Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

«Έκλεισε» η συμφωνία για συγχώνευση Alpha Bank με Eurobank.


«Έκλεισε» η συμφωνία για συγχώνευση Alpha Bank με Eurobank.

Τη Δευτέρα θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

Συγχωνεύονται, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, η Alpha Bank με την Eurobank, με συμμετοχή funds από το Κατάρ, δημιουργώντας νέα δεδομένα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί εκτιμάται ότι θα συμπεριλαμβάνεται στις 25 μεγαλύτερες της Ε.Ε. ενώ από τη συγχώνευση θα προκύψει η μεγαλύτερη ιδιωτική ελληνική τράπεζα.

Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη των δύο εμπλεκόμενων τραπεζών, οι ανακοινώσεις της συγχώνευσης θα γίνουν τη Δευτέρα το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων των διοικητικών συμβουλίων των δύο τραπεζών.

Η νέα τράπεζα θα έχει ενεργητικό που θα προσεγγίζει τα 150 δισ. ευρώ, συνολικές καταθέσεις 80 δισ. ευρώ, δίκτυο που θα ξεπερνά τα 2.000 καταστήματα και πελατειακή βάση άνω των 8 εκατ. πελατών.

Με την κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα δοθεί το έναυσμα για αναδιάταξη των δυνάμεων στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο μέσω ενός νέου κύκλου τραπεζικών εξαγορών και συγχωνεύσεων. Η συμμετοχή του Κατάρ εκτιμάται ότι αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και στις προοπτικές του, ενώ θετικές επιπτώσεις θα υπάρξουν γενικότερα και για την ελληνική οικονομία. Θετικές επιπτώσεις θα υπάρξουν και στο άνοιγμα της διατραπεζικής αγοράς με ότι συνεπάγεται αυτό για την διοχέτευση της πολυπόθητης ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ώστε να κινητοποιηθεί η ανάπτυξη της οικονομίας γενικότερα.

Πηγή Newsbeast.gr

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Έρχεται φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία.





Έως και 30 δισ. ευρώ έσοδα υπολογίζει η κυβέρνηση.

Κοντά στην επίτευξη διμερούς συμφωνίας για τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων ύψους 150 δισ

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Ασπίδα για τις καταθέσεις.

Θα δημιουργείται ένα μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα, μία νέα δηλαδή τράπεζα, στην οποία θα μεταβιβάζονται όλα τα υγιή στοιχεία του ενεργητικού και φυσικά οι καταθέσεις.

Ασπίδα για την προστασία των καταθετών φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, προστατεύοντας τους στην περίπτωση που κάποια -μικρή κυρίως τράπεζα- αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις -όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες- θα δημιουργείται ένα μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα, μία νέα δηλαδή τράπεζα, στην οποία θα μεταβιβάζονται όλα τα υγιή στοιχεία του ενεργητικού και φυσικά οι καταθέσεις.

Η μεταβατική αυτή τράπεζα θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Δημοσίου και θα έχει την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (30δισ ευρώ) και του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων- Επενδύσεων (ΤΕΚΕ).

Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει πλήρης διαχωρισμός από το «κακό κομμάτι» της ίδιας τράπεζας με τα π.χ. προβληματικά δάνεια και τις επισφάλειες.

Έτσι υπάρχει απόλυτη ασφάλεια για τους καταθέτες -ακόμα και στην περίπτωση που κάποια τράπεζα αντιμετωπίσει πρόβλημα-, ενώ όλα τα υγιή στοιχεία του ενεργητικού θα μεταβιβάζονται σε άλλη μεγαλύτερη τράπεζα στο μέλλον.


Το «προβληματικό» κομμάτι που θα μένει πίσω θα μπαίνει σε διαδικασία πλήρους εξυγίανσης.

Το νομοσχέδιο πήρε χθες το πράσινο φως, από το υπουργικό συμβούλιο για να ξεκινήσει η υλοποίηση του, ενώ αναμένεται να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών: «Με το νομοσχέδιο ενισχύεται ακόμη περισσότερο η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και ιδίως των μικρότερων τραπεζών. Το βασικό σχήμα που εισάγει το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη δυνατότητα διαχωρισμού μιας τράπεζας με τη δημιουργία μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, με την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του ΤΕΚΕ».

Ας σημειωθεί ότι κατά τη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου θα ληφθούν υπόψη τυχόν πρόσθετες παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Με το ίδιο νομοσχέδιο εισάγονται αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την εποπτεία και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου η χώρα μας να εναρμονιστεί με τα ισχύοντα σε άλλες χώρες -μέλη της ΕΕ. Επίσης ενσωματώνονται στην ελληνική νομοθεσία τρεις Οδηγίες, που αφορούν: τα «Ιδρύματα Ηλεκτρονικού Χρήματος» (π.χ. εκδότες πιστωτικών καρτών). Τη δυνατότητα συνεργασίας των εποπτικών αρχών για τις τράπεζες που έχουν θυγατρικές ή υποκαταστήματα σε άλλες χώρες και τέλος το σύστημα πληρωμών και τα συστήματα διακανονισμών αξιογράφων και παροχής διασυνοριακών χρηματο-οικονομικών ασφαλειών.


Πηγή Ημερησία

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Με ποσοστά θα αμείβονται οι «ράμπο» της εφορίας.

Θα παίρνουν προμήθεια από τα ληξιπρόθεσμα που θα εισπράττουν.

Με ποσοστά θα αμείβονται οι «ράμπο» της εφορίας.

Θα παίρνουν προμήθεια από τα ληξιπρόθεσμα που θα εισπράττουν.

Προμήθεια από τις εισπράξεις μεγαλοοφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο θα λαμβάνουν οι ιδιώτες οι οποίοι θα εμπλακούν στο κυνήγι για την είσπραξη εσόδων του κράτους.

Εκτός από τις εφορίες, το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί και στη σύσταση ειδικής επιχειρησιακής μονάδας είσπραξης. Η μονάδα αυτή θα είναι αποκεντρωμένη και θα είναι αρμόδια για την επιδίωξη είσπραξης μεγάλων οφειλών σε οποιοδήποτε μέρος της ελληνικής επικράτειας έχουν της έδρα τους οι οφειλέτες . Η εν λόγω ομάδα θα είναι «προικισμένη» με υπερεξουσίες.

Τη «σκυτάλη» στον έλεγχο θα πάρουν και 100 ιδιώτες - ράμπο που θα προσλάβει το υπουργείο Οικονομικών και θα συνδράμουν στον εντοπισμό των 15.000 μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου, που χρωστούν συνολικά 37 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προβλέπει ότι καθένας από τους 100 ιδιώτες θα αναλάβει τον έλεγχο 150 μεγαλοοφειλετών (φυσικά και νομικά πρόσωπα) που χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας τους.

Όπως εκτιμάται από τα τέλη Οκτωβρίου, τουλάχιστον 30 ορκωτές εταιρείες με πιστοποίηση, αλλά ακόμη εισπρακτικές και δικηγορικές εταιρίες θα αναλάβουν να εντοπίσουν τους 14. 700 μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου που χρωστούν 37 δισ. ευρώ στο κράτος και χρησιμοποιώντας ακόμη και το δικαίωμα κατασχετηρίων θα απαιτούν να καταβάλλουν τα οφειλόμενα στις εφορίες.

Σειρά για έλεγχο από ειδικές «ομάδες κρούσης» της εφορίας, παίρνουν μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων, μεγαλο-οφειλέτες αλλά και οι 1.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, με βάση το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα ελέγχων που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Έτσι το υπουργείο Οικονομικών θέτει νέους στόχους και ευελπιστεί να ελέγξει επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 40 εκατ. ευρώ, φορολογούμενους με οφειλές που ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ και μεγαλοϊδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία μεγαλύτερη του 1 εκατ. ευρώ.

Ψηλά στη λίστα προς έλεγχο βρίσκονται οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο των ακινήτων που, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.

Πηγή newsbeast.gr

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των δικαιολογητικών επιστροφής του Φ.Π.Α. στους αγρότες

Παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των δικαιολογητικών επιστροφής του Φ.Π.Α. στους αγρότες


Παρατείνεται, με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2011 η προθεσμία για την υποβολή των δικαιολογητικών επιστροφής του Φ.Π.Α. στους αγρότες. Η παράταση της προθεσμίας αφορά παραδόσεις αγροτικών προϊόντων και παροχές αγροτικών υπηρεσιών οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά τη χρήση २०१०।

taxheaven

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Περιορίζεται ο αριθμός δικαιούχων του ΕΚΑΣ

ΑΠO 57,50 ευρώ έως 172,50 ευρώ διαμορφώνεται το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (EKAΣ). Με εγκύκλιο του Yπουργείου Εργασίας καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης του ΕΚΑΣ, στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου 3996/2011...

ΑΠO 57,50 ευρώ έως 172,50 ευρώ διαμορφώνεται το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (EKAΣ). Με εγκύκλιο του Yπουργείου Εργασίας καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης του ΕΚΑΣ, στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου 3996/2011 «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ρυθμίσεις θεμάτων κοινωνικής ασφάλισης και άλλες διατάξεις». Στην εγκύκλιο προβλέπεται η επιβολή προστίμων στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται διπλή είσπραξη του επιδόματος.

Με τις νέες ρυθμίσεις το υπουργείο επιχειρεί να περιορίσει τους δικαιούχους. Αυτό καθίσταται δυνατό με τη ρύθμιση που ορίζει ότι ο δικαιούχος πρέπει να είναι μόνιμος κάτοικος Ελλάδας και με την προσθήκη στο εισόδημα, για τον υπολογισμό του επιδόματος, και εσόδων του ασφαλισμένου που φορολογούνται αυτοτελώς (από τόκους, ενοίκια κτλ.). Εξαίρεση αποτελούν μόνο έσοδα από: (α) σύνταξη αναπήρων και θυμάτων πολεμικής περιόδου κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, (β) ισόβια σύνταξη που χορηγείται σε πολύτεκνες μητέρες και (γ) προνοιακά βοηθήματα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Από την άλλη πλευρά, καθιερώνεται για πρώτη φορά ΕΚΑΣ ύψους 30 ευρώ για εισοδήματα 8.472,10 ευρώ μέχρι 9.200 ευρώ.

Δικαιούχα πρόσωπα είναι οι δικαιούχοι σύνταξης γήρατος, αναπηρίας, θανάτου, των οργανισμών κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, πλην ΟΓΑ, και του ΝΑΤ, εφόσον, πέραν της μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα, πληρούν αθροιστικά και τις εξής προϋποθέσεις ορίου ηλικίας και εισοδηματικών κριτηρίων:

Α) έχουν συμπληρώσει την 1/1/2011 το 60ό έτος της ηλικίας, προκειμένου για συνταξιούχους γήρατος και θανάτου. Δεν απαιτείται η συμπλήρωση του ανωτέρω ορίου ηλικίας στις περιπτώσεις συνταξιούχων λόγω αναπηρίας και παιδιών που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους,

Β) έχουν συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα έως και 8.472,09 ευρώ,

Γ) έχουν συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα που ανέρχεται έως τα 9.884,11 ευρώ,

Δ) έχουν συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα που ανέρχεται έως τα 15.380,90 ευρώ,

Ε) το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται στον συνταξιούχο κατά τον μήνα έναρξης ισχύος των κοινοποιούμενων διατάξεων, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα, εκτός από τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας, δεν υπερβαίνει το ποσό των 850 ευρώ.

Για όσους συνταξιοδοτούνται μετά την έναρξη ισχύος των κοινοποιούμενων διατάξεων, για τη διαπίστωση της υπέρβασης ή όχι του ανωτέρω ορίου της μηνιαίας σύνταξης (δηλαδή των 850 ευρώ), λαμβάνονται υπόψη τα ακαθάριστα ποσά κύριας και επικουρικής σύνταξης του πρώτου πλήρους μήνα συνταξιοδότησης.

Το ΕΚΑΣ χορηγείται και στους συνταξιοδοτούμενους μετά την 1.1.2011, εφόσον πληρούν αθροιστικά όλες τις ανωτέρω προϋποθέσεις.

Για τους δικαιούχους σύνταξης γήρατος και θανάτου που συμπληρώνουν τα εισοδηματικά κριτήρια της παρ. 1, αλλά δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος την 1.1.2011, το ΕΚΑΣ καταβάλλεται από την 1η του επόμενου μήνα από εκείνον εντός του οποίου συμπλήρωσαν το 60ό έτος.

Το ποσό επιδότησης

α) Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα και μέχρι 7.715,65 ευρώ καταβάλλεται επίδομα ύψους 230 ευρώ κατά μήνα.

β) Για συνολικά ποσά εισοδήματος από 7.715,66 ευρώ μέχρι του ποσού των 8.472,09 ευρώ καταβάλλεται ποσό μηνιαίου επιδόματος (ΕΚΑΣ), σύμφωνα με τα παρακάτω:

– Ποσό εισοδήματος από 7.715,66 μέχρι 8.018,26 ευρώ: ποσό EKAΣ 172,50 ευρώ.

– Ποσό εισοδήματος από 8.018,27 μέχρι 8.219,93 ευρώ: ποσό EKAΣ 115 ευρώ.

– Ποσό εισοδήματος από 8.219,94 μέχρι 8.472,09 ευρώ: ποσό EKAΣ: 57,50 ευρώ.

Σε όσα από τα ανωτέρω πρόσωπα λαμβάνουν σύνταξη μειωμένη (δηλαδή είτε έχουν συνταξιοδοτηθεί σε όριο ηλικίας μικρότερο του πλήρους ή με ποσοστό αναπηρίας μικρότερο εκείνου που προβλέπεται για χορήγηση ολόκληρης της σύνταξης), το δικαιούμενο ΕΚΑΣ ισούται με τα 2/3 των ανωτέρω πλήρων ποσών ΕΚΑΣ.

ΕΚΑΣ ύψους 30 ευρώ κατά μήνα με ειδικά εισοδηματικά κριτήρια

Το συγκεκριμένο ποσό ΕΚΑΣ χορηγείται στους δικαιούχους σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου των φορέων κύριας ασφάλισης (πλην ΟΓΑ) και του ΝΑΤ που πληρούν αθροιστικά:

Α) τις προϋποθέσεις της μόνιμης διαμονής στη χώρα και του ηλικιακού ορίου των 60 ετών (προκειμένου για τους συνταξιούχους γήρατος και θανάτου) και

Β) τα παρακάτω εισοδηματικά κριτήρια:

αα) Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημά τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα κυμαίνεται από 8.472,10 ευρώ μέχρι 9.200 ευρώ,

ββ) το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.884,11 ευρώ,

γγ) το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 13.500 ευρώ και

Γ) το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται στον συνταξιούχο κατά τον μήνα έναρξης ισχύος της κοινοποιούμενης διάταξης –στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα, πλην των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας– δεν υπερβαίνει το ποσό των 850 ευρώ.

Το ποσό των 30 ευρώ μειώνεται κατά το 1/3 σε περίπτωση συνταξιούχων με μειωμένη σύνταξη γήρατος και αναπηρίας.

Χορήγηση του ΕΚΑΣ από μία και μόνο πηγή

Το ΕΚΑΣ χορηγείται από ένα μόνο φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο ή το ΝΑΤ. Eτσι σε περίπτωση συνταξιούχου που λαμβάνει σύνταξη από περισσότερους του ενός φορείς κύριας ασφάλισης, το Δημόσιο ή το ΝΑΤ, το ΕΚΑΣ χορηγείται από ένα μόνο φορέα, τον οποίο επιλέγει ο ίδιος ο συνταξιούχος.

Σε περίπτωση υποβολής ανακριβούς δήλωσης εκ μέρους του συνταξιούχου είτε για τον φορέα καταβολής του επιδόματος είτε για τα εισοδηματικά στοιχεία, καθώς και σε περίπτωση πολλαπλής είσπραξης του επιδόματος τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά παρακρατούνται στο διπλάσιο από το ποσό της κύριας σύνταξης σε έξι μηνιαίες δόσεις με απόφαση του αρμόδιου οργάνου.


Πηγή www.express.gr


Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Δεν υπολογίζεται υπεραξία σε περίπτωση έναρξης επιχείρησης σε χώρο που υπήρξε επιχείρηση με το ίδιο αντικείμενο.

Το υπουργείο οικονομικών με εγκύκλιό του ανακάλεσε τμήμα της εγκυκλίου 1052699/1082/Α0012/30.5.2003 η οποία όριζε στην παράγραφο 2 ότι ο φόρος υπεραξίας μεταξύ άλλων περιπτώσεων υπολογίζεται και σε περίπτωση διακοπής των εργασιών επιχείρησης (ατομικής ή εταιρίας) και έναρξης στον ίδιο χώρο με το ίδιο αντικείμενο εργασιών άλλης επιχείρησης (ατομικής ή εταιρίας) μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα εξ (6) μηνών.

Η προηγούμενη θέση του υπουργείο οικονομικών είχε σαν βάση το ότι στις πιο πάνω περιπτώσεις διακοπής και έναρξης εργασιών επιχειρήσεων με το ίδιο αντικείμενο εργασιών είναι πιθανόν να υποκρύπτεται η καταβολή «αέρα» ή μεταβίβαση ολόκληρης της επιχείρησης που σταματά τις εργασίες της.

Το ΣτΕ όμως με την 2661/2008 απόφασή του έκρινε, μεταξύ άλλων, ότι για την επιβολή της αυτοτελούς φορολόγησης 20% στο κέρδος ή στην ωφέλεια που προκύπτει από τη μεταβίβαση επιχείρησης ως σύνολο, η φορολογική Αρχή φέρει το βάρος απόδειξης ότι έλαβε χώρα μεταβίβαση της επιχείρησης.

Με την ΠΟΛ.1169/2.8.2011 από εδώ και στο εξής κατά την διακοπή εργασιών επιχείρησης και έναρξη στον ίδιο χώρο με το ίδιο αντικείμενο εργασιών άλλης επιχείρησης δεν οφείλεται φόρος υπεραξίας, όταν δεν προκύπτει η καταβολή σχετικού τιμήμα।

ताक्स्हेअवें


Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Αμφιβολίες για τη δυνατότητα χρηματοδότησης της Ιταλίας


Spiegel

Aμφιβολίες στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με το εάν θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία για την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της Ιταλίας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), σύμφωνα με το Der Spiegel.
Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό στην έκδοσή του στο Διαδίκτυο, οι ανάγκες της χώρας είναι τέτοιες που οι πόροι δεν επαρκούν, σύμφωνα με κυβερνητικούς ειδικούς. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας ανέρχεται σε περίπου 1,8 τρισ. ευρώ, ή στο 120% του ΑΕΠ.
Η Γερμανία εμμένει στη θέση ότι οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους πρέπει να επικεντρωθούν στις περικοπές δαπανών και στις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και όχι στο να επιτύχουν συμφωνίες διάσωσής τους.
Ο EFSF, ο οποίος έχει σήμερα στη διάθεσή του 440 δισεκατομμύρια ευρώ, σχεδιάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες χωρών μικρού ως μεσαίου μεγέθους. Όμως, μετά την εξάπλωση της κρίσης χρέους στην Ιταλία και στην Ισπανία υπήρξαν εκκλήσεις να μεγεθυνθεί.
Το περιοδικό Der Spiegel γράφει επίσης ότι συνεχίζονται οι διαφωνίες στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σχετικά με το εάν θα πρέπει να αγοράσει ιταλικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά για να παράσχει στήριξη στη χώρα.
Σύμφωνα με δύο πηγές, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ επρόκειτο να συζητήσει με το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας μέσα στο Σαββατοκύριακο σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της αναταραχής στις χρηματαγορές και το πρόβλημα χρέους της Ιταλίας.