίνουν ανάπηροι, εφόσον η αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου (με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2008) δεν υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ, η οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο ή αν το ακίνητο έχει τιμή ζώνης πάνω από 3.000 ευρώ ή έχει έκταση πάνω από 120 τ.μ. προσαυξανόμενη κατά 20 τ.μ. για κάθε παιδί μέχρι 200 τ.μ.

ΘΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΕΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
Μόνιμος με παραλλαγές από το 2013

Τη μονιμοποίηση του τέλους των ακινήτων, χωρίς όμως περαιτέρω διευκρινίσεις, προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, με το δημοσιονομικό επιχείρημα ότι αν ισχύσει όπως αρχικά προβλεπόταν για δύο χρόνια από το 2013 και μετά, θα υπάρξει τρύπα 2 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία. Σύμφωνα με τον υπουργό, το τέλος θα ισχύσει και το 2012 και μετά «θα ενσωματωθεί στο εθνικό φορολογικό σύστημα, όπου θα επανεξεταστούν όλες οι επιβαρύνσεις» και «θα το εντάξουμε στη συνολική μας ρύθμιση για τις επιβαρύνσεις των πολιτών».

Τον Οκτώβριο
Σύμφωνα με πληροφορίες, η φιλοσοφία του κυβερνητικού σχεδίου για τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων, που θα αποτυπωθεί στο νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου, προβλέπει τη μεταφορά του φορολογικού βάρους από την αγορά στην κατοχή του ακινήτου.

Το άλλο σκέλος έχει να κάνει με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με την κατάργηση των απαλλαγών και των εξαιρέσεων από τον φόρο. Στο πλαίσιο αυτό με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των στοιχείων του εντύπου Ε9 και με την καθιέρωση νέου αναλυτικού εντύπου για την πλήρη καταγραφή της ακίνητης περιουσίας στο σύστημα της φορολογίας θα ενταχθούν τα πάσης φύσης ακίνητα, όπως κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα ακόμα και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης.

Πηγή Ημερησία

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Νέα σκληρά μέτρα : Στις 5.000 ευρώ το αφορολόγητο - Περικοπή συντάξεων - Γλιτώνει το πετρέλαιο θέρμανσης

Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με την τρόικα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλίας Μόσιαλος μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Κύριο χαρακτηριστικό των μέτρων το μαχαίρι στο μισθολογικό κόστος του δημοσίου και ο ορισμός του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα:

- Το αφορολόγητο όριο ορίζεται πλέον στις 5.000 ευρώ.

- Το ενιαίο μισθολόγιο θα επεκταθεί και στις δημόσιες επιχειρήσεις.

- Βγαίνουν σε εργασιακή εφεδρεία έως το τέλος του χρόνου 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

- Περικόπτονται κατά 20% οι συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ.

- Περικόπτεται κατά 40% το τμήμα των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ που λαμβάνουν συνταξιούχοι κάτω των 55 ετών.

- Η εξίσωση των φόρων του πετρελαίου (θέρμανσης και κίνησης) αναβάλλεται.

Ολόκληρη η Κυβερνητική ανακοίνωση έχει ως εξής:

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ηλίας Μόσιαλος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η Κυβερνητική Επιτροπή εξειδίκευσε σήμερα τα μέτρα που οδηγούν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και του 2012 και επιτρέπουν την ολοκληρωμένη εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας μέχρι το 2014.

Οι συζητήσεις με την Τρόικα θα ολοκληρωθούν – όπως ανακοινώθηκε χθες – μετά την άφιξη των επικεφαλής της στην Αθήνα στην αρχή της επόμενης εβδομάδας.

Είναι όμως απολύτως δεδομένη η θεμελιώδης στρατηγική επιλογή της χώρας να καταστεί και πάλι μια δημοσιονομικά ανεξάρτητη και ισότιμη χώρα – μέλος της ευρωζώνης φτάνοντας το ταχύτερο δυνατόν σε πρωτογενή πλεονάσματα. Οι επιλογές αυτές στέλνουν και στους εταίρους μας και στις αγορές το μήνυμα πως η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, μένοντας πάντα στον σκληρό πυρήνα του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επειδή οι έλληνες πολίτες πρέπει να έχουν μια σαφή εικόνα για μια σειρά από θέματα που γίνονται αντικείμενα ανεξέλεγκτης φημολογίας, η Κυβέρνηση ανακοινώνει ήδη από σήμερα το σαφές πλαίσιο των κρίσιμων αποφάσεων:

Α) Το αφορολόγητο όριο τοποθετείται στις 5.000 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή στο μέσο επίπεδο των κρατών της ευρωζώνης.

Β) Το νέο μισθολόγιο – βαθμολόγιο θα είναι πραγματικά, ενιαίο, αξιοκρατικό, διαφανές και δίκαιο δίνοντας ταυτόχρονα κίνητρα για αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης και των στελεχών της.

Γ) Δεν επέρχεται καμία μείωση στις συντάξεις ύψους μέχρι 1.200 ευρώ. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα περικοπεί το 20% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ, ώστε να διασφαλίζεται η αναλογικότητα και η εσωτερική δικαιοσύνη του συστήματος.

Ειδικά για τους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών και ωσότου αυτοί φτάσουν στην ηλικία των 55 ετών, θα περικοπεί κατά 40% το τμήμα της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Δ) Ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας θα εφαρμοστεί με στόχο έως το τέλος του 2011 να υπαχθούν σε αυτή 30.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα με την εφαρμογή αξιοκρατικών και διαφανών κριτηρίων υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ ώστε να εντοπιστεί το πραγματικά πλεονάζον προσωπικό. Αυτό αφορά δηλαδή συνολικά το 3% περίπου των εργαζομένων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.

Ε) Η Κυβερνητική επιτροπή έλαβε επίσης μια σειρά αποφάσεων για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και κυρίως των ιδιωτικοποιήσεων , του ανοίγματος των επαγγελμάτων και της αγοράς εργασίας και την αναδιάρθρωση των φορέων του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.

ΣΤ) Το εθνικό φορολογικό σύστημα που θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα δώσει οριστικό τέλος σε μια σειρά από αδικίες και ανισότητες που κυριαρχούν εδώ και δεκαετίες και οι οποίες υπονομεύουν την κοινωνική και αναπτυξιακή συνοχή της χώρας.



taxheaven

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

«Παγώνει» μέχρι 30 Νοεμβρίου 2011, κάθε αγοραπωλησία ακινήτου.

Λόγω του νόμου για τα αυθαίρετα, αναφέρει ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων Κ. Βλαχάκης.
«Παγώνει» πανελλαδικά μέχρι 30 Νοεμβρίου 2011, κάθε αγοραπωλησία, γονική παροχή, υποθήκη κ.λπ. ακινήτου, επισημαίνει ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Βλαχάκης, σε επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Ο λόγος που η αγορά των ακινήτων δεν θα μπορεί να κινηθεί μέχρι την εκπνοή του Νοεμβρίου 2011, δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση, αλλά και ο νόμος για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, που έχει σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση στην «Εφημερίδα της Κυβέρνησης». Ο ίδιος ο νόμος για τα αυθαίρετα προβλέπει ότι θα είναι σε «εφεδρεία» μέχρι την 30ή Νοεμβρίου του 2011, τονίζει ο κ. Βλαχάκης στην επιστολή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος για τα αυθαίρετα προβλέπει ότι ο ιδιοκτήτης ακινήτου που έχει αυθαίρετο κτίσμα ή έχει κάνει υπέρβαση ύψους, υποχρεούται να πληρώσει πρόστιμο, ενώ απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η αγοραπωλησία ακινήτου που έχει αυθαίρετη κατασκευή ή έχει γίνει αλλαγή χρήσης του ακινήτου και δεν έχει νομιμοποιηθεί.

Ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων τονίζει ότι σύμφωνα με το νόμο για τα αυθαίρετα οι πολεοδομίες θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις υπαγωγής στον επίμαχο νόμο από την 1η Οκτωβρίου 2011, ενώ σύμφωνα με άλλη διάταξη του επίμαχου νόμου ο φάκελος με τα πολεοδομικά στοιχεία που αφορούν το αυθαίρετο δεν μπορεί να κατατεθεί στις Πολεοδομίες πριν την 30η Νοεμβρίου 2011.

Παράλληλα, όμως, σημειώνει ο κ. Βλαχάκης, δεν έχουν εκδοθεί οι τρεις υπουργικές αποφάσεις που προβλέπει ο νόμος για τα αυθαίρετα, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την εφαρμογή του.

Συγκεκριμένα, δεν έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις που θα καθορίσουν:

1) Τις αμοιβές των μηχανικών,

2) Τη διαδικασία είσπραξης του Ενιαίου Ειδικού Προστίμου Αυθαίρετης Κατασκευής,

3) Την επίλυση κάθε αναγκαίου ζητήματος για τη διαδικασία μεταβίβασης, όπως είναι το περιεχόμενο της δήλωσης και βεβαίωσης του μηχανικού.

Κατόπιν αυτών, ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων ζητάει από τον υπουργό η ισχύς του νόμου να αρχίζει μετά την 30ή Νοεμβρίου 2011 για να εναρμονίζεται με την ημερομηνία έναρξης παραλαβής από τις Πολεοδομίες των αιτήσεων υπαγωγής στις ρυθμίσεις του νόμου.

www.kathimerini.gr

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Αφορολόγητο... τέλος με 7 κριτήρια για επαγγελματίες.

Θα επιβληθεί αλγοριθμικός φόρος με επτά αντικειμενικά κριτήρια.

Υπό την πίεση της τρόικας η κυβέρνηση προχωρεί στην κατάργηση του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες με την επιβολή "αλγοριθμικού φόρου" με βάση επτά αντικειμενικά κριτήρια, όπως η ακίνητη και η κινητή περιουσία. Το πακέτο, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του "Έθνους της Κυριακής" περιλαμβάνει ακόμη αυξήσεις στη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που ανατρέπει πλήρως το ισχύον καθεστώς φορολογίας για 900.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αναμένεται να εφαρμοστεί το 2012 προβλέπει ότι ο προσδιορισμός του εισοδήματος θα γίνεται πλέον με βάση πλέγμα κριτηρίων, στα οποία περιλαμβάνονται ακόμα και η κινητή περιουσία του φορολογούμενου, όπως καταθέσεις, μετοχές, χρεόγραφα, αμοιβαία κεφάλαια και κάθε είδους επενδυτικά χαρτοφυλάκια.
Τα υπόλοιπα συστατικά του αλγόριθμου για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα είναι το είδος, ο χρόνος και ο τόπος άσκησης της δραστηριότητας, η κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων, η ακίνητη περιουσία και ο τρόπος διαβίωσης, καθώς και το φορολογικό ιστορικό.
Στόχος των ρυθμίσεων είναι να εντοπιστούν τα πραγματικά εισοδήματα και να δοθεί τέλος στο φαινόμενο η συντριπτική πλειονότητα να εμφανίζεται στην Εφορία με πενιχρά εισοδήματα.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών το πλέγμα των νέων κριτηρίων θα αυξήσει δραστικά το φορολογητέο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έτσι η συντριπτική πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων που με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι σήμερα αφορολόγητοι θα πληρώσουν φόρο.

Ο αλγόριθμος για τον υπολογισμό του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα περιλαμβάνει και τα ακόλουθα συστατικά:

Την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων και στοιχείων και τη μορφή της εταιρείας.
Τον κλάδο και το είδος της δραστηριότητας.
Τον τόπο και τον χρόνο άσκησης του επαγγέλματος.
Τις μισθολογικές και λειτουργικές δαπάνες (αριθμός προσωπικού, ενοίκιο, εξοπλισμός κ.ά.).
Το φορολογικό ιστορικό (αν ο φορολογούμενος είναι συνεπής ή έχει εντοπιστεί στο παρελθόν για παραβάσεις ή είναι οφειλέτης).
Την ακίνητη περιουσία.
Τα κινητά περιουσιακά στοιχεία (κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα, μετοχές, καταθέσεις, αμοιβαία κ.ά.) Από τον συνδυασμό των παραπάνω στοιχείων θα προκύπτει ένα ελάχιστο ύψος εισοδήματος και σε περίπτωση που θα διαπιστώνεται ότι από το επάγγελμα και τα εισοδήματα που δηλώνει ο φορολογούμενος, καθώς και από τα πάσης φύσεως έκτακτα έσοδα από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν τα ποσά των αποταμιεύσεων, η αξία και τα έξοδα συντήρησης των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει, καθώς και οι λοιπές δαπάνες διαβίωσής του, θα του καταλογίζεται πρόσθετος τεκμαρτός φόρος.

73 στους εκατό

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα το 73% των δηλωθέντων εισοδημάτων από ελεύθερα επαγγέλματα συγκεντρώνεται στα κλιμάκια κάτω από το αφορολόγητο και μόλις το 0,6% δηλαδή 2.557 σε σύνολο 421.203 ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει πάνω από 100.000. Εισόδημα χαμηλότερο από το αφορολόγητο δηλώνει επίσης το 87% των εισοδηματιών και το 56,3% των εμποροβιοτεχνών.

ΕΙΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ.

Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, η καταγραφή των κινητών περιουσιακών στοιχείων θα γίνει με μια ειδική δήλωση που θα κληθούν να συμπληρώσουν όλοι φορολογούμενοι (έντυπο Ε10).
Στη δήλωση αυτή θα αναγράφονται καταθέσεις στις τράπεζες, επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, συμμετοχές, έσοδα που εισπράχθηκαν από τη ρευστοποίηση επενδύσεων ή την πώληση περιουσιακών στοιχείων, καθώς και έξοδα διαβίωσης κ.ά.

Τα επτά κριτήρια για τη φορολόγηση

Η ακίνητη περιουσία
Η κινητή περιουσία (μετοχές, καταθέσεις)
Οι μισθολογικές & λειτουργικές δαπάνες
Ο κλάδος & το είδος της δραστηριότητας
Η περιοχή της επαγγελματικής στέγης
Η κατηγορία των βιβλίων
Συντελεστής ο τζίρος του κλάδου
ΜΕ ΕΜΠΕΙΡΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ


Πρώτο βήμα η βάση δεδομένων για τον τζίρο.
Η αρχή για τη διαμόρφωση του αλγόριθμου για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αλλά και του ΦΠΑ θα γίνει με τη συλλογή εμπειρικών και στατιστικών στοιχείων για το μεικτό ποσοστό κέρδους ανάλογα με το είδος των πωλούμενων αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών από τον κάθε επιτηδευματία. Μάλιστα, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, εντός των επόμενων ημερών θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση του μέτρου.

Σταθερή αναλογία.
Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε ότι πρόκειται για μία μέθοδο που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης και έδινε το ακόλουθο παράδειγμα:

Κατάστημα που πουλάει υποκάμισα προς 120 ευρώ τα οποία έχει αγοράσει 100 ευρώ έχει μεικτό κέρδος 20 ευρώ. Συνεπώς, γι΄ αυτό το κατάστημα η σταθερή αναλογία για τον προσδιορισμό του μεικτού κέρδους είναι 20%.

Αυτόματα λοιπόν θα προκύπτει ένας αλγόριθμος για το μεικτό κέρδος της επιχείρησης. Στη συνέχεια, με την καταγραφή των εισπράξεων από την παρακολούθηση του καταστήματος από ελεγκτές θα δημιουργείται μία βάση δεδομένων που χρησιμοποιείται για την καλύτερη δυνατή εκτίμηση των πωλήσεων του συγκεκριμένου καταστήματος.

Πηγή 24h NewsRoom

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Και οι καταθέσεις θα μετρούν για το τεκμαρτό εισόδημα


Και οι καταθέσεις θα μετρούν για το τεκμαρτό εισόδημα.
Του Σπύρου Δημητρέλη

Με αλγόριθμο θα υπολογίζεται από το 2012 το εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών. Ποιά θα είναι τα συστατικά του αλγορίθμου; Όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία, περιλαμβανομένων των καταθέσεων και των μετοχών τους.

Στο πλαίσιο της δημιουργίας του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος το οποίο θα αποτυπωθεί σε νομοσχέδιο που αναμένεται να έρθει από την κυβέρνηση στη Βουλή το αργότερο έως τις 5 Οκτωβρίου εξετάζονται τρόποι για να αντιμετωπισθεί πιο δραστικά η φοροδιαφυγή που παρατηρείται στο χώρο των ελευθέρων επαγγελματιών. Η κατεύθυνση που έχουν πάρει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών οι υπηρεσιακοί παράγοντες που συντάσσουν τις σχετικές διατάξεις είναι η δημιουργία ενός συστήματος τεκμαρτoύ προσδιορισμού του εισοδήματος για το οποίο θα φορολογείται ο ελεύθερος επαγγελματίας βάσει των περιουσιακών του στοιχείων. Η διαφορά με το υφιστάμενο σύστημα των τεκμηρίων είναι ότι πλέον θα λαμβάνονται υπόψη όλα τα περιουσιακά στοιχεία του φορολογούμενου, όπως είναι οι καταθέσεις του.

Βάση για τον υπολογισμό του αλγοριθμικού εισοδήματος θα είναι μια ειδική δήλωση που θα κληθούν να συμπληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι, το έντυπο Ε10, προς επιβεβαίωση του αποκλειστικού ρεπορτάζ του Κεφαλαίου της 16ης Ιουλίου. Στο έντυπο αυτό θα δηλώσουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία, πλην των ακινήτων τους που έχουν δηλωθεί στο Ε9. Έτσι, στη φόρμα αυτή θα δηλωθούν όλα τα κινητά περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων, όπως οι καταθέσεις τους εντός και εκτός Ελλάδος, οι μετοχές τους, τα ομόλογα, τα αμοιβαία κεφάλαια κλπ.

Με βάση αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα προκύπτει ένα «αλγοριθμικό» εισόδημα και ο φορολογούμενος θα φορολογείται γι΄ αυτό, εφόσον όμως δηλώνει χαμηλότερο εισόδημα. Παράλληλα, εφόσον δηλώνει χαμηλότερο εισόδημα από αυτό, θα ελέγχεται κατά προτεραιότητα από τις φορολογικές αρχές με χρήση των διατάξεων που ψηφίστηκαν πρόσφατα και προβλέπουν την πλήρη άρση του τραπεζικού απορρήτου έναντι των φορολογικών αρχών.

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Ειδικό τέλος ακινήτων - Σε δύο δόσεις και με 20 κλιμάκια

Σε δύο δόσεις και όχι εφάπαξ θα κληθούν να πληρώσουν τη... λυπητερή του νέου ειδικού τέλους ακινήτου πάνω από 5 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μάλιστα οι επιβαρύνσεις που έρχονται για τους φορολογούμενους είναι μεγάλες, αφού στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να καταλήγουν στο να μη λαμβάνεται υπόψη η παλαιότητα του ακινήτου αλλά μόνο η τιμή ζώνης. Δηλαδή το ίδιο τέλος θα πληρώνει ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος 20 ή 30 ετών με τον ιδιοκτήτη νεόδμητου διαμερίσματος ίδιας επιφάνειας, που βρίσκεται στην ίδια περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν υπολογίσει ότι στην περίπτωση που δεν συνυπολογιστεί η παλαιότητα θα επιτευχθεί ο στόχος για την είσπραξη 2 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ σε διαφορετική περίπτωση οι εισπράξεις θα είναι λιγότερες.

Πάντως, ούτε χθες το υπουργείο Οικονομικών ξεδιάλυνε το τοπίο για τη νέα εισφορά, αφού το «γράψε-σβήσε» για να οριστικοποιηθεί η κλίμακα συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ. Οι λεπτομέρειες της επιβολής του έκτακτου φόρου αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται τα εξής:

1. Ο νέος έκτακτος φόρος στα ακίνητα για φέτος θα εξοφληθεί σε δύο δόσεις. Δηλαδή με τους δύο επόμενους λογαριασμούς που θα εκδώσει η ΔΕΗ και θα στείλει στους καταναλωτές. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι ο νέος φόρος να έχει εισπραχθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, καθώς τα έσοδα που θα εισπραχθούν στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου θα ενταχθούν στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2011, προκειμένου να κλείσει η «τρύπα» που εμφανίζουν τα έσοδα.

Από τον Μάρτιο του επόμενου έτους οι φορολογούμενοι θα ξεκινήσουν να πληρώνουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ σε δόσεις το ειδικό τέλος ακινήτων για το 2012.

2. Στους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα υπάρχει συγκεκριμένη ένδειξη με το ποσό του έκτακτου φόρου, αφού τελικά εγκαταλείφθηκε η σκέψη για την έκδοση ξεχωριστού εντύπου.

3. Είκοσι θα είναι τελικά τα κλιμάκια του νέου ειδικού τέλους επί των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος

4. Για τους ανέργους, πολύτεκνους και όσους έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, το τέλος θα υπολογίζεται με 0,5-1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και για τα υπόλοιπα νοικοκυριά θα κλιμακώνεται έως 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

5. Το ειδικό τέλος ακινήτων θα βαρύνει τους ιδιοκτήτες και όχι τους ενοικιαστές των ακινήτων. Εφόσον ο λογαριασμός εκδίδεται στο όνομα του ενοικιαστή ή άλλου προσώπου που δεν είναι ο ιδιοκτήτης, το τέλος θα το πληρώνει αυτός που είναι υπεύθυνος και από εκεί και πέρα το ποσό θα εκπίπτει από τα ενοίκια.

6. Από το νέο «χαράτσι» θα εξαιρεθούν οι κοινόχρηστοι χώροι των πολυκατοικιών, οι οποίοι δεν επιβαρύνονται με ΤΑΠ, καθώς και τα ακίνητα του Δημοσίου.

Δεν καταργούνται οι προηγούμενοι φόροι
Παραμένουν το ΕΤΑΚ και η διαδικασία επιβολής του ΦΑΠ

Η επιβολή του ειδικού τέλους που επιβάλλει η κυβέρνηση μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ για τη διετία 2011-2012 δεν έρχεται να αντικαταστήσει τους φόρους ύψους 1,5 δισ. ευρώ στα ακίνητα (ΕΤΑΚ 2009 και ΦΑΠ 2010-2011) που δεν έχει καταφέρει να εισπράξει μέχρι σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Οπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, όλα τα μέτρα που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο θα υλοποιηθούν. Αυτό σημαίνει ότι μόλις «ξεμπλοκάρει» στο Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση της ανάθεσης του έργου του περιουσιολογίου στη ιδιωτική εταιρία Unisystems θα ξεκινήσει η διαδικασία ολοκλήρωσης της εκκαθάρισης και αποστολής στους φορολογούμενους 1,4 εκατ. σημειωμάτων του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων του 2009 και η διαδικασία επιβολής του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010 σε όσους έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ και του ΦΑΠ 2011 για τους φορολογούμενους με ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Δηλαδή το επόμενο έτος χιλιάδες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν όχι μόνο το νέο χαράτσι στα ακίνητα αλλά και τρεις ακόμη φόρους (ΕΤΑΚ 2009, ΦΑΠ 2010 και ΦΑΠ 2011).




Πηγή Ημερησία

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Υπηρεσία εκτύπωσης ειδοποιητηρίων πληρωμής και επιστροφής φόρου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ -

Υπηρεσία εκτύπωσης ειδοποιητηρίων πληρωμής και επιστροφής φόρου12/09/2011


Θέμα: Υπηρεσία εκτύπωσης ειδοποιητηρίων πληρωμής και επιστροφής φόρου


Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών ανακοινώνει ότι από τις 12/9/2011τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία, στο περιβάλλον του νέου TAXISnet, η Υπηρεσία Ειδοποιήσεων Πληρωμών ή Επιστροφών Φόρου.
Με την εφαρμογή αυτή ο χρήστης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΓΓΠΣ έχει τη δυνατότητα να προβάλει στην οθόνη του υπολογιστή του και να εκτυπώσει τις ειδοποιήσεις που λαμβάνει για την πληρωμή ή την επιστροφή φόρου. Αναλυτικά, υποστηρίζονται τα παρακάτω ειδοποιητήρια.
" Ειδοποιήσεις επιστροφής Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων
" Ειδοποιήσεις καταβολής δόσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων
" Εκκαθαριστικό σημείωμα ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, έκτακτης εισφοράς σε αντικειμενικές δαπάνες και τέλους επιτηδεύματος του Ν. 3986/2011
" Ειδοποιήσεις καταβολής δόσεωνεισφορών και τέλους επιτηδεύματος του Ν. 3986/2011 (όταν θα είναι διαθέσιμες)
" Ειδοποιήσεις καταβολής δόσεων περαίωσης Ν. 3888/2010.
Η εκτύπωση των παραπάνω ειδοποιήσεων μπορεί να αντικαταστήσει την αντίστοιχη έντυπη ειδοποίηση που αποστέλλεται ταχυδρομικώς, και να χρησιμοποιηθεί στα τραπεζικά ιδρύματα για την εξόφλησή τους.
Η πρόσβαση στη συγκεκριμένη υπηρεσία γίνεται μέσω του δικτυακού τόπου της Γενικής Γραμματείας, στη διεύθυνση www.gsis.gr.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει αρχικά να επιλέξετε το πλαίσιο Υπηρεσίες προς Πολίτες ή το πλαίσιο Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις/Επιτηδευματίεςκαι στη συνέχεια την επιλογή Ειδοποιήσεις πληρωμής ή επιστροφής φόρου.

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Απεργούν σήμερα και αύριο εφοριακοί και τελωνειακοί

Απεργούν σήμερα και άυριο οι εφοριακοί, οι οποίοι αντιδρούν στην υπαναχώρηση και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης στο θέμα της διατήρησης της «προσωπικής διαφοράς» στις αποδοχές τους.

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Εγκύκλιος φωτιά του Φίλιππου Σαχινίδη στα υπουργεία για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2012.

Αξιοποίηση δηλαδή πώληση περιουσίας ζητά από υπουργεία και φορείς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και στην σχετική εγκύκλιο που απέστειλε (με αφορμή την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2012) σημειώνει τις περιορισμένες δυνατότητες επιχορηγήσεων από τον προϋπολογισμό.

Εκτός από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ζητά από τους φορείς περικοπές κατά 20% τις δαπάνες για φως , νερό, τηλέφωνα και ενοίκια ενώ ζητά να εφαρμοστούν και τα ψηφισθέντα μέτρα όπως η μείωση κατά 50% του κινήτρου απόδοσης, αναστολή μισθολογικών ωριμάνσεων και εφαρμογή του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις έως το τέλος του 2011 και 1 προς 5 το 2012.

Ιδιαίτερη δημόσια έχει και η επισήμανση του κ. Σαχινίδη ότι ο προϋπολογισμός του 2012 θα καταρτιστεί με βάση το υφιστάμενο μισθολόγιο αλλά και τις περικοπές που έχουν ήδη περάσει σε επιδόματα αφού το νέο μισθολόγιο δεν έχει καν ακόμα ολοκληρωθεί.

TAXHEAVEN

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Συμψηφίζονται επιστροφές φόρου με την έκτακτη εισφορά.

Το υπουργείο Οικονομικών για να τονώσει τα ασθενικά δημόσια έσοδα θα προχωρήσει σε συμψηφισμό των ποσών που αντιστοιχούν στις έκτακτες εισφορές (εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά σε Ι.Χ) ύψους από 1.500 ευρώ και πάνω με τις επιστροφές φόρου για όσες βέβαια δηλώσεις εισοδήματος δεν έχουν ακόμη εκκαθαριστεί.

Έτσι οι φορολογούμενοι που αναμένουν πιστωτικό εκκαθαριστικό δεν θα έχουν το δικαίωμα να αποπληρώσουν τις εισφορές σε δόσεις των 300 ευρώ τον μήνα καθώς με τον συμψηφισμό θα καλύπτονται εφάπαξ οι εισφορές.

Στην παρούσα φάση μένει να εκκαθαριστούν πάνω από 1 εκατ. φορολογικές δηλώσεις εκ των οποίων περίπου 400.000 εκτιμάται ότι θα είναι πιστωτικές.


Πηγή Ημερησία.

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Εκτός πραγματικότητας τα περί διακοπής των διαπραγματεύσεων με την τρόικα»





Καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν τα περί διακοπής των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα.

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Ανακοίνωση σχετικά με το ΦΠΑ στην εστίαση - Υπουργείο Οικονομικών

Friday September 02, 2011 12:30 AM



ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΝΙΚΗΣ 5-7
10180 ΑΘΗΝΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ TΗΛ.: 210-3332551/2
FAX: 210-3332559
e-mail : press@minfin.gr

Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ



Οι επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης, το πρώτο που έχουν υποχρέωση να κάνουν είναι να εκδίδουν αποδείξεις για το σύνολο των ποσών που εισπράττουν από τους καταναλωτές και να αποδίδουν τον αντίστοιχο ΦΠΑ που έχει ήδη πληρώσει ο καταναλωτής, στο κράτος.
Όποιοι θεωρούν ότι η παραβίαση του νόμου είναι η καλύτερη μέθοδος για να βγει η χώρα από την κρίση και η οικονομία από την ύφεση, κάνουν ένα προκλητικό και σκόπιμο «λάθος».
Οι πολίτες είναι αυτοί που αναβιώνοντας το κίνημα των αποδείξεων μπορούν και πρέπει να δώσουν απάντηση σε αυτές τις συμπεριφορές.
Οι επιχειρηματίες του χώρου της εστίασης έχουν την δυνατότητα να αποδείξουν ότι όταν όλος ο ΦΠΑ που αντιστοιχεί στον κύκλο εργασιών τους εισπράττεται και αποδίδεται στο κράτος, δεν χρειάζεται να διατηρηθεί ο συντελεστής στο 23%.
Αυτό θα διευκόλυνε την κυβέρνηση στην κατάρτιση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος και την εξομάλυνση όλων των συντελεστών όπως έχει δηλώσει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών.

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

ΙΧ: Αλλάζει η φορολογία - Καταργείται ο φόρος Πολυτελείας.

ΙΧ: Αλλάζει η φορολογία - Καταργείται ο φόρος Πολυτελείας.

Ριζικά αναμένεται να αλλάξει το τοπίο στην ελληνική αγορά ΙΧ το φθινόπωρο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της “ΗτΣ”, καθώς στελέχη του υπουργείου Οικονομικών πρέπει να παρουσιάσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το τελικό σχέδιο που πρόκειται να εφαρμόσουν στον τρόπο υπολογισμού των Τελών Ταξινόμησης αλλά και τις αλλαγές ή ακόμη και την κατάργηση του Φόρου Πολυτελείας


Ριζικά αναμένεται να αλλάξει το τοπίο στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου το φθινόπωρο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της “ΗτΣ”, καθώς στελέχη του υπουργείου Οικονομικών πρέπει να παρουσιάσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το τελικό σχέδιο που πρόκειται να εφαρμόσουν στον τρόπο υπολογισμού των Τελών Ταξινόμησης Τέλη Ταξινόμησης αλλά και τις αλλαγές ή ακόμη και την κατάργηση του Φόρου Πολυτελείας τα οποία βέβαια θα είναι συμβατά με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Η αρχή έγινε στα μέσα Ιουλίου όταν τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέμεναν από την κυβέρνηση την αιτιολογημένη άποψη για το θέμα της φορολόγησης των αυτοκινήτων στην Ελλάδα. Ωστόσο τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν απέστειλαν απολύτως τίποτα και ο αρμόδιος Επίτροπος επικοινώνησε με το Ελληνα εκπρόσωπο στην ΕΕ ο οποίος τον διαβεβαίωσε πως τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει μια συνολική λύση για το θέμα φορολόγησης των ΙΧ στην Ελλάδα.

Το νέο σύστημα

Το νέο σύστημα που θα παρουσιάσει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ωστόσο σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες για τα Τέλη Ταξινόμησης εξετάζεται ο τρόπος υπολογισμού τους να γίνεται βάσει των εκπομπών CO2 ή βάσει της λιανικής αξίας κάθε μοντέλου ώστε το σύστημα να είναι πιο ξεκάθαρο και δίκαιο ενώ από την άλλη μεριά θα σταματήσει και στο “παιχνίδι” κάποιων εισαγωγικών να αλλάζουν όποτε θέλουν τις εργοστασιακές αξίες των μοντέλων τους.

Παράλληλα εξετάζεται και μία ακόμη πρόταση στην οποία ωστόσο αντιδρούν έντονα κάποια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που αφορά σε πλήρη κατάργηση των Τελών Ταξινόμησης!

Πάντως οι επικρατέστερες προτάσεις είναι τα Τέλη να υπολογίζονται βάσει των εκπομπών ρύπων είτε βάσει της λιανικής αξίας των μοντέλων.

Ωστόσο αν τελικά αποφασιστεί τα Τέλη Ταξινόμησης να υπολογίζονται βάσει των εκπομπών ρύπων τότε οι εισαγωγές μεταχειρισμένων ΙΧ θα “παγώσουν” για τουλάχιστον 2 χρόνια ώστε να δημιουργηθεί ο ανάλογος στόλος στο εξωτερικό από μεταχειρισμένα ΙΧ που πληρούν τις προδιαγραφές ρύπων Euro5 και να μπορούν να εισαχθούν με ευνοϊκούς όρους.

Παράλληλα η εισαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που πληρούν τις προδιαγραφές ρύπων Euro4 θα είναι ασύμφορη και σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ενάντια στο κοινοτικό δίκαιο με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε και πάλι στο Δικαστήριο της ΕΕ...

Αλλωστε είναι γνωστό πως κάθε φορά που αλλάζει η Κοινοτική Οδηγία που αφορά στις εκπομπές ρύπων αφορά αποκλειστικά και μόνο τα καινούρια αυτοκίνητα ενώ τα μεταχειρισμένα διακινούνται ελεύθερα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση (επιβαρυμένα Τέλη Ταξινόμησης) και το μοναδικό κόστος αφορά στην αλλαγή των πινακίδων κυκλοφορίας από το ένα κράτος μέλος στο άλλο που έχει εισαχθεί.

Φόρος Πολυτελείας

Ο Φόρος Πολυτελείας αποτέλεσε το “κερασάκι” στην τούρτα για την καθίζηση της αγοράς αυτοκινήτου καθώς από την μία μεριά ευνοήθηκαν τα μέγιστα κάποιες εισαγωγικές που αναπροσάρμοσαν τις εργοστασιακές του αξίες έτσι ώστε να γλιτώνουν το φόρο ενώ από την άλλη κάποιες άλλες είδαν τις πωλήσεις των μοντέλων τους να μηδενίζονται. Ωστόσο η επιβολή του Φόρου Πολυτελείας και στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα έκανε απαγορευτική την ταξινόμησή τους στη χώρα μας καθώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις η αξία τους ξεπερνούσε ακόμη και εκείνη των αντίστοιχων καινούριων μοντέλων!

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αναδιαμόρφωση του Φόρου Πολυτελείας ώστε να καταβάλλεται μόνο στα πραγματικά ακριβά αυτοκίνητα και να υπολογίζεται βάσει της αξίας λιανικής του κάθε μοντέλου ενώ στελέχη της αγοράς ασκούν πιέσεις ώστε να καταργηθεί εντελώς ο παράλογος φόρος που έχει μηδενίσει τις πωλήσεις σε μια κατηγορία οχημάτων ιδιαίτερα προσοδοφόρα για τα κρατικά έσοδα.

Πηγή Ημερησία